عمر مفید بیمارستانها در ایران ۳۰ تا ۴۰ سال است
به گزارش سپیدآنلاین به نقل از مهر، سیدجواد حاجیمیراسماعیل رئیس سومین کنگره تخصصی ساخت بیمارستان و مدیریت منابع و تجهیزات اظهار داشت: «از آنجایی که نظام سلامت به عنوان یکی از زیر نظامهای اصلی جامعه به دلیل پیچیدگی و مسائل خاص خود در معرض بیشترین تحولات است و در این میان با توجه به هزینهبری امر درمان بهویژه احداث و نگهداری بیمارستانها لازم است توجه و مدیریتی جامع بر آن حاکم باشد.»
حاجیمیراسماعیل افزود: «در بخش سلامت، بیمارستان، به عنوان یکی از نهادهای مهم ارائهدهنده خدمات بهداشتی درمانی و آموزشی به شمار میرود که با تسهیلات ویژه خود در بازگشت سلامت جسمانی و روانی افراد بیمار جامعه، آموزش نیروهای متخصص بخش بهداشت درمان، پژوهشهای پزشکی و نهایتا ارتقا سطح سلامت جامعه نقش اساسی ایفا میکند. از سوی دیگر براساس مطالعه وسیع بانک جهانی، بین ۵۰ تا ۸۰درصد منابع بخش سلامت در کشورهای درحال توسعه، به بیمارستانها اختصاص دارد. بنابراین استفاده بهینه و صحیح از منابع آنها بایستی کانون توجه مدیران و مسئولان بیمارستانی قرار گیرد.»
وی اضافه کرد: «استانداردسازی ساختوسازهای بیمارستانی و دارابودن برنامه مدون منطبق با استانداردهای جهانی از اهمیت ویژهای برخوردار است. این مشکل همچنین در حوزه نگهداشت این سازهها به چشم میخورد. بهطور کلی در طراحی، ساخت، نگهداشت و بهرهبرداری بیمارستانها در کشور، وزارت بهداشت بهعنوان سیاستگذار باید دارای استراتژی قابلقبول در این عرصه باشد.»
حاجیمیراسماعیل ادامه داد: «بسیاری از بیمارستانها از نظر مقاومسازی دارای ضعف هستند. باید برنامهای برای جلوگیری از فرسودگی سریع بیمارستانها در پیش گرفته شود. تعداد زیادی از بیمارستانهایی که در چند سال اخیر ساخته شده به سبک و سیاق بیمارستانهایی بوده که حدود ۳۰ تا ۴۰ سال پیش ساخته شده است. درحالیکه در دنیا معماری پایدار و نحوه استفاده حداکثری از انرژی از بحثهای مهم در این نوع ساختوسازها است.»
وی خاطرنشان کرد: «معماری بیمارستانی باید متناسب با افرادی که در این فضا در گردش هستند اعم از بیمار، همراهان بیمار و پرسنل بیمارستان ساخته شود چراکه افراد نامبرده از نظر روحی در وضعیت مناسبی نیستند و تحتتاثیر مسائل و مشکلات و رنجهای حاصل از بیماری و حتی شاهد مرگ هستند. به همین دلیل اکثر بیمارستانهایی که در دنیا ساخته میشود به نور، رنگ، مصالح، ترکیب رنگ و هارمونی آنها با طراحی و فضای داخلی بیمارستان اهمیت زیادی داده میشود چون براساس یافتههای علمی و تحقیقات پزشکی میتواند در فرایند درمان و کاهش مدت اقامت و تسریع در ترخیص بیمار از بیمارستان نقش بسیار مهمی ایفا کند.»
رئیس سومین کنگره تخصصی ساخت بیمارستان و مدیریت منابع و تجهیزات گفت: «از آنجا که در کشورهای پیشرفته مصالح بکار گرفته شده، طراحی، ساخت، بهرهبرداری و نگهداشت بیمارستانها براساس استاندارد صورت میگیرد، یعنی پروسه مطالعه، بودجهبندی، برنامهریزی و... با قانون و مقررات سختگیرانه انجام میشود بیمارستانها حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰سال عمر میکنند و گاه با بازسازیهای خیلی دقیق عمر آنها را افزایش میدهند و گاه نیز تغییر کاربری میدهند و برای کارهای دیگر از آن استفاده میکنند. اما در کشور ما عمر مفید بیمارستانها ۳۰ تا ۴۰ سال بیشتر نیست و بعد از این مدت شروع به فرسودگی میکنند.»
گفتنی است سومین کنگره تخصصی ساخت بیمارستان و مدیریت منابع و تجهیزات در تاریخ ۲۸ و ۲۹ آذر ۹۵ به همراه جشنواره تقدیر از خیرین سلامت و پیشگامان ساخت بیمارستان برگزار میگردد.