اجرای طرح بسیج ملی«خطرسنجی سکته و سرطان» بهزودی در کشور
به گزارش سپیدآنلاین به نقل از ایسنا، علی اکبر سیاری در همایش معاونان بهداشت دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور با اشاره به برنامه ملی پیشگیری و کنترل بیماریهای غیر واگیر در کشور، گفت: «طبق آمار سازمان بهداشت جهانی ایران80درصد جمعیت کشور را تحت پوشش همگانی سلامت قرار داده است. یکی از اهداف مهم طرح تحول نظام سلامت نیز رساندن این رقم به 90درصد است.»
وی افزود: «امروز 99درصد از زایمانهای کشور توسط افراد دوره دیده انجام میشود. همچنین90درصد جمعیت تحت پوشش همگانی بیمه قرار گرفتهاند و وضعیت تغذیه نیز تا 90درصد بهبود یافته است.» سیاری همچنین از کاهش نرخ مرگ زودرس، مرگ مادر و نوزاد در هنگام زایمان، بهبود وضعیت بیماریهای عفونی گرمسیری و قابل کنترل با واکسن و کمبود فقر آهن در زنان باردار خبر داد.
به گفته وی با توجه به غنی سازی آرد با آهن از سال 1376 نرخ فقر آهن در زنان باردار امروز به 14درصد رسیده است. سیاری در ادامه صحبتهای خود به ادغام برنامه ژنتیک اجتماعی در سند پیشگیری و کنترل بیماریهای غیر واگیر اشاره کرد و گفت: «تا امروز از تولد10هزار نوزاد مبتلا به تالاسمی ماژور جلوگیری شده است. همچنین800هزار زوج نیز از آغاز اجرای این برنامه غربالگری شدهاند. در برنامه ژنتیک اجتماعی 1.5میلیون نوزاد غربالگری شدند و سیستم پیشرفتهای در زمینه تشخیص ژنتیک راهاندازی شده است.»
معاون وزیر بهداشت بیماریهای مزمن و غیرواگیر را یکی از چالشهای مهم نظام سلامت کشور عنوان کرد و افزود: «بیماریهای مزمن عامل مرگ 38میلیون نفر در دنیا هستند. 76درصد موارد مرگومیر در ایران نیز به علت ابتلا به این بیماریها اتفاق میافتد. طبق آمارهای رسمی 17.5میلیون نفر در جهان به علت ابتلا به سکته قلبی 8.3میلیون نفر به علت ابتلا به سرطان و 1.5میلیون نفر به دلیل مبتلا شدن به بیماری دیابت در سال فوت میکنند.»
سیاری همچنین از روند رو به رشد چاقی در کودکان و مصرف رو به افزایش مواد روانگردان صنعتی، دخانی و مخدر و همچنین نرخ HIV و ایدز در کشور ابراز نگرانی کرد. معاون بهداشت وزارت بهداشت در ادامه اضافه کرد: «برنامه پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر با توجه به همین موارد در طرح تحول نظام سلامت تدوین و زیرساختهای لازم برای پاسخگویی به این موضوعات دیده شد. اولویت اول ما در این برنامه روستاییان، حاشیهنشینان شهرهای با جمعیت پایین و همچنین مناطق محروم بود. در همین راستا توانستیم تعداد خانههای بهداشت را به 1955 و تعداد مراکز بهداشتی را به 2444مورد افزایش دهیم.»
به گفته وی درحال حاضر دسترسی به داروهای مورد نیاز روستاییان از350قلم به 436قلم، تعداد پزشک در پایگاهها و مراکز بهداشتی به 6700نفر افزایش یافته است و دو مکمل جدید نیز به طرح مکملیاری کشوری افزوده شده است.
سیاری همچنین به وجود 3664پایگاه سلامت شهری و حدود2000مرکز سلامت جامعه و استخدام 9000نفر در طرح تحول نظام سلامت در نظام شبکه بهداشتی کشور اشاره و تصریح کرد: «ما با دو استراتژی همکاری بین بخشی و توانمندسازی مردم در حفاظت از سلامت در صدد هستیم که به مسئله بیماریهای مزمن و عوامل خطر بپردازیم. سند ملی پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر نیز در سال 94 تصویب شد تا بازه سال 1404 در کشور تصویب شد.»
وی همچنین به برنامه 90-90-90 وزارت بهداشت برای پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر اشاره کرد و گفت: «در این برنامه قرار است90درصد مردم تا یک بازه زمانی معین به خدمات نوین سلامت در زمینه مراقبتهای اولیه دسترسی پیدا کنند. همچنین باید برای90درصد این جمعیت ارزیابی خطر انجام شود و90درصد جمعیتی که ارزیابی خطر شدهاند نیز باید تحت مراقبت قرار گیرند.»
سیاری یکی از برنامههای پیش روی این وزارتخانه را بسیج ملی خطرسنجی سکته قلبی، مغزی و سرطان اعلام کرد و از عملیاتی شدن آن در هفتههای آتی خبر داد. وی تاکید کرد: «امروز بیش از هر زمان دیگر نیاز به اجرای برنامه مراقبتهای اولیه در نظام بهداشتی و درمانی کشور داریم. در تمام مدتی که نظام شبکه بهداشتی و درمانی در کشور ایجاد شد. هیچ وقت تا این اندازه روی آن سرمایه گذاری نشده بود. پرونده سلامت الکترونیک و پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر که آرزوی همه ماست امروز امکانپذیر شده و تحقق آن نزدیک است.»