محصولات تراریخته را "نفی" یا "حمایت" نمیکنیم
به گزارش سپیدآنلاین به نقل از ایسنا، سیدحسن هاشمی در حاشیه مراسم امضای تفاهمنامه همکاری با وزارت جهاد کشاورزی، با بیان اینکه مصوبات و تصمیمات شورای عالی سلامت و امنیت غذایی که با ریاست رئیسجمهور برگزار میشود را پیگیری میکنیم، گفت: «یکی از دستگاههای بسیار مهم و ارزشمند در کشور، وزارت جهاد و کشاورزی است، چراکه اقدامات لازم برای غذای مردم و آشامیدنیها عمدتا در این وزارتخانه انجام میشود.»
وی با بیان اینکه اقدامات وزارت جهاد کشاورزی با سلامت گره خورده است، افزود: «امروز تفاهمنامهای میان وزرات بهداشت و وزارت جهاد کشاورزی امضا شد. بهطوری که اقدامات چند ماهه گذشته که کاری فشرده در قالب کارگروههای متعدد بوده، در قالب یک تفاهمنامه امضا شد و اجرا میشود. براین اساس امیدواریم در قالب اجرای مصوبات این تفاهمنامه، شاهد اجرای مصوبات شورایعالی سلامت و امنیت غذایی هم در حوزه مواد غذایی پروتئینی و هم در حوزه غلات و نباتات باشیم و توافقات انجام شده، عملیاتی شود.»
هاشمی هدف از این تفاهم را حفظ سلامت مردم و پیشگیری از بیماریها دانست و ادامه داد: «البته بخشی از این کار هم در دست خود مردم است که باید سفرهشان را به سفره نیاکان نزدیکتر کنند. درحال حاضر بسیار بد است که مصرف شیر ما در کشور یکسوم دنیا باشد یا از سبزیجات و غلات کمتر استفاده کنیم، باید توجه کرد که لبنبات به رشد کودکان و کاهش بیماریها کمک میکند و غذا بسیار مهم است.»
وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی درباره شایعاتی که در حوزه مواد غذایی در کشور مطرح میشود، اظهار کرد: «درباره سلامت مواد غذایی، نکته مهم این است که مردم باید باور کنند که ما دروغ نمیگوییم. در این صورت شایعه اثرگذار نیست. ما نهایت تلاشمان را انجام دادهایم تا به مردم دروغ نگوییم وآنچه را که واقعا وجود دارد را به مردم اعلام کنیم.
هاشمی ضمن ابراز امیدواری نسبت به ایجاد این باور در مردم، گفت: «البته شایعه در حوزه غذا همواره وجود دارد. بهطوری که همواره یکی از مشکلات عمده در اروپا و آمریکا شایعات حوزه غذا است. در عین حال باید توجه کرد که بسیاری از شایعات صحت ندارند؛ چراکه وزارت جهاد و کشاورزی، وزارت بهداشت، سازمان استاندارد و ... نظارتهایشان را در این حوزه اعمال میکنند.»
وی با بیان اینکه البته این هم درست نیست که بگوییم اصلا مشکلی وجود ندارد، بلکه مشکل هست و افراد متخلف هستند، ادامه داد: «در این حوزه قاچاق وجود دارد، اما تلاش دستگاهها، مراقبت از سلامت مردم بوده و مصوبات شورای عالی سلامت و امنیت غذایی نیز در همین راستا است.»
هاشمی با اشاره به تلاش وزارت جهاد کشاورزی هم در قالب سازمان دامپزشکی و هم در جهت دفع آفات و حفظ نباتات، اظهار کرد: «در عین حال مسئولیت این وزارتخانه درباره نوع سمومی که استفاده میکند، میزان آنها و منبع تهیه سموم بسیار سنگین است و این اقدامات کمک میکند تا مردم نگرانی نداشته باشند.»
وزیر بهداشت با بیان اینکه مردم باید در زمینه رفتار و سبک زندگیشان نگران باشند، گفت: «اینکه 50درصد مردم کشور اضافه وزن دارند، تقصیر وزارتخانه نیست و دست خود مردم است.» هاشمی در پاسخ به سوال دیگری درباره محصولات تراریخته و چگونگی واردات آنها به کشور، گفت: «اولا باید توجه کرد که محصولات تراریخته به طور کل در دنیا محکوم نیست، بلکه علمی است که فواید و معایب خاص خود را دارند. در عین حال این محصولات هم مزایا و موارد مصرف حمایتی دارند و هم دارای مضراتی هستند که باید از آنها جلوگیر ی شود. بهعنوان مثال مخازن ژنتیکی ما در حوزه غلات کاملا طبیعی است و اجازه نمیدهیم که آلودگی برای آنها ایجاد شود.»
وی افزود: «البته ممکن است کارهای تحقیقاتی در این زمینه انجام شود که ما این تحقیقات را روی حیوانات و وزارت کشاورزی روی گیاهان و نباتات انجام میدهیم و برای حرکت در مرزهای دانش باید این مطالعات تحقیقاتی را انجام دهیم، اما نباید به دروغ بگوییم که اینها را سر سفره مردم آوردهایم.»
هاشمی با بیان اینکه واردات محصولات تراریخته کاملا تحت کنترل است، ادامه داد: «سازمان غذا و دارو به جز روغن، ذرت و سویا، اجازه ورود محصول تراریخته دیگری را نمیدهد و این محصولات هم به صورت مکرر آزمایش میشوند. در سطح عرضه نیز فقط در مورد یک نوع پنبه محصولات تراریخته وجود دارد.»
وی تاکید کرد: «بنابراین درباره تراریختهها ما حتما با افرادی که مخالفاند همراه هستیم، البته با موافقان این محصولات نیز بهصورت مشروط همراه میشویم. براین اساس نه وزارت بهداشت و نه وزارت جهاد و کشاورزی و نه دولت، بهطور عام این محصولات را نفی یا حمایت نمیکنیم و در مواردی که استفاده از این محصولات مفید است اجازه ورودشان را میدهیم، اما در موارد مضر آنها را منع میکنیم.»
هاشمی با بیان اینکه از 10سال پیش روغن، ذرت و سویا وارد کشور میشده و حالا اگر بخواهیم این محصولات را بهصورت غیرتراریخته وارد کنیم، ممکن است پیدا نکنیم و یا به چندین برابر قیمت باشد، گفت: «درباره محصولات تراریخته طی هشت تا 10سال گذشته هیچ اتفاق جدیدی در کشور رخ نداده است. از طرفی در سال2005 تحقیقی در زمینه برنجهای تراریخته انجام شد، اما به این معنی نیست که این محصولات را وارد بازار کردهاند؛ بلکه در طی 10سال گذشته هیچ اتفاق جدیدی در حوزه تراریخته در کشور رخ نداده است.»