10برنامه وزارت بهداشت برای مقابله با ایدز
به گزارش سپیدآنلاین به نقل از ایسنا، پروین افسرکازرونی با اعلام این مطلب اظهار داشت: «متاسفانه انتقال جنسی ایدز در کشور روبه گسترش بوده و از اینرو آموزش روشهای پیشگیری از آن جزو برنامههای پررنگ وزارت بهداشت قرار گرفته است.»
کازرونی درباره آمار افراد مبتلا به ایدز در کشور اظهار کرد: «از سال67 تا اول مهرماه 94، 30هزار و 183مورد شناسایی شده است که 67درصد انتقال ازطریق اعتیاد تزریقی و 18درصد ازطریق جنسی صورت گرفته است. از میان کل موارد ابتلا به ایدز در سال93 نیز 41درصد ازطریق اعتیاد تزریقی و 36درصد ازطریق جنسی صورت گرفته است، همچنین 15درصد از کل آمار افراد مبتلا به ایدز از سال 67 تا 94 را زنان و 85درصد را مردان تشکیل دادهاند.»
وی درباره برنامههای اداره ایدز وزارت بهداشت برای ارتقای مراقبت و درمان این بیماری گفت: «ایران همراه با سایر کشورها در راستای اهداف بین المللی خود، برای رسیدن به پایان همهگیری ایدز تا سال 2030 متعهد به انجام سه هدف شده است. شناسایی 90درصد موارد آلوده به ایدز، مراقبت و درمان 90درصد موارد مبتلا و همچنین درمان 90درصد از افرادی که حجم ویروس در بدن آنها به حدی رسیده که قابلیت انتقال و عفونتزایی به دیگران را نداشته باشد؛ سه هدف اصلی این برنامه هستند.»
کازرونی افزود: «بازنگری دستورالعملهای مراقبت و درمان اچ آی وی ایدز و بیماریهای آمیزشی با آخرین اطلاعات علمی روز و همچنین پیشنهاد بخشهای علمی و بینالمللی صورت گرفته است. براین اساس اطلاعات به دست آمده از گزارشات اجرایی، تطبیق و تدوین شده است.»
رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت، آموزش پیشرفته پزشکان درمانگر ایدز و ارتقای کیفیت فعالیتها و برنامههای کاهش آسیب را از برنامههای آینده برای پیشگیری از گسترش ایدز در کشور عنوان کرد که جمعیتهای کلیدی مثل معتادان تزریقی که در معرض خطر انتقال جنسی ایدز هستند را هدف گرفته است.»
به گفته وی، برنامههای ارتقای کیفیت کاهش آسیب، مراکز ماده16 که مربوط به ترک اجباری اعتیاد هستند، مراکز ماده15 که بهعنوان مراکز اقامتی میان مدت فعالیت میکنند و همچنین DICها را دربر میگیرد.
رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت، ارزیابی وضعیت HIV و مشاوره، آموزش و وصل کردن موارد شناسایی شده جهت مراقبت و درمان جمعیت کارتن خواب، با همراهی سایر سازمانهای متولی را بسیار مهم خواند.
کازرونی افزود: «برنامهریزی برای گسترش پایگاهها و مراکز مشاوره، گسترش برنامههای آموزش و اطلاعرسانی با مشارکت گسترده سازمانها و ارگانهای دولتی و غیردولتی که این رسالت را برعهده دارند، از اولویتهای این وزارتخانه برای پیشگیری از گسترش ایدز در کشور است.
کازرونی تصریح کرد: «جلب مشارکت بخشهای مختلف، تاکید بر برنامههای پیشگیری و کنترل ایدز در گروه نوجوانان و جوانان بهصورت آموزش در مدارس و خارج از مدارس در قالب بستههای آموزشی که با هماهنگی وزارت آموزش و پرورش شروع شده نیز در دست اقدام است.»
کازرونی همچنین به گسترش برنامههای پیشگیری از انتقال مادر به کودک بهصورت پایلوت در 16دانشگاه علوم پزشکی کشور نیز اشاره کرد و افزود: «درحال حاضر این اقدامات در تمام مناطق حاشیهنشین نیز انجام میشود. در مراکز سلامت جامع، تمام زنان باردار این مناطق در زمینه ایدز آموزش میبینند و مورد ارزیابی قرار میگیرند که درصورت ابتلا، تشخیص و درمان دارویی آن آغاز شود و انتقال آن از 30 تا 40درصد به کمتر از دو درصد کاهش دهد.»
رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت همچنین از راهاندازی پنج مرکز مشاوره ویژه نوجوانان و جوانان در مناطق پرخطر استانهای تهران، کرمانشاه، شیراز و اهواز خبر داد و ادامه داد: «استفاده از روشهای نوین آموزشی مثل تهیه کلیپ و فیلمهای کوتاه که بتواند بهطور گسترده در اختیار افراد خصوصا نوجوانان و جوانان قرار گیرد جزو برنامههای ما قرار دارد. امیدواریم بتوانیم این کلیپها را از دانشگاه تا پادگانها و هرنقطهای که این گروه سنی حضور داشته باشند و همچنین ازطریق شبکههای اجتماعی اطلاعرسانی کنیم.»
کازرونی هچنین اظهار کرد: «یکی از اقدامات کلیدی ما که از قبل شروع شده و ادامه دارد، گسترش برنامه مراقبت از زنان آسیبپذیر بهصورت آموزش و مشاوره و توانمندسازی است. این برنامه با همکاری معاونت امور زنان ریاستجمهوری در دست اجرا است.»
رئیس اداره کنترل ایدز و بیماریهای آمیزشی وزارت بهداشت با اشاره به تدوین برنامه پیشگیری و کنترل ایدز در قالب چهارمین برنامه استراتژیک از سال 94 تا 98، درخصوص جزئیات آن گفت: «این برنامه پنج هدف نهایی برای رسیدن به کاهش شیوع ابتلا در گروههای مختلف دارد. قرار است شیوع ابتلا به عفونت ایدز در جمعیت عمومی به کمتر از 0.15درصد، درسوء مصرفکنندگان تزریقی به کمتر از 13درصد و در افراد در معرض خطر انتقال جنسی به کمتر از پنج درصد برسد. همچنین بروز عفونت در نوزادان زنده متولد از زنان باردار مبتلا به میزان 90درصد و مرگ منتسب به ایدز در مبتلایان نیز به میزان20درصد کاهش پیدا کند.»