بازگشت بهورزان به نظام سلامت کشور
به گزارش سپیدآنلاین به نقل از ایسنا، ناصر کلانتری درباره آخرین وضعیت حضور بهورزان در مراکز بهداشتی درمانی کشور گفت: «درحال حاضر حدود 18هزار خانه بهداشت در کشور وجود دارد و 32هزار بهورز در این خانهها فعال هستند. وظیفه آنها ارائه خدمات اولیه سلامت مثل آموزش تغذیه و بهداشت، ارائه خدمات به مادران باردار، خدمات تعالی خانواده، کنترل سلامت کودکان زیر پنج سال ازجمله قد و وزن، تغذیه با شیر مادر و غربالگریهای مربوط به رشد و تکامل آنها، واکسیناسیون و کنترل بیماریهای شایع دوران کودکی به همراه ارائه خدمات به دیگر گروههای سنی مثل سالمندان و همچنین خدمات بهداشت محیط و کنترل بهداشت مکانهای عمومی است.»
کلانتری افزود: «زمانی بهورزان تنها ارائهدهندگان خدمت در روستا بودند. از 10سال گذشته که طرح پزشک خانواده روستایی آغاز شد و ماما بهعنوان دستیار پزشک به کار گرفته شد، خدمات بهورزی با ماماها موازی شد و از آن زمان بهورزی در سایه قرار گرفت. ازطرفی یکسوم روستاهای کشور قبل از اجرای طرح تحول نظام سلامت، پزشک نداشتند و در این نقاط خدمات ازطریق بهورزان ارائه میشد. از اینرو اکنون نیازمند بازنگری مجدد در تعیین مرز خدماتی بین بهورز و دستیار پزشک خانواده هستیم.»
کلانتری با اشاره به نظر مساعد وزیر بهداشت مبنیبر بازگشت بهورزان به جایگاه قبلی خود در نظام سلامت، اضافه کرد: «قرار است بهتدریج برنامهای را اجرا کنیم که طبق آن، بهورز اولین نفری باشد که خدمت ارائه میکند و دستیار پزشک در روستا تبدیل به مراقب سلامتی که ناظر بر این خدمت است، میشود و خدمات سطح بالاتر را ازطریق ارجاع به مردم ارائه خواهد داد.»
رئیس مرکز مدیریت شبکه و ارتقای سلامت وزارت بهداشت با تاکید براینکه حضور ماماها تضادی با حضور کارشناسان بهداشت بهعنوان کارشناس مراقب سلامت ندارد، تاکید کرد: «ما در پایگاه سلامت باید پنج مراقب سلامت داشته باشیم که دو نفر از آنها باید زمینه تحصیلی مامایی داشته باشند و ارائه خدمات به مادران باردار و مسائل زنان و جمعیت را برعهده گیرند. سه نفر بعدی میتوانند کارشناس بهداشت باشند و دوره آموزشی 147ساعته حضوری و 600ساعته از راه دور را بگذرانند و تبدیل به مراقب سلامت شوند.»