صفحه نخست چاپ
پایگاه خبری سلامت
۹داروی پُرمصرف گوارشی در ایران

به گزارش سپیدآنلاین به نقل از تسنیم، پریسا اعتصام با اشاره به اینکه عوارض و عواقب مصرف خودسرانه داروهای گوارشی با توجه به افزایش مصرف خودسرانه داروهای گوارشی و اهمیت توجه زودهنگام به علائم گوارشی باید از مصرف خودسرانه این داروها و بدون تجویز پزشک خودداری شود، اظهار داشت: گاهی اوقات توجه نکردن به علایم به‌ظاهر ساده مانند اسهال، یبوست، تهوع، استفراغ، خون در ادرار و مدفوع سبب تشخیص دیرهنگام بیماری و بروز عواقب ناگوار می‌شود.
وی افزود: داروهای گوارشی باید برای بیماری‌های خاص گوارشی با توجه به نوع بیماری، برای مدت زمان مشخص و با دوز مشخص استفاده شوند. از جمله شایع‌ترین داروهای گوارشی پرمصرف در ایران می‌توان بهرانیتیدین، فاموتیدین، سایمتیدین، امپرازول، پنتوپرازول، لانسوپرازول، رابپرازول، اس‌امپرازول و فرآورده‌های آنتی‌اسید (حاوی آلومینیوم، منیزیوم، سایمتیکون) اشاره کرد، که در مصرف خودسرانه به‌مدت محدود باید مصرف شوند، برای مثال امپرازول بیشتر از 14روز خودسرانه نباید مصرف شود.
کارشناس دارویی مرکز اطلاع‌رسانی دارو و سموم معاونت غذا و داروی اهواز عنوان کرد: استفاده خودسرانه و طولانی‌مدت داروهای کاهنده اسیدیته گوارشی می‌تواند سبب مشکلات و عوارضی شود از جمله: 1. افزایش احتمال شکستگی‌های استخوان لگن، ستون فقرات، مچ خصوصاً در استفاده از دوزهای بالا یا مدت‌های طولانی، بنابراین این داروها باید در کمترین دوز موثر و با کوتاهترین زمان موثر درمانی مصرف شوند، و باید در بیماران با احتمال خطر شکستگی مکمل کلسیم و ویتامین دی مصرف شود.
اعتصام درباره عوارض استفاده خودسرانه از داروهای کاهنده اسیدیته ادامه داد: مصرف بعضی از این داروها (خصوصاً مصرف طولانی‌مدت) با افزایش احتمال بروز وقوع اسهال کلستریدیوم خصوصاً در بیماران بستری همراه است. همچنین استفاده طولانی‌مدت بیشتر از 3سال بعضی آنها مانند پنتوپرازول و رانیتیدین می‌تواند سبب سوءجذب و کاهش سطح ویتامین B12 شود.
وی افزود: بندرت با استفاده طولانی‌مدت بیشتر از 3ماه(اکثر موارد بالای یک سال درمان) کاهش منیزیوم خون گزارش شده است. کاهش منیزیوم در موارد شدید حتی ممکن است باعث تشنج یا آریتمی قلبی شود. بسیاری از مشکلات گوارشی که عمده بیماران را به‌سمت مصرف خودسرانه این داروها می‌کشاند، با انجام تغییر در سبک زندگی روزانه فرد تا حد زیادی برطرف می‌شوند.
کارشناس دارویی مرکز اطلاع رسانی دارو و سموم معاونت غذا و داروی اهواز عنوان کرد: تغییرات سبک زندگی که کمک به بهبود بیماری‌های گوارشی می‌کنند شامل توقف سیگار کشیدن، کاهش وزن (اگر لازم باشد)، افزایش دفعات وعده‌های غذایی و کاهش حجم هر وعده، اجتناب از پوشیدن لباس‌های تنگ، تا سه ساعت بعد از غذا خوردن دراز نکشیدن، موقع خواب سر خود را 8‌ــ6 اینچ بالا نگه داشتن، از مصرف نوشیدنی‌ها و غذاهایی که علایم را تشدید می‌کنند خودداری کردن است.
وی با بیان اینکه برخی غذاها ممکن است سبب تشدید علائم ریفلاکس شوند، خاطرنشان کرد: غذاهای حاوی مواد فرآورده‌ای (مانند پیتزا و ماکارونی)، فرآورده‌های کافئین‌دار، بعضی آب میوه‌ها و آب مرکبات، غذاهای چرب یا سرخ‌شده، نوشیدنی‌های الکلی، غذاهای تند و طعم دهنده نعناء سبب تشدید علائم ریفلاکس می‌شوند.