صفحه نخست چاپ
پایگاه خبری سلامت
تغییر نوع واکسن برای ریشه‌کنی فلج اطفال ضروری است

به گزارش خبرگزاری فرانسه گروه کارشناسی مشورتی راهبردی (SAGE) سازمان جهانی بهداشت هشدار داد که یکی از بزرگ‌ترین موانع در برابر ریشه‌کنی بیماری پولیو یا فلج اطفال شیوع‌های تک‌گیر بیماری ناشی از ویروس‌های زنده ضعیف‌شده پولیو مورداستفاده در برخی از واکسن‌ها است.

یان آبرامسون، رئیس SAGE، در ژنو به خبرنگاران گفت: «به نظر ما دستیابی به هدف ریشه‌کنی فلج اطفال در چند سال آینده واقع‌گرایانه است.»

آبرامسون دراین‌باره گفت: «مشکل کنونی این است که ما موارد بیشتری از بیماری ناشی از ویروس واکسن پولیو مشاهده می‌کنیم تا بیماری ناشی از نوع وحشی ویروس.»
عفونت‌های ناشی از ویروس واکسن در موارد نادری از یک نوع واکسن فلج اطفال که حاوی مقادیر اندک ویروس زنده، اما ضعیف‌شده پولیو است، منشا می‌گیرند.

ویروس‌های زنده ضعیف‌شده موجود در واکسن زنده خوراکی OPV)) درون روده تکثیر می‌شوند و می‌توانند از طریق آب آلوده به مواد مدفوعی به دیگران انتقال یابند و کودکان واکسینه‌نشده را به خطر بیندازند.

آبرامسون گفت: «فلج ناشی از ویروس واکسن رویداد نادری است»، اما اشاره کرد «هنگامی میلیون‌ها و میلیون‌ها دوز واکسن خوراکی مورداستفاده قرار می‌گیرند، مواردی از این عارضه مشاهده خواهد شد.»

سازمان جهانی بهداشت قبلاً توصیه کرده بود، استفاده از واکسن زنده خوراکی (OPV) به‌تدریج کنار گذاشته شود و با واکسن پولیوی غیرفعال‌شده (IPV) جایگزین شود،‌ اما به خاطر کمبود ذخایر واکسن، این تغییر زمان می‌برد.

آبرامسون اشاره کرد که دو نوع OPV وجود دارد، یک نوع باعث محافظت در برابر هر سه نوع ویروس این بیماری معلول کننده می‌شود و نوع دیگری که فقط در برابر نوع‌های یک و سه ویروس بیماری محافظت ا یجاد می‌کند.

ازآنجایی‌که این واکسن به‌اصطلاح سه‌ظرفیتی حاوی ویروس پولیوی نوع 2 است که عامل اغلب شیوع‌های بیماری مربوط به ویروس واکسن است، هیئت SAGE اکنون خواستار آن شده است که کشورهایی که از واکسن‌های سه‌ظرفیتی استفاده می‌کنند، آن‌ها را تا ماه مه سال آینده با واکسن‌های دوظرفیتی جایگزین کنند.