صفحه نخست چاپ
پایگاه خبری سلامت
پنجره جمعیتی ایران در ۱۴۲۵ مسدود می‌شود

به گزارش سپیدآنلاین، علیرضا زالی افزود: بر اساس تعریف سازمان جهانی بهداشت، افراد بالای ۶۵ سال، سالمند تلقی می‌شوند. جامعه‌ای که ۷ درصد جمعیت آن زیر ۶۵ سال باشد، جوان محسوب می‌شود. اگر بین ۷ تا ۱۴ درصد آن جامعه سالمند باشد، میانسال و در صورتی که میزان سالمندان آن بیش از ۱۴ درصد باشند آن جامعه سالمند و اگر بیش از ۲۱ درصد باشد آن جامعه فوق العاده سالمند خواهد بود.

زالی با اشاره به رشد شتابان جمعیت سالمندی در ایران، افزود: پیش بینی می‌شود در سال ۱۴۳۵ یک سوم جمعیت ایرانی سالمند باشند و پنجره جمعیتی که در سال ۱۳۸۵ باز شده است، در سال ۱۴۲۵ مسدود می‌شود. بنابراین زمان بسیار اندکی برای عبور از این گذار و انجام مداخلات ضروری داریم.

به گفته وی، پنجره جمعیتی به این معنا است که دو سوم یا ۷۰ درصد جمعیت یک جامعه را گروه سنی ۱۵ تا ۶۵ سال یا گروه مولد تشکیل می‌دهند و زمانی که این میزان افت کند و به خصوص یک سوم افراد جامعه غیرمولد باشند این پنجره بسته خواهد شد. بنابراین ما فرصت بسیار کمی برای تغییرات دموگرافیک داریم.

زالی به اهمیت کیفیت زندگی سالمندی اشاره کرد و افزود: طول عمر بانوان در کشور ما حدود ۷۸ سال است اما متاسفانه بانوان از سن ۵۶ سالگی دچار ناتوانی جسمی و روانی می‌شوند و دوران سالمندی آنان با چالش‌های مختلف از نظر سلامت جسمی و روانی همراه می‌شود.

وی، دو موضوع مهم در دوران سالمندی در ایران را سندرم آشیانه تنها و انزوای اجتماعی برشمرد و تک فرزندی خانواده‌ها را یک زنگ خطر جدی برای آینده دانست و تعمیق شکاف بین نسلی را از دیگر موضوعات مهم نیازمند توجه دانست که به دلایل مختلف ایجاد شده است.

زالی، مهم‌ترین راهکار موثر در عبور از بحران سالمندی را ترویج ازدواج در بین جوانان برشمرد و یادآور شد: در سال‌های اخیر سن ازدواج افزایش یافته و تقریباً در همه استان‌های کشور شاهد کاهش نرخ ازدواج هستیم.

به گزارش مهر، وی با اشاره به تلاش وزارت بهداشت در بحث جوانی جمعیت، بر مشارکت سایر دستگاه‌ها در این زمینه تاکید کرد و یادآور شد: سازمان‌ها و سایر دستگاه‌ها باید در زمینه تسهیلات و وام و فراهم آوردن زمینه ازدواج آسان و تسهیلات مسکن و ایجاد اشتغال برای جوانان مشارکت کنند.