بیانیه مجمع عمومی فرهنگستان علوم پزشکی درباره جمعیت و فرزندآوری
به گزارش سپید و بنابر اعلام روابط عمومی وزارت بهداشت، در متن این بیانیه آمده است: «رشد و تعالی جمعیت و توصیه به سنت حسنه ازدواج و فرزندآوری در معارف اسلامی جایگاهی وثیق داشته و در قرآن مجید، کلام نبی مکرم اسلام(ص) و ائمه اطهار(ع) تشریع شده است. ابعاد مختلف این موضوع مهم در بیانات مقام معظم رهبری(مدظلهالعالی) مطرح و در سیاستهای کلی جمعیت ابلاغ شده است. تغییرات در هرم سنی جمعیت و پدیده سالمندی جمعیت، از تهدیدات مهم آینده است که مدیریت آن با تدابیر قاطع علمی، فرهنگی و قانونی، بسیار ضروری است.
تصویب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در آبان ۱۴۰۰ توسط مجلس شورای اسلامی نقطه عطف اجرائی برای تحقق راهبردهای قانونی در زمینه جمعیت و فرزندآوری است. مجمع عمومی فرهنگستان علوم پزشکی در راستای اجرای هر چه سریعتر و کاملتر این قانون بر موارد زیر تاکید دارد:
۱- عزم راسخ وتعهد دولت محترم، در عملیاتی نمودن هر چه کاملتر وسریعتر قانون، به صورتی که با استفاده از شاخصها، ارزیابی و پایش شده، برای مردم عیان و مشهود شود.
۲- اهتمام ویژه به جنبههای فرهنگی، مذهبی و فرهنگسازی افزایش جمعیت و پرورش فرزندان، بویژه تبیین نخبگان، استفاده وسیع از ظرفیتهای هنر و رسانه، حوزههای علمیه، دانشگاهها، فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر نهادهای فرهنگی.
۳- اتخاذ تدابیر اساسی اقتصادی و معیشتی در جهت حمایت اصولی از ازدواج جوانان و فرزندآوری (اشتغال، مسکن، درآمد، برخورداری از تسهیلات حمایتی تشویق کننده و ارتقاء دهنده درآمد خانوار، حذف تشریفات و تجمل گرایی به طور اعم و در مورد مراسم ازدواج به طور اخص…)
۴- تهیه و تصویب پیوست اقتصادی برای اجرایی شدن قانون، تامین منابع و اعتبارات لازم، ایجاد ردیف مستقل و غیرقابل انتقال به سایر ردیفها و اقدامات مدیریتی، برای اجرای همه جانبه قانون دارای اهمیت و اولویت است.
۵- ستاد ملی جمعیت با مسئولیت بالاترین مقام اجرایی کشور، مشارکت فعال وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و مشارکت اجرائی سایر نهادها و وزارتخانههائی که در اجرای قانون، وظیفه و مسولیت دارند، سریعا تشکیل و با تعیین اولویتها، تقسیم کار ملی و تشکیل جلسات منظم، موجبات اجرای قانون را فراهم و مسائل جمعیتی کشور را رصد نماید.
۶- اصل مهم مشارکت مردم واستفاده از ظرفیت سمنهای ملی و محلی، مراعات و تحقق پذیرد.
۷- تعمیم اجرای قانون به بخشهای غیردولتی و اطمینان از اجرائی شدن فراگیر و همه جانبه آن.
۸- استفاده از ظرفیت شورایعالی سلامت و امنیت غذائی بصورت هماهنگ و هم افزا.
۹- آموزش و توانمندسازی مجموعه نیروی انسانی سلامت در شبکه بهداشتی درمانی کشور به منظور تشویق خانوادهها به ازدواج به موقع جوانان و فرزندآوری آنان و تشویق کارکنانی که در این راستا فعالیت بیشتری از خود نشان میدهند.
۱۰- تهیه بستههای آموزشی قبل از ازدواج و بستههای مشاورهای ازدواج و تحکیم خانواده و ارائه خدمات مربوطه در شبکه بهداشتی درمانی و با همکاری نهادهای دینی، فرهنگی و تخصصی.
۱۱- ترویج زایمان طبیعی و کاهش میزان سزارین، به شیوههای مناسب.
۱۲- مدیریت صحیح موضوع سقط قانونی و پیشگیری از سقطهای غیرقانونی به شیوههای مناسب.
۱۳- تشویق و حمایت از پژوهشهای مرتبط با افزایش جمعیت و فرزندآوری.
۱۴- پیشگیری از ناباروری (با تاکید بر ازدواج بهنگام، فرزندآوری بهنگام، پیشگیری از بیماریهای مقاربتی و سایر بیماریهای تاثیر گذار بر باروری، چاقی یا لاغری مفرط، انواع استرسها…) و حمایت از درمانهای ناباروری.
۱۵- استفاده از ظرفیت فرهنگستان علوم پزشکی برای امور فرهنگسازی مشاوره و رصد کلان مسائل مرتبط با جمعیت و فرزندآوری»