لزوم استفاده از سامانه «ویزیت» جهت بررسی وضعیت شیوع بیماریهای غیرواگیر
به گزارش سپید به نقل از وبدا، باقر لاریجانی مشاور عالی وزیر بهداشت در نامهای به روسای دانشگاههای علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی سراسر کشور بر لزوم برنامهریزی و اجرای مداخلات هزینه اثربخشی جهت جلوگیری از شیوع دیابت در کشور تاکید کرد.
متن نامه به شرح زیر است:
بسمه تعالی
رییس محترم دانشگاه / دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی..............
احتراماً همانطور که مستحضرید شیوع ده درصدی دیابت در کشور، لزوم برنامهریزی و اجرای مداخلات هزینه اثربخش مبتنی بر شواهد علمی در سطوح مختلف ملی، استانی، شهرستانی و دانشگاهی را نشان میدهد. با توجه به پیشِرو بودن روز جهانی دیابت مورخ 24 آبان ماه (معادل با چهاردهم نوامبر) و لزوم توجه بیشتر به کنترل این بیماری در دوران همزمانی بیماریهای غیرواگیر و کووید-19 در کشور، باستحضار میرساند مقایسه استانی شیوع دیابت و پیش دیابت بر اساس قند خون ناشتا و HbA1c در کنار آگاهی، دریافت درمان و دریافت درمان موثر دیابت در سال 1395 جهت هرگونه بهرهبرداری از طریق سامانه مصورسازی اطلاعات (ویزیت) قابل دسترسی است:
لینک: ( https: //vizit. report/panel/steps/fa/main. html#/map )
لازم بذکر است در سامانهی VIZIT میتوان به صورت رایگان، نزدیک به 600 میلیون گزارش از دادههای سلامت پردازش شده از معتبرترین و جدیدترین مطالعات ملی در قالب نمودارهای مختلف را ملاحظه کرد. امکان مقایسهی شاخصها، دانلود اطلاعات هر نمودار، به اشتراکگذاری و اعمال نظر، بخشی از امکانات این سامانه است. مضاف بر آن، بومی بودن اطلاعات مندرج در این سامانه، امکان بهرهبرداری تمامی پژوهشگران، سیاست گذاران، کسب و کارها و سایر ذینفعان از به روزترین و آخرین اطلاعات و تحلیل دادههای مطالعات مندرج در سامانه را امکان پذیر میسازد. در این سامانه وضعیت سایر عوامل خطر بیماریهای غیرواگیر شامل شیوع پرفشاری، چاقی، کلسترول بالا، وضعیت دریافت نامناسب میوهها، سبزیها، نمک، مصرف سیگار و میزان فعالیت بدنی ناکافی، به تفکیک تمامی استانها و شهرستانها و برای گروههای سنی و جنسی مختلف قابل دسترسی است. با توجه به این که شیوع بیماری دیابت در ایران از 5. 5 درصد در سال 1990 به 9.1 درصد در سال 2016 رسیده است و تفاوت 4 درصدی شیوع دیابت بین افراد ساکن در مناطق روستایی (8.1 درصد) و شهری (12درصد) در کنار تفاوت حدود 8 درصدی بین استانهای کشور (کمترین: 4.2 درصد، بیشترین: 11.6 درصد) در سال 1395، لزوم توجه به وضعیت شیوع دیابت در سطوح فروملی را میطلبد.
امید است بهرهوری لازم از این اطلاعات توسط مسئولین نظام سلامت و سیاستگذاران این عرصه انجام گیرد و در پرتو عنایات الهی گامی در جهت کاهش آلام مردم برداشته شود.