صفحه نخست چاپ
پایگاه خبری سلامت
سفرهای اخیر اپیدمی کرونا را شعله‌ور می‌کند

به گزارش سپید، حمید سوری در گفت‌وگو با ایرنا افزود: «در بررسی اپیدمی‌ها همیشه به میزان مواجهه افراد و سرعت انتشار عامل بیماری توجه می‌شود، در مورد سرعت انتشار همه می‌دانند که یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های ویروس کرونا این است که سرعت انتشار آن نسبت به بیماری‌های دیگر بالاتر است. در ماه‌های گذشته نیز سرعت انتقال این ویروس چندین برابر شده و این مساله بالقوه خطر گسترش هر چه بیشتر این اپیدمی فراهم می‌کند.»

وی گفت: «در مورد مواجهه موثر و اثر آن بر افزایش اپیدمی نیز هر چقدر تماس افراد با هم در جامعه بیشتر شود و اصول محافظتی و ایمنی کمتر رعایت شود، بطور قطع تاثیر خود را بر گسترش ایپدمی و افزایش تعداد مبتلایان و به تبع آن جان باختگان بیماری کووید۱۹ می‌گذارد.»

سوری افزود: «تماس و مواجهه افراد در جامعه در بین افرادی که تحرک بیشتری دارند، بیشتر است. کودکان و جوانان در همه جوامع به علت تحرک بیشتری که دارند نقش مهم‌تری در انتقال ویروس در اپیدمی‌ها دارند. گرچه ممکن است در صورت ابتلا، شدت این بیماری در آنها کمتر باشد اما نقش آنها در انتقال بیماری نباید نادیده گرفته شود و متاسفانه نقش کودکان و جوانان در انتقال کرونا توسط والدین، جامعه و سیاستگذاران نادیده گرفته می‌شود.»

وی ادامه داد: «برگزاری تجمعات مختلف و افزایش سفرها که نقش کودکان و جوانان هم در آنها پررنگ است، انتظار افزایش و گسترش اپیدمی را در روزهای آینده به شدت بالا برده است. در مورد میزان و تاثیرگذاری آن باید هفته‌های آینده منتظر نتایج واقعی این اقدامات باشیم اما تصاویر و اخباری که در روزهای گذشته در مورد افزایش تجمعات، سفرها و رعایت نشدن کامل دستورالعمل‌ها منتشر شده، نشان می‌دهد که وضعیت نگران کننده است و در هفته‌های آینده باید منتظر روند افزایشی دوباره موارد ابتلا و مرگ کرونا در کشور باشیم.»

این متخصص اپیدمیولوژی گفت: «پروتکل‌ها و دستورالعمل‌ها تا اجرا نشوند، هیچ ارزشی ندارند و تاثیری در کنترل و مهار اپیدمی کرونا نمی‌گذارند. ‌ای کاش در روزهای گذشته سفرهای برون شهری ممنوع یا محدود می‌شد تا با این حجم عظیم سفرها به استان‌های مختلف مواجه نمی‌شدیم. روش انتقال ویروس کرونا بسیار متنوع است، هم می‌تواند از فرد به فرد و هم می‌تواند از طریق اشیا و لوازم مختلف آلوده و مواد غذایی منتقل شود به خصوص اینکه این ویروس ساعت‌ها می‌تواند بر روی سطوح زنده بماند.»

وی افزود: «در هفته‌های گذشته شاهد نوعی ثبات وضعیت اپیدمی در استان‌های مختلف بودیم. نوعی سازگاری نسبی با ویروس در شهرها و استان‌های مختلف به وجود آمده بود اما افزایش سفرها الگوی این اپیدمی را هم به لحاظ بیولوژی و هم اکولوژی تغییر می‌دهد و این سازگاری را به هم می‌زند. در واقع نوعی بیماری بیگانه وارد محیط‌های مختلف می‌شود و در جاهایی که مسافران و افراد بیشتری رفته‌اند، نگرانی در مورد افزایش و گسترش اپیدمی در این مناطق بسیار بالا است.»

سوری ادامه داد: «اپیدمی کرونا قابلیت مرگ چند میلیون نفر را در کشور دارد و اگر برنامه‌ریزی‌ها و شدت مراقبت‌ها در حد لازم نباشد، ممکن است به آن طرف حرکت کنیم. هر نوع ساده اندیشی و عادی انگاری این اپیدمی بسیار خطرناک است، چنانچه در گذشته بارها چنین اتقاقی در جامعه بشر رخ داده است. اپیدمی آنفلوانزای اسپانیایی در سال ۱۹۱۸ حدود ۲۰ میلیون نفر را به کام مرگ برد و بعید نیست این اتفاق تکرار شود البته اقدامات کشورهای موفق نشان داده که اپیدمی کرونا خیلی هم غیر قابل کنترل نیست و مهار این اپیدمی در صورت استفاده از تجربه‌های موفق دنیا امکانپذیر است البته از مهار تا خاموشی اپیدمی فاصله است و ما هنوز موفق به مهار اپیدمی کرونا نشده‌ایم.»

عضو ستاد ملی کرونا گفت: «در اپیدمی کرونا شاخص بسیار مهم، میزان انتقال و ابتلا از یک نفر به چند نفر است، اگر میزان انتقال بیماری در کمترین میزان آن یعنی ۱. ۱ باشد هر یک نفر ناقل ۱. ۱ نفر را مبتلا کند، هر تعداد افرادی که در روزهای گذشته به سفر رفته و ناقل بوده باشند می‌توانند ۱. ۱ برابر تعداد خود را مبتلا کنند، مثلا اگر یک میلیون نفر فرد ناقل در روزهای گذشته به سفر رفته باشند به صورت بالقوه می‌توانند حداقل یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر دیگر را مبتلا کنند.»

وی ادامه داد: «یکی از مسائلی که در سفر باید مورد توجه قرار گیرد، استراحتگاه‌های بین راهی است. جاهایی که در زمان افزایش سفرها شلوغ می‌شوند و معمولا خیلی کنترل و مراقبتی در این اماکن نیست بنابراین مراکز رفاهی بین راهی می‌توانند به گسترش اپیدمی کرونا دامن بزنند. نگرانی دیگر این است که خطر اپیدمی کرونا عادی جلوه پیدا کند و متاسفانه در بین مردم این نکته را می‌بینیم که هر کس اطرافیان خود را مثال می‌زند که رعایت نمی‌کند و نوعی ساده انگاری و عادی انگاری را در برخورد با این اپیدمی خطرناک در جامعه شاهد هستیم.»

سوری افزود: «با توجه به اتفاقاتی که روزهای گذشته در کشور رخ داد واقعا انتظار گسترش و شیوع بیشتر کرونا را در روزهای آینده داریم. این مساله می‌تواند یک ضایعه بسیار دلخراش برای کشور باشد و معلوم نیست مبتلایان و قربانیان این اتفاقات کدام یک از ما یا اطرافیان ما باشد به خصوص اینکه ویروس کرونا به فقیر و غنی و شخصیت و سن و سال و جنیست نگاه نمی‌کند. هر کس کمتر اصول بهداشتی و پروتکل‌ها را رعایت کند بیشتر در معرض خطر ابتلا و مرگ کرونا قرار دارد.»