سرطان «سینه» شایع ترین سرطان بین زنان ایرانی
30 October 2024 ساعت: 06:10



رئیس مرکز تحقیقات سرطان آخرین وضعیت ابتلا به سرطان سینه در ایران تشریح کرد.
به گزارش سپیدآنلاین، محمداسماعیل اکبری رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: سرطان سینه بیماری منحصر به زنان و در ایران شایع‌ترین سرطان بین زن و مردان ایران است و شایع‌ترین سرطان است. سرطان سینه دومین دلیل مرگ در زنان است و ششمین علت مرگ در ایران است. سالانه  ۱۷ تا ۱۸ هزار مورد سرطان سینه در ایران ثبت می‌شود.البته نسبت به غرب در حوزه ابتلا به سرطان ۱۰ سال جوان‌تر هستیم.میزان ابتلا به سرطان‌های مختلف در سال  ۱۵۰ هزار مورد است.

اکبری بیان کرد: سرطان سینه شایع‌ترین سرطان زنان درایران است. حدود یک‌پنجم بیماران زن زیر چهل سال هستند درحالی‌که در غرب ۵ درصد است.سنین باروری اهمیت زیادی دارد و رابطه باروری سرطان و یک‌پنجم زنان سرطانی سینه در سن باروری هستند. باروری با سرطان رابطه خوب و مثبتی دارد و تلاش می‌کنیم این بیماران را به باروری تشویق کنیم.

وی ادامه داد: قریب حدود ۵ درصد از کل مبتلایان سرطان سینه زیر ۳۰ سال هستند.شایع‌ترین سن ابتلا به سرطان سینه در ایران ۴۵ تا ۵۵ سالگی است.۳۴ نفر در ۱۰۰ هزار نفر زن ایرانی به سرطان سینه مبتلا می‌شوند. البته ما هنوز نسبت به کشورهای غربی یک‌پنجم ابتلا داریم اما سرعت رشد ابتلا به سرطان در ایران از غرب بیشتر است.مهم‌ترین دلیل بالارفتن تعداد سرطان علت بالارفتن سن است.

اکبری گفت: در تشخیص سرطان سینه برخی کشورها غربالگری را راه انداخته‌اند مانند کانادا و انگلیس و کسی حق ندارد بیرون از مراکز علمی به زنان بگویید باید بروی تصویربرداری و وقت باید کارآموزش پرداخته شود و مداخله درمانی فقط در کلینیک‌ها صورت گیرد.

وی افزود: بهترین راه تشخیص برای خانم‌ها نگاه‌کردن در آینه و بالاگرفتن دست‌ها  و فرورفتگی‌ها در هر نقطه سینه را باید موردتوجه قرار دهند. بیش از ۱۰ سال ثابت شده غربالگری خیلی تأثیری ندارد البته وقتی صورت می‌گیرد بیماری زودتر مشخص می‌شود و سال گذشته دنیا اعلام کرد غربالگری به طول عمر افراد را بیشتر نمی‌کند اما فرد درمان راحتی دریافت می‌کند.باید غربالگری صددرصد رایگان و بر اساس تشریفات مشترک انجام شود و برای یک جمعیت خاص انجام شود.

اکبری اشاره کرد: غربالگری سرطان سینه در ایران غیرممکن است. ۳ هزار میلیارد تومان فقط برای انجام غربالگری یک یا دوباره نیاز داریم، اما اگر آموزش‌های لازم را نداده باشیم و کمتر از ۷۹ درصد مردم وارد این غربالگری نشوند نتیجه خوبی گرفته نمی‌شود.در ایران حدود ۵۰ درصد جواب‌های رادیولوژی جواب دقیق است و در نتیجه در ایران غربالگری به معنای ماموگرام وجود ندارد.

وی بیان کرد: در سمنان و سبزوار طرح  تحقیقات و اطلاع‌رسانی به مردم  صورت گرفت که توانستیم یک درصد کاهش بیماری داشته باشیم و تأکید داریم آگاهی‌بخشی به جامعه باید زیاد صورت گیرد.برای تشخیص سرطان سینه چند کار را باید انجام دهیم و مهم‌ترین روش معاینه بالینی است و در تمام دنیا جراح مسئول اصلی کشف سرطان سینه است.

اکبری گفت: وجود توده در معاینه بالینی و خون آمدن از نوک سینه باید موردتوجه قرار گیرد اما ترشح نباید ما را نگران کند. اگر خانم بارداری احساس توده در سینه خود کرد حتماً به پزشک مراجعه کند. کار بعدی در تشخیص ماموگرافی است که استاندارد دارد و باید تمام شرایط را در انجام نو شأن ماموگرافی رعایت شود.تقریباً بالای ۷۰  درصد عکس ماموگرافی استاندارد لازم را ندارند. علت آیم اشتباه به‌خاطر این است که پزشک متخصص این کار را انجام نمی‌دهد.مهم‌ترین روش تشخیصی ماموگرام است.

وی افزود: روش تشخیص ام‌آرآی است که قریب ۹۴ درصدم آر ای مربوط به سرطان سینه بیهوده بوده است و ام‌آرآی روش مطمئن تشخیص سرطان سینه نیست و ضرورت انجام آن بسیار محدود است و فقط باید جراح متخصص تجویز کند.

اکبری با اشاره به روش‌های پیشگیری از ابتلا به سرطان،گفت: ۴۰ درصد سرطان‌ها قابل‌پیشگیری است. آب مصرفی و بطری‌ها را چک کردیم و با استاندارد دنیا برابری داشت و آب مصرفی نیز در کل روبه هم رفته خوب است. از نظر فلزات سنگین مثل سرب و کادمیوم در استاندارد پایین قرار داریم.

وی با اشاره به علل ابتلا به سرطان افزود:تقریباً ما خوردن بد و اختصاصی برای سرطان نداریم اما برخی موارد مثل سابقه فامیلی مهم است که حدود ۲۰ درصد مبتلایان به سرطان در ایران سابقه فامیلی دارند.چاقی به‌ویژه چاقی شکمی در ابتلا به سرطان سینه بسیار تاثیر گذار است مصرف هورمون که الان زیاد شده به‌طوری که الان در جراحی‌های زیبایی استفاده از هورمون زنان برای جوان‌سازی پوست زیاد شده که بسیار کار خطرناکی است.

اکبری عنوان کرد: استرس مزمن عامل مهم در ابتلا به سرطان‌های مختلف از جمله سرطان سینه است البته استرس مزمن تأثیر گذار است. در ایران استرس مربوط به ابتلا به سرطان سینه اختلالات خانوادگی بین زن و شوهر است و استرس خانوادگی بیشترین نقش را در تشدید ابتلا به سرطان سینه دارد.

وی بیان کرد: ازدواج‌نکردن به‌تنهایی عامل خطر است و ازدواج‌کردن و فرزندان نشدن و کم‌فرزند دار شدن عامل خطر ابتلا به سرطان سینه است.بر اساس مطالعات هرچه تعداد فرزندان بیشتر باشد شانس ابتلا به سرطان سینه را کمتر می‌کند.در ایران بر خلاف کشورهای غربی زیاد اهل سیگار و دخانیات نیستند و در ایران ۴ درصد زنان دخانیات مصرف می‌کنند.فارس
دیدگاه کاربران

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد