کمبود خواب ممکن است زمینه را برای بیماری آلزایمر آماده کند
به نوشته انپیار جفری ایلیف، دانشمند علوم مغزی در دانشگاه علوم و بهداشت اورگون در پورتلند در این باره میگوید: «تغییرات در عادات خواب ممکن است واقعا زمینه برای دچار شدن به زوال عقل آماده کند.»
به گفته ایلیف، به نظر میرسد مغز در طول خواب سموم مربوط به بیماری آلزایمر را از بدن میزداید. و دست کم پژوهشهای حیوانی نشان میدهند که نداشتن خواب عمیق کافی باعث میشود که این سموم در مغز تجمع یابند و مغز آسیب برسانند.
به گفته ایلیف، روند این پدیده به این صورت است که «مایعی که به طور طبیعی در بیرون مغز قرار دارد یعنی مایع مغزی-نخاعی، مایعی پاک و روشن است- این مایع پس از گردش در اطراف مغز و نخاع به جریان خون باز میگردد.
ایلیف میگوید، این فرآیند که سیستم گیلمفایتک (glymphatic) نامیده میشود به مغز اجاز میدهد که سموم، از جمله سمومی را که در تشکیل پلاک آلزایمر نقش دارند، بزداید.
او میگوید: «این فرآیند دست کم یک سازوکار احتمالی را که از طریق آن کمبود خواب ممکن است افراد در معرض بیماری آلزایمر قرار دهد، مطرح میکند.»
هنگامی که انسانها در خواب عمیق هستند، زدودن سموم از مایع مغزی نخاعی شروع میشود و ممکن است پیامی که بوسیله مولکولهای نمکی معینی ایجاد میشود، پیام ایجاد این کار را بدهد. در مغزهای جوان سالم این پیام قوی است و بنابراین سیستم زدودن سموم به خوبی کار میکند. در مغز افراد سالمند و افرادی که زمینه ابتلا به آلزایمر را دارند، این پیام ممکن است ضعیفتر باشد.