کلینیکهای ویژه عامل عدم مراجعه مردم به پزشکان خانواده
هادی علیجانزاده نماینده پزشکان خانواده استان مازندران در گفتوگو با سپیدآنلاین راهاندازی کلینیکهای ویژه را ازعوامل عدم مراجعه مردم به پزشکان خانواده دانست وگفت: «وقتی اهداف متعدد باشد ممکن است نتایجی حاصل شود که گاهی اوقات در تناقض با هم باشند. در طی چند سال اخیر شاهد اجرای همزمان برنامه پزشک خانواده و شروع فعالیت کلینیکهای ویژه بودهایم. قطعا اجرای هر دو آنان از اولویتهای قابل دفاع نظام سلامت است؛ ولی انتظار آن است که ارائه خدمات در کلینیکهای ویژه تاثیر مخرب در فرهنگسازی و اجرا برنامه پزشک خانواده نداشته باشد.»
نماینده پزشکان خانواده استان مازندران، افزود: «درمواردی شاهد تاثیر منفی کلینیکهای ویژه در اجرای برنامه پزشک خانواده هستیم و ارجاع معکوس یکی از آثار مخرب کلینیکهای ویژه بوده است. امیدواریم با سامانه الکترونیک شاهد اجرای هدفمند نظام ارجاع باشیم که در این صورت و با استفاده از این سامانه امکان ارائه خدمات به بیمار بدون ارجاع وجود نخواهد داشت»
نماینده پزشکان خانواده استان مازندران ادامه داد: «به نظر میرسد که جز پزشکان خانواده که سعی در فرهنگسازی و آموزش بیماران دارند، دیگر نهادها آنطور که باید در این زمینه فعالیت نمیکنند»
وی در پاسخ به این سوال که آیا با اجرای طرح تحول سلامت توجه وزارت بهداشت به پزشک خانواده کم شده است، گفت: «همانطور که اشاره کردم اهداف متعدد ممکن است در مواردی در تناقض با هم قرار گیرند. انتظار می رود طرح تحول نظام سلامت مکمل و در راستای برنامه پزشک خانواده باشد. ولی در مواردی شاهد تصمیمات اجرائی هستیم که برنامه پزشک خانواده را تحت تاثیر قرار میدهد.»
وی در خصوص نحوه نظارت بر اقدامات پزشک خانواده ، بیان کرد: «سیستم ساختار خود را دارد و تمام تلاش خود را میکند که نظارت داشته باشد و پایشهای خوبی در این زمینه وجود دارد ولی این روش براساس آن چیزی که هدف و نیاز جامعه است، با روشهای معمول جوابگو نیست.»
علیجانزاده با تاکید بر اینکه برنامه پزشک خانواده از الزامات قانون برنامه پنجم توسعه بوده، گفت: «اگر حتی از الزمات قانونی هم صرف نظر کنیم برای کنترل هزینههای سلامت گزینه دیگری نداریم. باید سیستم را مدیریت کرد وهیچ ابزاری جز برنامه پزشک خانواده وجود ندارد.»