عوامل مختلفی در فرایند «کدسازی» بیمارستانها دخیل هستند
عباس آقازاده در گفتوگو با سپیدآنلاین ضمن تفکیک تعاریف «کدهای القایی» و «کدسازی» میگوید: «کدهای القایی به این معنی است که یک پزشک برای بیماران غیرنیازمند، آنژیوگرافی تجویز کند. آنژیوگرافی یک روش بسیار مهم در پیشگیری از سوانح قلبی است که درمان را تسهیل میکند. اما زمانی که ضرورت ندارد، تحمیل هزینه آن به بیمار و سیستم بیمهای به معنای القای هزینه است.» وی با بیان اینکه گاهی اشخاص و گاهی سیستمهای بیمارستانهای خصوصی در این فرایند دخیل هستند، میافزاید: «گاهی نیز واقعا اشتباه رخ میدهد. سیستم HIS که وظیفه محاسبه کدینگ بیماریها و هزینههای بیماران را دارد، در برخی بیمارستانها و دانشگاهها ناقص اجرا شده و به خوبی درک نشده است. کمااینکه باید در کنار مسائل علمی و مهارتهای فنی، آموزشهایی را هم در زمینه اداری و قانونی به پزشکان و کادر درمانی در نظر بگیریم مبنیبر اینکه سیستمهای کدنویسی و پروندهنویسی به چه شکل است؟ درکل بخشی از این مسائل اشتباه و بخشی هم برای ایجاد درآمدهای کاذب است.»
رئیس مجمع عمومی سازمان نظام پزشکی اما تشخیص کدسازی را بهعهده ستاد مدیریتهای مستقر در هر بیمارستان میگذارد و میگوید: «سازمانهای بیمهگر نیز افرادی را در بیمارستانها استقرار دادهاند که صفر تا صد پروندهها را با این هدف زیرو رو میکنند تا با این دست مسائل روبرو شوند و کسوراتی را اعمال کنند. نظام پزشکی نیز علاوهبر اینکه باید روی آموزش و فرهنگسازی این مساله کار کند، در نظارت و پایش آن نیز باید دخالت داشته باشد. ستاد ملی نظارت بر تعرفهها هم باید در این زمینه کار کند.»
آقازاده میگوید: «اگر بیمه همگانی و بیمه تکمیلی موثری داشته باشیم و پرداختهای پزشکان مرتب و منظم باشد، زمینههای کدسازی یا کدهای القایی محدودتر میشود. عباس آقازاده ضمن انتقاد از نحوه برخورد با پزشکان ادامه میدهد: «از یک طرف به پزشک میگوییم که مقیم یا تمام وقت جغرافیایی باشد، مطب تاسیس نکند و هرچه درآمد میخواهد از بیمارستان بگیرد. از طرفی وضعیت بیمههای ما و تاخیرات آنها در پرداخت اینگونه است. مگر تا چه زمانی یک پزشک را میتوان با مسائلی چون معنویت، اعتقاد و شرع حفظ کرد؟ فشار اقتصادی را هم باید درنظر گرفت. ما نیز گاهی برای برخورد با پزشکان متخلف، زمانی که دریافتیهای آنها را میبینیم، شرمنده میشویم.»