مشکلات امروز، صنعت داروسازی را فلج کرده است
به گزارش سپیدآنلاین متن این یادداشت به این شرح است:
رئیسجمهور محترم سال 1397 را با بازدید از شرکت داروسازی تهران شیمی و همچنین ملاقات با تعدادی از مدیران کشور آغاز کردند. این اقدام شایسته ایشان را به فال نیک میگیریم و آرزو میکنیم سال 1397 سال برونرفت از مشکلات و موانعی باشد که در پیش روی صنعت داروسازی کشور قرار دارد. مرور فرمایشات رئیسجمهور محترم در بازدید و افتتاح خطوط تولید شرکت تهران شیمی گواه بر این است که متاسفانه رئیسجمهور محترم از مشکلات مبتلابه صنعت داروسازی کشور و حالوروز آن اطلاع کافی ندارند. فرمایشات رئیسجمهور محترم در این بازدید گواه بر این است که ایشان تصورشان این است که صنعت داروسازی ایران صنعتی است سودده و روان و در تمام زمینههای مالی و عملیاتی دارای کارآمدی مطلوب است و تنها باید با ارتقاء توانمندیهای کیفی خود را به استانداردهای جهانی رسانده و به تسخیر بازارهای منطقهای و فرا منطقهای بیندیشد. این در حالی است که این صنعت ملی در روزهای احتضار خود به سر میبرد. انتظار میرفت رئیسجمهور محترم در بازدید از یکی از شرکتهای داروسازی کشور گزارشی از مراجع مستقل و نه مراجع دولتی از وضعیت صنعت داروسازی کشور دریافت میکردند تا اظهارنظرشان در مورد این صنعت و آینده پیشروی آن با واقعیتهای موجود همخوانی بیشتری داشته باشد. جهت استحضار رئیسجمهور محترم عرض میکنم که مشکل اول صنعت داروسازی و دیگر صنایع کشور در حال حاضر رقابت با رقبای خارجی در بیرون مرزها نیست، مشکلات صنعت ایران در درون مرزها نهفته است و نه بیرون آن. شایسته است ایشان مستحضر باشند که آنچه صنعت ما را ناتوان برای رقابت در بازارهای جهانی و منطقهای کرده است ریشه در ساختار ،روش مدیریت و ادارِه کشور دارد که به برخی از آنها اشاره خواهم کرد.
- ایران کشوری است که دولت آن بیش از 4 میلیون نفر کارمند دارد که نزدیک به 2/1 میلیون نفر آنها در سطوح مدیریت( از وزارت گرفته تا رئیس اداره) فعالیت میکنند. دیوانسالاری دولت یکی از مهمترین موانع رشد و توسعه کشور است. جناب رئیسجمهور محترم: اگر ژاپن توسعهگراست، حجم دولت در این کشور نزدیک به 6 برابر کمتر از ایران است، درحالیکه جمعیت ژاپن یک و نیم برابر ایران است. این در حالی است که چنانچه تعداد شاغلین در شرکتها و نهادهای عمومی وابسته به دولت نیز به این آمار اضافه شود عمق فاجعه بیشتر خواهد شد.
- دیوانسالاری دولت همواره عجین با فساد و رانت است. صاحبان صنعت انتظار دارند در سال 1397که سال «حمایت از کالای ایرانی» است از زبان رئیسجمهور بشنوند که شما این دیوان را درهم خواهید شکست و فساد را در نهادهای دولتی کاهش خواهید داد. جناب رئیسجمهور باور کنید در هیچ کشوری فساد در بخش خصوصی و تجارت مردمی اگر هم وجود داشته باشد نهادینه نمیشود. در اقتصاد متمرکز و دیوانی دولت است که فساد و رانت نهادینه و نابودکننده یک کشور و ملت میشود.
- رئیسجمهور محترم در فرمایشات خود فرمودهاید راه مبارزه با فساد از مسیر شفافیت میگذرد؛ کاملاً درست و بهجا فرمودهاید. میخواهم به جنابعالی یادآور شوم که دولت در درجه اول بهتراست با خودش شفاف باشد. آیا باور ندارید که سرانه درآمد ملی روبه کاهش است و دلایل اصلی روند کاهشی آنهم به شیوه اداره کشور برمیگردد. بنابراین دولتی که آگاه نسبت به کوچک شدن اقتصاد کشور است نباید بر طبل القای تقاضا بکوبد. باید با مردمش شفاف باشد و جسارت این را داشته باشد که با مردمش صادقانه ریاضت اقتصادی را تبیین و اجرای آن را از خود آغاز کند. اقدامی که از ابتدای دولت تدبیر و امید انتظار میرفت در اجرای طرح تحول سلامت مدنظر قرار گرفته و مدیریت منابع استوار بر مدیریت تقاضا گردد.
- جناب رئیسجمهور محترم صنعت داروسازی ما مواجه با سختترین شرایطی است که بخش عمدهای از آن از سوی دولت به او تحمیل شده است. دولت محترم آگاه است که صنعت داروسازی مکلف به پرداخت مالیات ارزشافزوده بابت اجزای داروست، لکن اجازه دریافت آن را ندارد، دولت محترم آگاه است که وصول مطالبات در صنعت داروسازی که در کمتر از یک دهه قبل حدود 60 تا 80 روز بود در پایان سال 1396به بیش از 360 روز و در برخی از شرکتها به بیش از 400 روز رسیده است. صاحبان صنعت انتظار داشتند رئیسجمهور دستورات عاجل و موثر برای حل مشکلات صنعت رو به احتضار صادر فرمایند نه اینکه انتظاراتی بهدوراز واقعیتهای حاکم بر این صنعت را که بیشتر رویکردی شعاری دارند مطرح فرمایند. شایسته است ایشان آگاه باشند که هزینههای مالی صنعت داروسازی در ایران که در یک دهه قبل کمتر از 3 درصد بوده است امروز به بیش از 15درصد رسیده است. جناب رئیسجمهور محترم شایسته است آگاه باشند بسیاری از صورتهای مالی که از سوی شرکتهای داروسازی دولتی و عمومی (وابسته به نهادها) ارائه میشود فاقد شفافیت لازم بوده و بسیاری از این شرکتها چنانچه از حمایتهای پدرسالارانه نهاد مربوطه برخوردار نباشند ورشکستهاند. شایسته است رئیسجمهور محترم آگاه باشند صنعت داروسازی ما در حال رقابت با شرکتهای چینی و هندی است که هیچکدام از آنها مشکلات دیوانسالاری دولت، هزینههای ملی کمرشکن، فساد اداری، دوره بازپرداخت مطالبات 400 روزه، مالیات ارزشافزوده به کالایی که دولت خریدار آن است و... را ندارند.
جناب رئیسجمهور جهت یادآوری حضرتعالی عرض میکنم:
- صنعت داروسازی در ایران صنعتی بوده است که وابستگی به واردات دارو که در پیش از انقلاب 75 الی 80 درصد بوده است را در دوران جنگ تحمیلی به کمتر از 20درصد وهم اکنون به کمتر از 3 درصد رسانده است.
- این صنعت که دارای پشتوانه علمی، فنآوری و خودباوری ملی است یکی از مهمترین ارکان بهبود و ارتقای شاخصهای سلامت در ایران بوده است. بهبود شاخصهای ایران در بیماریهای عفونی و واگیر(پنومونی، سل و...)، بیماریهای قلب و عروق، دیابت، پیوند اعضا و... در تمام این موارد نقش داروهای تولید داخل بیبدیل و مثالزدنی در تمام نشستهای سازمان جهانی بهداشت بوده است و است. این در حالی است که طی سالهای گذشته همواره دولتهای محترم ازجمله دولت حضرتعالی بخش عمده یارانهها را متوجه داروهای وارداتی نمودهاند و به بهانه کاهش پرداخت از جیب مردم حمایتهای یارانهای را متوجه داروهای وارداتی کرده است.
- تاثیر ارتقای شاخصهای سلامت و افزایش طول عمر ایرانیان و هزینه- فایده ناشی از محصولات صنعت داروسازی داخلی با داروهای وارداتی قابل قیاس نبوده و تاثیر صنایع داخلی در افزایش طول عمر ایرانیان و امید به زندگی امری انکارناپذیر و قابلتوجه بوده است.
- اختلاف قیمت یک واحد داروی ایرانی با یک داروی وارداتی از هند یا کشورهای مشابه که وارد ایران شده و از تمام مزایای کشورش( ازجمله پول ارزان برای تولید ، حمایتهای مالیاتی ، حمایتهای صادراتی و....) برخوردار بوده حداقل 300 درصد است. به عبارتی یک داروی ایرانی حداقل 3 برابر از داروی ژنریک وارداتی ارزانتر به دست مردم رسیده است و این مرهون مدیریت علمی و فنآورانه صاحبان این صنعت بوده است. چنانچه این مقایسه را با یک داروی اروپایی و آمریکایی انجام دهیم اختلاف به بیش از 500 تا 1400 درصد میرسد.
- چنانچه 97 درصد دارویی که توسط صنایع داخلی تولید میشود را دولت ناچار بود واردات کند، باید 3 تا 5 برابر آنچه امروز بابت دارو پرداخت میکند پرداخت میکرد. بهعلاوه اینکه اطمینانی وجود ندارد که کیفیت داروهای وارداتی از این منابع متفرقه آسیایی و اروپای شرقی قابلاتکا باشد.
- صنعت داروسازی در ایران از نظر وسعت فنآوری ازجمله کشورهای پیشرو در دنیاست. توان تولید مواد اولیه دارویی، صنعت بیوتکنولوژی پیشرفته، صنعت واکسنسازی با قدمت بیش از 80 سال و .....
جناب رئیسجمهور،اینها نعمتهایی است که دیروز و امروز مشمول کفران نعمت مدیران شده و حالوروز امروز این صنعت رو به احتضار را رقم زده است. انتظار میرفت در آغاز سال "حمایت از کالای ایرانی" حضرتعالی میفرمودید: صاحبان صنعت من دردها و مشکلات شما را مورد تحقیق قرار دادهام، آگاهم که شما برای حفظ حیات خود و حفظ توان تولید خود باید:
- هزینههای مالیتان کاهش یابد.
- قیمتگذاری کالاهای شما منصفانه باشد و من قول میدهم کمیسیون قیمتگذاری دارو را که دو سال است تعطیل کردهام فعال و اجازه دهم حداقل داروهای شما زیان ندهد.
- وقتی به کالاهای لوکس ارز مبادلهای میدهیم به دارو و اجزاء آن و ماشینآلات آنهم همانند سایر کالاها ارز مبادلهای بدهم (به قول وزیر محترم بهداشت در دولت احمدینژاد دارو را هم مثل زین و نعل اسب ببینیم)
- برای توسعه این صنعت ملی که پشتوانه عظیم امنیتی برای کشور است حمایتهای تسهیلاتی (ریالی و ارزی) قائل شوم.
- وقتی بهعنوان دولت و از طریق بیمارستانهای دولتی بدهی معوقه بیش از یک سال به شما دارم مطالبات مالیاتیتان را هم به تاخیر میاندازم و یا اینکه دستور میدهم تهاتر کنند.
- من آگاهم که بیش از 70 درصد داروهای تولیدی را سازمانهای بیمهگر و بیمارستانهای دولتی خرید میکنند.چنانچه دولت منابع داروها را بهموقع پرداخت نکند آگاهم که تاخیر پرداخت بیمهها در درجه اول شرکتهای تولیدی را با مشکل مواجه خواهد کرد. بنابراین دستور خواهم داد که سازمان مدیریت مطالبات بخش دارویی بیمهها را در اولویت قرار دهد.
- من آگاهم که در طول سال 1396 علیرغم آنکه سال اقتصاد مقاومتی و اشتغالزایی بود بسیاری از شرکتهای داروسازی ناچار به تعدیل نیرو شدند و نهتنها اشتغالزایی نداشتیم بلکه ریزش نیرو اتفاق افتاد. من آگاهم که ریزش نیرو از صنعتی همانند صنعت داروسازی که نیروی انسانی آن سرمایه ارزشمند آن است خسارت دوچندان برای آن صنعت و کشور است.
-من آگاهم که شما تمام تلاشتان را برای توسعه صادرات مبذول داشتید، لکن موانع و مشکلات داخلی و مشکلاتی که کشور با دیگر کشورها دارد صادرات شما را سخت و دشوار کرده بود و من دستور خواهم داد به ازای هریک میلیون دلار صادرات که شما انجام دهید 3 برابر آن به شما تسهیلات ریالی و ارزی ارزان بدهند تا بتوانید با توسعه صادرات فشارهای مالی که در داخل بر شما تحمیل میشود را کمتر کنید.
- من آگاهم که بیشترین تولیدات دانشبنیان در حوزه داروسازی اتفاق میافتد که افتخار بزرگی برای کشور است. من به شما قول میدهم که چنانچه محصول نوین و فنآور را تولید کردید حمایتهای یارانهای را که تا دیروز به شرکتهای خارجی و وارداتی میدادم به شما تخصیص دهم.
- من آگاهم که صنعت داروسازی که 97 درصد نیاز کشور را تامین میکند فقط 770 میلیون دلار ارزبری دارد و آن 3 درصدی که واردات میشود بیش از یک میلیارد دلار ارزبری دارد. اجازه نخواهم داد که با بهانههای کلی نظیر کیفیت قابلرقابت جهانی و ... زمینه را برای واردات فراهم کنند. من آگاهم که برای تولید یک مولکول دارویی در ایران شما باید مراحل سخت و طولانی اخذ مجوز از وزارت بهداشت را طی نمایید. بنابراین اجازه نخواهم داد دارویی که از وزارت بهداشت مجوز تولید و عرضه دریافت کرده است مورد تخریب و هجمه قرار گیرد. به مدیرانم نیز دستور خواهم داد با کلمات و عبارات کلی و غیر مستند اعتبار و جایگاه این صنعت ملی را مخدوش و مورد هجمه قرار ندهند. من به آنها یادآور خواهم شد وقتی سازمان غذا و دارو کیفیت دارویی را مطابق با استانداردهای بینالمللی مورد سنجش و تایید قرار داده است هیچکدام از مدیران من اجازه ندارند بلندگوی شرکتهای خارجی شده و با طرح موضوعاتی غیر مستند در رسانهها اعتبار صنعت ملی را مورد خدشه قرار دهند. آنها وظیفه دارند چنانچه گزارشی در خصوص کیفیت دارویی دریافت میکنند مطابق رویهها و مقررات بینالمللی در آزمایشگاههای فنی خود گزارش واصله را مورد رسیدگی قرار داده و تصمیم اتخاذ کنند ؛ در این ارتباط هیچ تفاوتی بین یک داروی ایرانی با خارجی قائل نشوند.
- من آگاهم اگر شما تاکنون نتوانستهاید تاییدیههای بینالمللی نظیر FDA,EMEA و... را بگیرید بخش عمدهای از آن به دلیل روابط مخدوش بینالملل است و بخش دیگر آن متوجه عوامل داخلی ازجمله ساختار سرمایه در این صنعت است. من آگاهم که بیش از 60 درصد این صنعت بهوسیله نهادهای عمومی اداره میشود که ساختار آنها بهرهوری و کارآمدی لازم برای حضور در بازارهای جهانی را ندارند. من قول میدهم با رعایت مصالح نهادهای مربوطه و بهخصوص مصالح ملی ساختار سرمایه در این صنعت را در جهت چابکتر، کارآمدتر ، باکیفیت بهتر و نوآور شدن اصلاح کنم.
- من آگاهم که علیرغم اینکه صنعت داروسازی ایران توان تولید تمام مکملهای رژیمی- غذایی مورد نیاز جامعه را دارد بازار مکاره واردات این محصولات عرصه را بر این صنعت ملی تنگ کرده است. من قول میدهم اجازه ندهم که واردات این محصولات از کشورهایی که هرگز دوست ما نبودهاند با نامها و برندهای جعلی به شما آسیب برساند.
- من آگاهم که صاحبان صنعت داروسازی همانند بسیاری از صنایع دیگر بازگشت سرمایه مطلوبی ندارند. سود ناشی از سرمایهگذاری در این صنعت از بهره بانکی پایینتر است. من به شما قول میدهم با اصلاح ساختار قیمتگذاری، قرار دادن بازار ملی در اختیار شما ، پرهیز از سپردن بازار کشور به شرکتهایی که هیچ مزیت کیفیتی نسبت به شما ندارند و ... میدان تجارت را برای سرمایهگذاری در ایران پرسود و جذاب کنم.