«سلامت اجتماعی مردم» چه جایگاهی در برنامههای کاندیداها دارد؟
به گزارش سپدآنلاین محمد هادی ایازی در مطلبی با عنوان «جایگاه سلامت اجتماعی» آورده است: «سلامت اجتماعی در هر جامعهای به وضع موجود آن بستگی دارد، اما جامعه سالم، جامعهای است که در آن فقر (انواع گوناگون فقر)، حاشیه¬ نشینی و خشونت نباشد و کرامت انسانها پایمال نشود، حقوق شهروندی و سایر پیمانهای بین¬ المللی مرتبط با حقوق انسانها رعایت شود، همگان به خدمات سلامت و بیمه دسترسی داشته باشند، بیماریها کنترل شده باشند، آمار طلاق در آن کم باشد، امنیت (در همه جوانب آن) محسوس باشد، توزیع درآمدها عادلانه باشد و بیکاری وجود نداشته باشد، سطح مشارکت اجتماعی (تعداد و کیفیت نهادهای مدنی و تشکلهای غیردولتی و امور داوطلبی) در آن بالا باشد و از آن به نحو احسن بهره برده شود، تبعیض (انواع و سطوح گوناگون آن) وجود نداشته باشد و در یک کلام کلیه افراد از زندگی خود احساس رضایت داشته باشند.» وی ادامه داد: «در کشورهای توسعه¬ یافته دنیا، کاندیداهای ریاست جمهوری یکی از سه اولویت نخست برنامههای خود را بحث سلامت مردم مطرح می¬کنند، چرا که بر این باورند که تضمین سلامت مردم کشورشان، گامی است به سوی توسعه آنها. حوزه سلامت یکی از فصول مهم اجتماعی و موثر در حوزه شهروندی به شمار میرود و جزو بحثهای مهم و تاثیرگذار در پیشرفت و تعالی کشورها محسوب میشود.» ایازی افزود: «به طور مثال یکی از اولویتهای اجتماعی که باید مدنظر کاندیداهای ریاست جمهوری قرار گیرد، مساله اعتیاد است. بنابر آمار ستاد مبارزه با مواد مخدر، در حال حاضر یک میلیون و ۳۵۰ هزار نفر درگیر اعتیاد هستند که زندگی نزدیک به شش میلیون ایرانی را تحت تاثیر خود قرار میدهند. پیشگیری، مقابله با ورود مواد مخدر، درمان، توانمندسازی معتادان و خانوادههای آنان و ایجاد اشتغال برای آن¬ها از جمله مواردی است که میتواند در بهبود این وضعیت موثر واقع شود.»
معاون اجتماعی وزیر بهداشت افزود: «امروز نزدیک به ۱۱ میلیون حاشیه ¬نشین در اطراف شهرهای بزرگ کشور ساکن هستند که باید بحث نوسازی و بازسازی اماکن مسکونی و اجرای طرحهای شهری در این مناطق دنبال شود. همچنین آمارها نشان میدهد که از هر چهار ازدواج یکی منجر به متارکه میشود و صدمات بسیار زیادی را ایجاد می¬کند. برای کاهش این آمار باید مساله ازدواج را تسهیل کرد و اقداماتی را انجام داد که منجر به تحکیم بنیان خانواده شود.» وی اظهار کرد: «از سوی دیگر، آمار ۲۳.۶ درصدی اختلالات روانی در جمعیت 15 تا 64 ساله کشور، ضرورت توجه به افزایش نشاط اجتماعی را دوچندان میکند، به طوری که با ایجاد نشاط در سطح جامعه میتوان از این اختلالات و افسردگی پیشگیری کرد. باید کاری کنیم که مردم شاد باشند و رفتار ما موجب تکدر خاطر آن¬ها نشود.» ایازی ادامه داد: «بهبود وضعیت اشتغال، وضعیت اجتماعی و برطرف کردن دغدغههای اداره زندگی، جزو اقدامات بنیادینی است که باید از سوی دولت انجام شود. اقداماتی مانند برنامههای فرهنگی مناسب، توجه به برنامههای صدا و سیما، شادی و نشاط و فراهم کردن زمینه حضور مردم در اماکن مختلف فرهنگی و هنری و ... نیز در این مورد موثر است. به نظر میرسد اقدامات خوبی صورت گرفته، ولی هنوز کارهای جدیتری لازم است که در این حوزه انجام شود.» وی افزود: «از نگاهی دیگر، اشتغال از جمله موضوعات بسیار مهم است؛ به همین دلیل دولت آتی باید زمینه اشتغال جوانان را فراهم کند. هم¬چنین نزدیک ۶۰ درصد ظرفیت دانشگاهها به زنان اختصاص پیدا کرده است و ما با پدیده زنان تحصیلکرده روبرو هستیم که باید زمینه اشتغال و حضور موثر ایشان در جامعه فراهم شود.»
ایازی اظهار داشت: «سالمندتر شدن جمعیت کشور بحثی بسیار مهم است و کشور باید از نظر زیرساختی و بضاعت مالی، در آینده با این تغییرات هم¬خوانی داشته باشد. در این راستا شناسایی عوامل خطر، کاهش آن¬ها در جهت اصلاح الگوی زندگی ایرانی و کاهش بار بیماریهای غیرواگیر، شناسایی عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، پیچیدهتر شدن بیماریهای قلبی و عروقی، حوادث ترافیکی و سرطانها و در مجموع سیمای نوین برخی از بیماریها از جمله مواردی است که کشور در آینده با آن روبه¬ رو خواهد بود و لازم است توجه به آن¬ها، جزو برنامههای کاندیداها قرار گیرد.» وی در پایان خاطرنشان کرد: «به طور کلی روی¬کرد سلامت جامعه ¬محور، مجموعه اقداماتی را شامل میشود تا جوامع را به تعادل برساند. بهتر و شاید ضروری است که در انتخابات ریاست ¬جمهوری، نامزدهای انتخاباتی به این سوال کلیدی پاسخ صریح و روشنی بدهند که موضوع سلامت اجتماعی مردم چه جایگاهی در برنامه¬های آن¬ها دارد؟ پاسخ به این سوال، باید در برنامههای نامزدها در انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم نقش کلیدی و تعیین ¬کننده داشته باشد.»