کاندیداهای ریاستجمهوری میزان توجهشان به سلامت را اعلام کنند
به گزارش خبرنگار سپید، ایرج حریرچی در این نشست با اشاره به درگذشت عارف لرستانی، به دوستداران این هنرمند و بازیگر سریالهای طنز تلویزیون تسلیت گفت و اظهار کرد: «اگر شخصی در بیمارستانهای کشور فوت کند، تا زمانی که علت مرگ وی مشخص نشده و گواهی فوتش صادر نشده باشد، دفن نمیشود. اما براساس آییننامهای که وجود دارد، اگر شخصی در کمتر از 24 ساعت از زمان مراجعهاش به بیمارستان فوت کند و علت فوت وی مشخص نباشد، لازم است که به پزشکی قانونی ارجاع داده شود تا پزشکی قانونی در بررسی علت فوت، کالبدشکافی، سم شناسی، آزمایشات میکروبی و اقداماتی از این دست را انجام دهد. این اقدامات برای مرحوم لرستانی هم انجام شده و علت فوت مشخص میشود. اما مرجع اعلام آن، سازمان پزشکی قانونی است.»
قائممقام وزارت بهداشت با انتقاد از اینکه بلافاصله پس از هر مرگی آن را به قصور پزشکی نسبت میدهند، خاطرنشان کرد: «در تعداد قابل توجهی از مرگهای ناگهانی حتی اگر روی تخت عمل هم رخ دهند، نمیتوان کاری از پیش برد. اینکه دائم بگوییم پزشک قصور کرده است، درست نیست.» وی افزود: «غالبا 2 دسته از افراد هستند که در این زمینه اظهارنظر میکنند. دستته اول خانواده مرحوم هستند که به دلیل شرایط روحی و روانی و استرس ناشی از دست دادن عزیزشان است. اما دسته دوم هم کسانی هستند که به محض اینکه میشنوند کسی فوت کرده است، میگویند به دلیل قصور پزشکی بوده است. باید توجه کرد که چنین اظهارنظرهایی از نظر قانونی قابل پیگیری است.»
انتقال بیمه سلامت در انتظار ابلاغ قانون
انتقال سازمان بیمه سلامت به وزارت بهداشت، ازجمله موضوعات سوالبرانگیزی بود که در این نشست از سخنگوی وزارت بهداشت پرسیده شد. حریرچی با اشاره به قانونی که در برنامه ششم توسعه مبنی بر الحاق سازمان بیمه سلامت به وزارت بهداشت به تصویب رسیده است، گفت: «در قانون این موضوع تصویب شده و مذاکرات لازم هم میان وزرای بهداشت و رفاه انجام شده است. این قانون باید ابلاغ شود و اساسنامه سازمان بیمه سلامت هم تصویب شود و بعد از این اقدامات تصمیمگیریهای لازم انجام میشود.»
معاون کل وزارت بهداشت در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه مردم شیرینی اجرای طرح تحول سلامت را چشیدهاند، بر انطباق این طرح با برنامه ششم توسعه، سیاستهای کلی نظام سلامت و قانون بودجه سالانه تاکید کرد و گفت: «تصور نمیکنیم شرایطی در کشور ایجاد شود که کسی از این قانون تخطی کند. ضمن اینکه به گمان ما مسئولان آینده کشور هم به حفظ دستاوردهای طرح تحول نظام سلامت تمایل دارند. مردم هم اجازه از بین رفتن آن را نمیدهند.»
حریرچی کاندیداهای ریاست جمهوری دوازدهم را هم مخاطب قرار داد و ضمن تاکید بر اینکه خرد جمعی، مطالبات مردم و نه مسائل قانونی اجازه توقف طرح تحول را نمیدهد، از آنها خواست که مواضعشان را درباره سلامت مردم تعیین کنند و اعلام کنند که موضوع «سلامت» اولویت چندم برنامههای آنها خواهد بود.»
میزان بدهی بیمهها
نوبت به طرح موضوع مطالبات متقابل وزارت بهداشت و سازمانهای بیمهگر رسید. حریرچی با بیان اینکه وزارت بهداشت بدهی مستقیمی به بیمهها ندارد، اظهار کرد: «بخشی از این بدهیها، مربوط به شرکتهای دارویی و بخش دیگری هم منابعی است که باید به سازمان بیمه سلامت پرداخت میشده و ما هم هرچقدر که تخصیص داده شود را منتقل میکنیم.»
وی درخصوص مطالبات وزارت بهدشت و مراکز بهداشتی درمانی از سازمانهای بیمهگر گفت: «تا انتهای سال 95، 7 هزار و 377 میلیارد تومان سند برای بیمه سلامت ایران ارسال شده است که 2 هزار و 995 میلیارد تومان آن را دریافت کردهایم و 4 هزار و 300 میلیارد تومان آن باقی مانده است. همچنین 5 هزار و 738 میلیارد تومان سند برای سازمان تامین اجتماعی ارسال کردهایم که هزار و 607 میلیارد آن را به ما پرداخت کردهاند و 4 هزار و 130 میلیارد تومان آن باقیمانده است.»
سخنگوی وزارت بهداشت ادامه داد: «در مجموع اسناد ارسالی ما به چهار سازمان بیمهگر اصلی در سال 95، 14 هزار و 109 میلیارد تومان بوده است که 5 هزار و 17 میلیارد تومان آن را دریافت کردهایم و 9 هزار و 91 میلیارد تومان آن همچنان باقی است.»
جزئیات بودجه وزارت بهداشت
«بخش اصلی بودجه وزارت بهداشت، از محل درآمدهای عمومی حاصل میشود.» این را قائممقام وزیر بهداشت گفت. وی در توضیح منابع حاصل از درآمدهای عمومی اظهار کرد: «درآمد اختصاصی مبالغی است که در ازای ارائه خدمتی که قیمت قانونی برایش مشخص شده، پرداخت میشود.» حریرچی محل هزینهکرد بخش عمده بودجه وزارت بهداشت را «دانشگاههای علوم پزشکی» عنوان کرد و آن را برابر با 99درصد از کل بودجه این وزارتخانه دانست. وی تصریح کرد: «در سال ۹۶ بودجه دانشگاههای علوم پزشکی ۱۴ هزار و ۹۳۷ میلیارد تومان است که این میزان نسبت به سال قبل ۳۲ درصد رشد کرده است.» حریرچی ردیف بودجه ستادی وزارت بهداشت برای سال 96 را هم 5 هزار و 136 میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: «این رقم نسبت به پارسال ۱۵ درصد کاهش داشته است.»
سخنگوی وزارت بهداشت در ادامه تشریح منابع بودجهای وزارت بهداشت ادامه داد: «در سال ۹۶ بودجه ردیف هدفمندی یارانهها مانند سال گذشته 4 هزار و 800 میلیارد تومان بوده و ردیف بودجه جاری یک درصد ارزش افزوده نیز 3 هزار و 178 میلیارد تومان است که نسبت به سال گذشته ۹ درصد کاهش یافته است. اگر کل پولهایی که از درآمد عمومی دولت به وزارت بهداشت میآید را جمع کنیم، در سال ۹۶ بودجه وزارت بهداشت ۲۹ هزار و ۱۹۴ میلیارد تومان شده است و رشدی ۱۰ درصدی را نسبت به سال قبل تجربه کرده است.»
رشد 82 درصدی بودجه بیمه سلامت
حریرچی اما رشد بودجه بیمهها برای سال جاری را مناسب ارزیابی کرد و گفت: «امسال بودجه سازمان بیمه سلامت ایران ۸ هزار و ۹۵۸ میلیارد تومان است که نسبت به سال قبل، رشد ۸۲ درصدی را نشان میدهد. البته دولت فقط به بیمه سلامت کمک نمیکند بلکه جمع بودجه دولت به بیمهها شامل بیمه سلامت نیروهای مسلح، بیمه سلامت ایثارگران، بیمه سلامت مددجویان، بیمه سلامت مددجویان بهزیستی و ... است که مجموع این موارد امسال ۴ هزار و ۸۲۲ میلیارد تومان است و نسبت به سال قبل ۷۱ درصد رشد داشته است. بنابراین به طور کلی مجموع اعتباری که دولت به مجموع بیمههای بهداشتی و درمانی داده ۱۴ هزار و ۳۹۳ میلیارد تومان است که نسبت به سال قبل ۷۳ درصد رشد کرده است.»
سرانجام دستور رئیسجمهور
دستوری که چند ماه پیش رئیسجمهوری برای نشانهدار کردن سهم درمان سازمان تامین اجتماعی صادر کرده بود، موضوع سوال خبرنگار ایسنا از سخنگوی وزارت بهداشت بود. حریرچی گفت: «در این مورد، وزارت اقتصاد مامور شده و اقدامات لازم را انجام میدهد. البته باید توجه کرد که این پول به وزارت بهداشت نمیآید، بلکه صحبت این است که پول بهداشت و درمان کارگران به طور کامل و به موقع برای سلامت خود کارگران هزینه شود. این موضوع در قانون برنامه ششم و قانون بودجه ۹۶ هم آمده است و اکنون دیگر مصوبه مجلس است و جنبه قانونی دارد و سلیقهای و بخشنامهای نیست.»
وی درخصوص زمان تعیین تعرفههای پزشکی سال ۹۶ هم گفت: «توافقات اولیه در این زمینه صورت گرفته است، البته شورای عالی بیمه باید جزئیات این موضوع را اعلام کند، اما پیشرفتهای خوبی در زمینه تعیین تعرفهها حاصل شده است. البته ما ترجیح میدهیم که این موضوع در مصوبه دولت اعلام شود.»