hacklink al duşakabin fiyatları fethiye escort bayan escort - vip elit escort dizi film izle erotik film izle duşakabin hack forum marsbahis betkom marsbahisgirtr تاثیر مواد غذایی نامناسب بر آشفتگی روانی » سپید آنلاین
تاثیر مواد غذایی نامناسب بر آشفتگی روانی
27 مهر 1397 ساعت: 15:7



انتخاب نامناسب مواد غذایی و یا مصرف مواد خوراکی فاقد ویتامین و دیگر مواد مغذی بر کج خُلقی، اضطراب، افسردگی و ضعف اعصاب و روان موثر است که وخامت آن در پیدایش آسیب های اجتماعی و اخلاقی بی تاثیر نیست.
به گزارش سپیدآنلاین به نقل از ایرنا، انسان در دوران عمر خود برای زنده ماندن به مصرف موادغذایی نیاز دارد که نمی توان منکر تاثیر تغذیه سالم بر اخلاق و سلامت روح و روان شد.
از سوی دیگر وضعیت روحی، شرایط اجتماعی و اقتصادی تغییراتی در شیوه زندگی فرد ایجاد می کند که می تواند بر وضعیت متابولیسمی بدن تاثیرگذار باشد.
اگر جامعه ای به تغذیه سالم دسترسی نداشته باشد، علاوه بر مشکلات جسمی، بی شک روان وی نیز تحت تاثیر قرار می گیرد.
بررسی ارتباط تغذیه سالم بر اخلاق و آرامش روان، موضوعی چند بعدی است که در روایات اسلامی مورد توجه و تاکید قرار گرفته و پژوهش های بسیاری توسط طب کارشناسان اسلامی در مورد آن انجام شده است.
همچنین امروزه با همه گیرشدن مراجعه به شبکه های اجتماعی و ترویج پیام های تبلیغاتی، تاثیر تغییرات خُلقی و وسواس فکری برای دست یابی به وزن بدنی موردنظر در پیدایش پرخوری و کم خوری عصبی تاثیرگذار است که این مقوله گویای تاثیر متقابل خُلق و خو و داشتن تغذیه سالم است که باید از هر 2 جهت مورد بررسی قرار گیرد.
از همین رو مهم ترین گامی که باید توسط متولیان حوزه سلامت، بهداشت و تغذیه برداشته شود این است که به آموزش همگانی و ترویج سواد تغذیه ای اقدام شود تا مردم با مخاطرات ناشی از مصرف مواد غذایی نامناسب آشنا کنند.

** تاثیر وسواس زیبایی بر اختلالات تغذیه ای
از سوی دیگر تغییر عادات غذایی در جوانان که به دلیل وسواس فکری و متاثر از شبکه های اجتماعی و گروه همسالان نشات می گیرد می‌تواند زمینه ساز تغییر در اخلاق و رفتار گردد.
چنانچه یک فوق تخصص اعصاب و روان کودک و نوجوان در گفت و گو با ایرنا، اظهار داشت: در سال های اخیر بسیاری از نوجوانان و جوانان نسبت به ظاهر و وزن بدن خود حساس شده اند و به صورت افراطی در مورد زیبایی اعضای بدن خود نگران هستند که شبکه های اجتماعی و برنامه های تبلیغاتی در این زمینه بی تاثیر نیست.
دکتر هوشنگ امیریان افزود: وجود این تفکر و وسواس روحی موجب می شود تا این افراد گاه به اموری دست زنند که ممکن است خسارت جبران ناپذیری را به بدن و جسم وارد کند که اگر در بعد تغذیه و برای رسیدن به لاغری به صورت غیراصولی باشد به شکل استفاده از داروها و قرص های زیان آور نمود پیدا می کند که منجر به مشکلات جسمی خواهد شد.

** زمانی که درمان خُلق بر نوع تغذیه مقدم می شود
پرخوری و یا بی اشتهایی عصبی از این وسواس فکری نشات می گیرد که منجر به بروز مشکلاتی از لحاظ جسمی و روحی می شود.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه خاطرنشان ساخت، بارها دیده شده که به دنبال همین وسواس فکری برای دست یابی به اندام ایده آل از طریق روش غیراصولی، برخی به روزه داری طولانی مدت دست زده و حتی از خوردن آب هم پرهیز می کنند که در نهایت منجر به اختلالات تغذیه ای و یا نارسایی کلیوی می شود.
این روانپزشک ادامه داد: گاه برخی افراد دست به اقدام عکس زده و به مصرف بیش از حد مواد خوراکی و مواد غذایی دست می زنند که در این صورت اختلال پرخوری عصبی نام می گیرد.
وی تاکید کرد که لازم است قبل از آنکه مشکل هر 2 گروه از این افراد حاد شود در ابتدا به درمان روحی پرداخته تا حالات عصبی و تنش درونی آنان با مشاوره رفع شود و سپس از الگوی صحیح تغذیه ای استفاده شود.

** تغذیه سالم تنوع و تعادل می خواهد
از سوی دیگر از تاثیرات کمبود مواد مغذی بر اخلاق و بیماری های روحی نباید غفلت کرد چنانچه در بسیاری از موارد دیده شده که کمبود ید به انگیزه‌ی کم‌تر برای موفقیت در کودکان و کمبود ویتامین B6 در بیماران روانی مبتلا به افسردگی درون‌ زاد شده است.
از همین رو یک هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی و متخصص تغذیه و صنایع غذایی در گفت و گو با ایرنا، اظهار داشت: حفظ تنوع و تعادل در رژیم غذایی یکی از ملاک های داشتن تغذیه سالم است که باید فرد بر مبنای هرم غذایی، گروه های غذایی را دریافت کند.
دکتر مهنوش صمدی ، از نان و غلات، سبزیجات، میوه ها، گوشت و جانشین آن، چربی ها و لبنیات به عنوان یک هرم غذایی استاندارد یاد کرد.
صمدی افزود: تنوع به این معنا است تا همواره از یک ماده غذایی موجود دریک گروه هرمی استفاده نشود به عنوان مثال اگر قرار است تا از گروه میوه ها 2 بار در روز استفاده شود اگر یک روز از مرکبات استفاده شده روز دوم باید نوع دیگر مصرف شود چرا که موادغذایی مختلف از ارزش غذایی متعددی برخوردار هستند.
وی اضافه کرد: مادامی که دریافت انرژی با مصرف انرژی در تعادل نباشد یا با پدیده چاقی و اضافه وزن مواجه می شویم و یا با پدیده سوء تغذیه و کم وزنی مواجه خواهیم شد، که البته این مقوله در زمینه ورزشکاران، مادران باردار و شیرده و سالمندان تفاوت هایی دارد.

** تاثیر تغییرات خُلقی در پرخوری و کم خوری عصبی
این متخصص تغذیه در پاسخ به این سوال که تغییرات روح و روان تا چه اندازه در داشتن یک تغذیه سالم تاثیرگذار است، گفت: این مقوله از چند بعد قابل بررسی است و گاه تغییرات خُلقی می تواند انتخاب های غذایی را تحت تاثیر قرار دهد.
صمدی معتقد است، در چنین شرایطی تا زمانی که بعد روانی اختلالات تغذیه ای درمان نشود اختلال درمان نخواهد شد که برای اثبات این ادعا می توان به پرخوری و کم خوری عصبی اشاره کرد که نیاز است در ابتدا از سوی روانشاس و روانپزشکان بررسی شود.
صمدی اضافه کرد: قرارگیری در شرایط استرس زا موجب ترشح هورمون های اضطرابی می شود که ترشح زیاد متابولیسم بدن را افزایش می دهد و در نتیجه سوخت و ساز بالا رفته و نیاز به انرژی و دریافت ویتامین های گروه B در بدن افزایش پیدا می کند و در صورتی که انتخاب غذایی مناسبی صورت نگیرد فرد دچار سوءتغذیه و اختلالات جسمی خواهد شد.

** اهمیت تغذیه سالم در روایات اسلامی
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در گفت و گو با ایرنا، تاکید کرد که نقش تغذیه در خُلق و خو و روان به اثبات رسیده و مشخص است که تغذیه، سلامت جسمی و روحی را تحت تاثیر قرار می دهد.
دکتر قباد محمدی با بیان اینکه کمبود ویتامین، املاح و مواد غذایی می تواند منجر به برخی بیماری های روحی و روانی شود، افزود: از سوی دیگر از جنبه جسمی، کمبود ویتامین D3 منجر به پوکی استخوان در زنان بالای 50 سال سن شده و آسیب هایی به سیستم اسکلتی و استخوانی می رساند و نقش آن در بروز بیماری«ام.اس» نیز اثبات شده است.
وی در بخش دیگر از سخنان با تاکید براینکه احادیث بسیاری در زمینه نقش تغذیه سالم بر اخلاق وجود دارد، ادامه داد: همچنین اساس طب سنتی علمی، بر تغذیه و پیشگیری در 2 بخش سلامت جسم و روان بنا شده است.
محمدی با تاکید براینکه وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی متولی سلامت هستند، گفت: ارگان های دیگر در سلامت غذایی دخیل هستند که در این بین می توان به وزارت جهاد کشاورزی اشاره کرد چرا که بسیاری از محصولات اساسی همانند گندم، ذرت، سیب زمینی، پیاز و سبزیجات تحت تاثیر این وزارتخانه تولید، توزیع و یا وارد کشور می شود.

** اقدام های دانشگاه علوم پزشکی در راستای کاهش اسید چرب ترانس روغن
محمدی از وجود برنامه ای گسترده ای برای ترویج تغذیه سالم و فرهنگ سازی در این زمینه یاد کرد و گفت: از چند سال گذشته توانسته ایم کاهش اسید چرب ترانس در روغن مصرف خانوار را که جز برنامه اصلی سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت است را اجرا کنیم و هم اکنون در کارخانه روغنی که در استان وجود دارد میزان این اسید را به صفر رسانده ایم و سلامت روغن ارتقا پیدا کرده است.

** کاهش 10 درصدی نمک در نانوایی ها
وی از کاهش نمک موادغذایی مصرفی به عنوان یکی دیگر از برنامه ای در دست اجرا یاد کرد و ادامه داد: در زمینه کارخانه تولید رب گوجه فرنگی که در استان قرار دارد و موادغذایی که به صورت بسته بندی ارائه می شود موفق شده ایم تا میزان نمک را 10 درصد کاهش دهیم که نان صنعتی و نان عرضه شده در نانوایی را در بر می گیرد.

** کاهش قند در نوشیدنی و شیرینی جات صنعتی
این مسئول به کاهش قند به ویژه در نوشابه، دلستر و سایر فرآورده های مشابه نوشیدنی و محصولات شیرینی صنعتی اشاره کرد و گفت: این برنامه نزدیک به 2 سال است که در حال اجرا شدن است و درصدد هستیم تا چند سال آینده فراگیر شود چرا که بیماری دیابت که بیشتر از مصرف قند نشات می گیرد روند صعودی پیدا کرده است.

** تلاش برای بهبود سبک زندگی در اولویت کاری قرار دارد
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه از فرهنگ سازی در خصوص مصرف غذایی و بهبود سبک زندگی به عنوان یکی دیگر از برنامه های در دست اجرا توسط دانشگاه یاد کرد و گفت: در همین راستا حوزه معاونت غذا و دارو و حوزه بهداشتی برنامه های آموزشی مناسبی را در مدارس، دانشگاه و اصناف اجرا می کند تا فرهنگ سازی شود.
از سوی دیگر عرضه کنندگان غیرمجاز موادغذایی همواره رصد و کنترل می شوند و برای داشتن جامعه ای سالم که تغذیه در آن تاثیرگذار است نهایت تلاش ها به عمل می آید.
در ادامه مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه به ایرنا گفت: انسان موجودی 2 بعدی است که دارای یک بعد جسمانی و یک بعد روانی است که بدون شک این 2 از ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر برخوردار هستند.
دکتر شهریار مستوفی افزود: بدیهی است که اگر فرد یک تغذیه سالم نداشته باشد این امر در روان وی نیز تاثیرگذار خواهد بود.

** تاثیر تغذیه ناسالم در پیدایش بیماری های روانی
مستوفی از افسردگی به عنوان بیماری شایع در جامعه یاد کرد و گفت: این اختلال با عوامل متعددی همچون کم خونی، فقرآهن، کمبود ویتامین های گروه B وابسته است که کمبود آنها زمینه ساز اختلالات روانی و عصبی است.
وی معتقد است، اگر جامعه ای به تغذیه سالم دسترسی نداشته باشد، بی شک روان وی نیز تحت تاثیر قرار می گیرد، حتی مصرف بیش از حد شکر، نمک، کافئین و شکلات می تواند استرس زا باشد و زمینه را برای بروز بیماری های اضطرابی فراهم کند.

** نقش تغذیه در کاهش 35 درصدی سکته های مغزی
مستوفی با بیان اینکه 76 درصد بیماری ها در ارتباط با بیماری های غیرواگیر است که در راس آن بیماری قلبی و عروقی، دیابت و سکته های مغزی قرار دارد از همین رو مصرف قند، نمک و چربی در کنترل این بیماری ها بسیار مهم است.
متاسفانه امروزه در جامعه و استان ما مصرف این گونه از مواد غذایی بالا است و در بررسی های به عمل آمده مشخص شد که اگر بتوانیم روزانه 6 گرم نمک را از نمک مصرفی خود کم کنیم، 18 درصد بیماری های قلبی عروقی و 35 درصد از سکته های مغزی را کاهش خواهیم داد.
وی اضافه کرد: سرانه مصرف نمک در کشور 12 و نیم تا 13 گرم است در حالی که حداکثر نمک مصرفی باید پنج گرم باشد و از سوی دیگر با مصرف بالای قند و شکر مواجه هستیم.

** حداکثر مصرف 6 حبه قند در روز کافی است
مستوفی تاکید کرد: این در حالی است که حداقل مصرف روزانه قند و شکر باید 25 گرم باشد که معادل پنج قاشق مرباخوری یا حداکثر 6 حبه قند می شود و ناگفته نماند که این میزان شامل قند پنهان در میوه و دیگر مواد غذایی روزانه می شود.
مصرف بالای این مواد زمینه ساز افزایش بیماری های غیرواگیر در کشور شده است و اگر بتوانیم اندکی از میزان قند و شکر مصرفی را کاهش دهیم مانع از بروز بسیاری از بیماری ها خواهیم شد.
از سوی دیگر مصرف یک قوطی نوشابه در روز موجب اضافه وزن هفت کیلوگرم در طول سال در فرد می شود و چاقی یکی از مهم ترین عوامل در بروز بیماری های غیرواگیر در کشور است.

** 30 درصد مردم فاقد وزن متعادل هستند
مستوفی یادآور شد، 30 درصد مردم فاقد وزن متعادل هستند که این آمار نگران کننده است و باید گفت که غذای ناسالم شایع ترین عامل مرتبط با بیماری های غیرواگیر است که کم تحرکی و کلسترول بالا در پیدایش آن تاثیرگذار است.

** آموزش برای دست یابی به الگوی صحیح تغذیه ای
این مسئول یادآور شد، آموزش ها برای دست یابی به الگوی صحیح تغذیه ای باید به صورت همگانی و چهره به چهره انجام شود تا بتوانیم مردم را از این مخاطرات آگاه کنیم و از سوی دیگر نظارت بر واحدهای تولیدی عرضه و توزیع در حال انجام است.
مستوفی یادآور شد، یکی از گام هایی که سازمان غذا و دارو برداشته این است که بتوانیم سالانه 10 درصد از میزان قند و نمک در محصولات موادغذایی را کاهش داده و به کنترل و کاهش اسیدهای چرب ترانس که از ارتباط مستقیم با بیماری های قلب عروقی برخوردارند اقدام شده تا بتوانیم از بیماری های مرتبط با تغذیه در جامعه بکاهیم.
اگر بتوانیم علاوه بر الگوی صحیح تغذیه ای و داشتن روانی آرام، تحرک کافی بدنی داشته باشیم 90 درصد توانسته ایم دیابت نوع 2 که از بیماری های شایع است را کنترل کنیم.
بدیهی است که با اصلاح عادات غذایی یک جامعه می‌توان به اصلاح برخی از ناهنجاری‌های اخلاقی و رفتاری امیدوار بود و جامعه را به سمت تحرک، سلامتی و پویایی سوق داد.
دیدگاه کاربران
نام :    ایمیل : 

عکس خوانده نمی‌شود کد امنیتی :      

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد

طراحی و اجرا توسط: هیاهو