چاپ خبر
عوارض سایکوتیک داروهـای مـحرک در کـودکـان
روزنامه سپید   |   اخبار 12   |   14 دی 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d9235

سپید: داروهای محرک نظیر داروهایی که برای درمان اختلال بیش‌فعالی و کاهش توجه و تمرکز تجویز می‌شوند، ممکن است خطر عوارض سایکوتیک را در میان بیماران کم سن و سالی که والدین با سابقه مشکل جدی بیماری روان‌پزشکی داشته‌اند، افزایش دهند. در مطالعه مذکور، 141 کودک و نوجوان 6 تا 21 سال شرکت داشتند. نزدیک به دو سوم از آنان که تحت درمان با داروهای محرک بودند، عوارض سایکوتیک را تجربه کردند. این عوارض عبارت بودند از توهم، هذیان، شنیدن صداها، اختلال درک. در مقایسه با این افراد، عوارض سایکوتیک فقط در یک چهارم بیمارانی که داروهای محرک را دریافت نکرده بودند گزارش شد. دکتر رادولف اوهر، سرپرست مطالعه می‌گوید: «این داروها می‌توانند به‌خصوص در کودکان با سابقه خانوادگی بیماری روان پزشکی، بسیار سودمند باشند. بنابراین نتایج به دست آمده از تحقیق اخیر، به معنای توقف تجویز داروهای محرک نیست.»

       پزشکان از دیرباز می‌دانند که داروهای محرک می‌توانند توهم و سایر علائم سایکوتیک ایجاد کنند اما آنچه شگفت‌انگیز است، میزان بروز آنهاست. هیچ‌کس انتظار نداشت که این عوارض سایکوتیک تا این اندازه شایع باشند. اوهر می‌گوید: «آنچه مهم است پرسش درباره تجربیات نامعمول از کودکان است. آنها تا زمانی که نپرسید به شما چیزی نخواهند گفت. باید فایده و ضرر تجویز این داروها را در هر بیمار سنجید.»

       اختلال بیش‌فعالی و کم‌توجهی، 5 الی 10 درصد از کودکان مدرسه رو آمریکایی را گرفتار کرده است. داروهای محرک به‌عنوان خط اول درمان برای این بیماری در نظر گرفته می‌شوند. در تمام کودکان شرکت‌کننده در مطالعه، حداقل یکی از والدین سابقه اختلال افسردگی ماژور، اختلال دوقطبی یا اسکیزوفرنی را گزارش کرده بود. برای نزدیک به یک چهارم کودکان، تشخیص اختلال بیش‌فعالی و کم‌توجهی مطرح بود. در حدود 17 درصد از تمام بیماران، از جمله نیمی از آنهایی که با تشخیص اختلال بیش‌فعالی و کم‌توجهی روبرو شده بودند، تحت درمان با داروهای محرک نظیر ریتالین (متیل فنیدات)، لیزدگامفتامین یا دکستروامفتامین بودند. این داروها به خوبی علائم بیش‌فعالی، عدم توجهی و تکانه‌های مرتبط با اختلال بیش‌فعالی و کاهش توجهی را مهار می‌کنند. کودکان با کمک مصاحبه‌ای از نظر عوارض سایکوتیک مرتبط با مصرف دارو ارزیابی شدند. طبق نتایج حاصل، خطر بروز عوارض ناخواسته سایکوتیک در کودکان، دیگر چندان هم اندک فرض نخواهد شد.
منبع: PRNewswire