چاپ خبر
موهای بیمار مبتلا به آلوپسی آره‌آتا دوباره رشد کرد
روزنامه سپید   |   اخبار 13   |   13 دی 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d9122

سپید: محققان مدرسه پزشکی Yale با ابداع و تولید یک کرم جدید به دختر نوجوان مبتلا به آلوپسی آره‌آتا کمک کردند تا موهایش مجددا رشد کنند. این دختر بیمار هیچ مویی روی سر یا ابروهای خود نداشت.

       این دختر 17 ساله که از آلوپسی آره‌آتا، نوعی بیماری اتوایمیون رنج می‌برد که ده‌ها میلیون نفر را در سراسر دنیا متاثر کرده و گزینه‌های درمانی محدودی برای آن موجود است. آلوپسی آره‌آتا می‌تواند باعث ریزش مو به صورت نقطه‌ای یا کامل روی سر، ابروها، مژه‌ها و دیگر موهای بدن شود. بیماری که در این مطالعه بررسی شده، پیش از این درمان‌های متعددی را امتحان کرده بود که هیچ موفقیت درمانی در بر نداشتند.

برای درمان این وضعیت، محققان آمریکایی فرمولاسیون موضعی نوعی داروی خوراکی را ابداع کردند که برای درمان بیماری‌های مغز استخوان تجویز می‌شود.

       داروی مذکور، با نام روکسولیتینیب ruxolitinib، به دسته‌ای از داروها تحت عنوان مهارکننده‌های JAK تعلق دارد که سیستم ایمنی را تغییر می‌دهند. این گروه تحقیقاتی، پیش از این، از دیگر مهارکننده JAK خوراکی با نام توفاسیتینیب tofacitinib، برای بازگرداندن مو به یک بیمار مرد مبتلا به آلوپسی یونیورسالیس alopecia universalis در سال 2014 استفاده کرده بود. محققان دیگری هم نشان داده‌اند که روکسولیتینیب خوراکی می‌تواند باعث رشد مجدد مو در این بیماری شود.

       در این مطالعه، بیمار مورد نظر از کرم ابداع شده، دو بار در روز روی محل اسکالپ و ابروها استفاده می‌کرد. پس از 12 هفته، بیمار با رشد مجدد و کامل مو در ناحیه ابرو و رشد نسبی موها در اسکالپ مواجه شد. پس از آنکه درمان وی از فرم کرم به خوراکی تبدیل شد و درمان خود را ادامه داد، تمامی موهای اسکالپ هم کاملا رشد کرده‌اند.

       محققان معتقدند نتایج به دست آمده بیشتر از حدانتظار بوده است. در واقع، نتایجی که از استفاده موضعی داروی مذکور به دست آمده، به همان خوبی نتایجی است که در همان دوره زمانی انتظار می‌رفت با فرم خوراکی دارو به دست آید. در مجموع، نتایج بسیار قابل‌توجه هستند.

       یک کرم برای بسیاری از بیماران مبتلا به آلوپسی آره‌آتا گزینه درمانی مناسب‌تری است، زیرا بعضی نگران خطرات احتمالی این دسته از داروها (مهارکننده‌های JAK ) هستند که به شکل خوراکی مصرف شوند، مانند سرطان یا عفونت‌ها. هیچ عارضه جانبی خاصی در بیماری که از این کرم استفاده کرده بود، گزارش نشده است.

       محقق ارشد این مطالعه معتقد است: «این درمان، نخستین درمان برای درمان یک بیماری اتوایمیون شایع و تخریبی است که پس از سال‌ها تلاش محققان برای یافتن درمانی برای آن پیدا شده و اکنون، گزینه درمانی موثری را در اختیار میلیون‌ها بیماری قرار می‌دهد که از آلوپسی آره‌آتا رنج می‌برند. درمان جدید، این امید را ایجاد کرده که یافتن راه‌حل‌های بیشتر برای این بیماری و دیگر بیماری‌های اتوایمیون در دسترس قرار دارند.»

       در بیمار مرد 25 ساله مبتلا به آلوپسی یونیورسالیس، نیز داروی مورد استفاده در آرتریت به کمک وی شتافته است. آلوپسی یونیورسالیس، نوعی بیماری است که بیمار همه موهای بدن خود را از دست داده و پلاک‌های پسوریازیسی هم دارد. در این بیمار، موها فقط جایی وجود داشتند که پلاک‌های پسوریازیسی روی سرش حضور داشتند. تاکنون هیچ درمانی برای این وضعیت وجود نداشته است.

       محققان معتقد بودند که شاید بتوان هر دو مشکل بیمار را با یک داروی مورد تائید سازمان غذا و دارو که برای درمان آرتریت روماتوئید تجویز می‌شود، درمان کرد. توفاسیتینیب سیترات با موفقیت در درمان پسوریازیس در انسان‌ها هم تجویز می‌شود. این دارو توانسته در موش‌ها مبتلا به آلوپسی آره‌آتا باعث رشد مجدد مو شود.

       بیمار مذکور به مدت 2 ماه تحت درمان با توفاسیتینیب، 10 میلی‌گرم در روز قرار گرفت. پس از این دوره زمانی، پسوریازیس بیمار بهبود نشان داده و موهای سر و صورت وی نیز مجددا رشد کردند. 3 ماه بعد را وی با دوز 15 میلی‌گرم در روز درمان شد که موی همه بدن وی کاملا رشد کردند.
منبع: JAMA Dermatology