چاپ خبر
گزارشی از سمینار بین‌المللی پزشک خانواده در شیراز
بیشترین رضایت از طرح پزشکان
روزنامه سپید   |   اخبار 8   |   13 دی 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d9054

مربوط به دهک‌های پایین جامعه است
        سمینار بین‌المللی پزشک خانواده در شیراز با سفارش وزارت بهداشت و با توجه به ضرورت اجرای طرح پزشک خانواده و نارضایتی یک سوم مردم استان فارس و برخی از پزشکان خانواده، با حضور سران بهداشتی کشور در تاریخ 6 و 7 دی ماه در شیراز برگزار شده است. هدف از این سمینار همفکری برای حل مشکلاتی است که در اجرای این طرح به وجود آمده است.

       به گزارش خبرنگار «سپید» در ابتدای این سمینار حسن جولایی، دبیر علمی سمینار عنوان کرد: «موضوع پزشک خانواده مربوط به 40 سال قبل است. همیشه نظام سلامت کشور ما به دنبال اجرای این طرح و برون‌رفت از مشکلات سلامت بوده است.»

       وی با بیان اینکه تجارب متنوعی هم در کل کشور به وجود آمده است، گفت: «در نقاط روستایی این طرح اجرا شد و با توجه به نتایجی که از اجرای آن به دست آمد، بعدها خواستیم این طرح را به شهرها هم انتقال دهیم.»

       جولایی ادامه داد: «بی‌شک همه دلسوزان نظام سلامت، پزشک خانواده را بهترین راهکار برای نظام سلامت می‌دانند. اینکه چرا تا به حال این طرح نتوانسته است به موفقیت برسد و خواست‌های ما را برآورده کند، بحث‌ها و چراهایی دارد. سختی‌های برگزاری چنین سمیناری به جان خریده شده تا بتوان این مشکلات را حل کرد.»

       وی عنوان کرد: «برای این سمینار تک‌تک پزشکان خانواده مخاطبان ما بوده‌اند. برای این سمینار 140 مقاله به دبیرخانه ارسال شده که تنها 20 مقاله رد شده‌اند. مقالات نیز به صورت پوستر ارائه شده است. همه این مقالات کارهای خوبی بوده‌اند که می‌توان از آنها ایده گرفت.»

       کامران باقری لنکرانی، رئیس سمینار پزشک خانواده هم گفت: «یکی از نگرانی‌های من در مورد این طرح سیاسی شدن آن است. نگاه نکنیم به اینکه چه کسی این طرح را عنوان یا اجرا کرده است. این طرح مربوط به فرد یا گروه خاصی نیست و مربوط به نظام سلامت کشور است. امروز، روز تاسیس مدرسه دارالفنون نیز هست. در این مدرسه علوم مختلفی که آموزش داده می‌شد بیشتر از غرب گرفته شده بود در حالی که در رشته پزشکی از چند تن از حکمای قدیمی تهران نیز استفاده شد تا از علوم داخلی نیز استفاده شده باشد.»

       وی افزود: «زکریای رازی نیز می‌گوید اگر برای همه دردها و مشکلات خود به یک پزشک مراجعه کنید، مشکلات شما بسیار ساده‌تر درمان می‌شود تا اینکه بخواهید برای هر بیماری به یک پزشک مراجعه کنید.»

لنکرانی گفت: «موضوع پزشک خانواده موضوع جدیدی نیست و از زمان رازی وجود داشته است. در این طرح دیگر بیمار محور نیستیم بلکه بیشتر به خانواده توجه می‌شود.»

       رئیس مرکز تحقیقات سیاستگذاری سلامت دانشگاه علوم‌پزشکی شیراز گفت: «در رشته پزشکی تغییرات خیلی سریع رخ می‌دهد و دنیا در حال پیشرفت است. اگر نتوانیم یک برنامه جامع برای نظام سلامت خود داشته باشیم از دنیا عقب می‌مانیم و نمی‌توانیم با علم پزشکی پیش برویم.»

       وی با بیان اینکه محور درمان پزشکی در تمام جهان پزشک خانواده است عنوان کرد: «عمده هدف ما این است که ببینیم پزشک خانواده چه گوهر تابناکی است و تجربه‌های گذشته را بررسی کنیم و از نتایج آنها برای بهتر شدن طرح استفاده کنیم.»

       لنکرانی گفت: «پزشک خانواده در همه کشورها بومی همان کشور است. به‌عنوان مثال در انگلیس شروع این طرح تا رسیدن به مرحله اجرا 10 سال طول کشید. در کشور آلمان از شروع تا پوشش بالای 90 درصد مردم 40 سال طول کشیده است.»

       وی گفت: «قرار نبوده این برنامه به صورت پایلوت اجرا شود و همه تلاش ما این است که طرح در کل کشور اجرایی شود. اگر در اجرای این طرح در مواقعی گفته شود این برای همین استان است، یعنی طرح درست توجیه نشده است. پزشک خانواده یک طرح ملی است و باید در کل کشور اجرا شود.

       محمدهادی ایمانیه، رئیس دانشگاه علوم‌پزشکی شیراز نیز گفت: «این سمینار؛ یک سمینار سفارشی است که مرکز تحقیقات سیاست‌گذاری سلامت آن را اجرا کرده است. وزارت بهداشت تاکید زیادی برای برگزاری این سمینار داشته است. 3 سال و نیم است این طرح در استان فارس اجرا می‌شود که در این مدت جز همدلی و عزم و اراده برای اجرای یک برنامه مناسب ندیده‌ایم.

       ایمانیه عنوان کرد: «پیش از اجرای این طرح مردم به 3 دسته تقسیم می‌شدند. مردم فقیر که نه بیمه داشتند و نه می‌توانستند به پزشک مراجعه کنند. بارها پزشکان همین دانشگاه مردمی را دیده‌اند که حتی نمی‌توانستند سالی یک بار به پزشک مراجعه کنند و مشکلات فراوانی داشتند.»

       رئیس دانشگاه علوم‌پزشکی شیراز گفت: قشر دیگر، مردم متوسط جامعه بودند که برای درمان خود تنها به متخصصان مراجعه می‌کردند و گاهی حتی از یک رشته چند متخصص آنها را ویزیت می‌کرد و هزینه زیادی بابت این درمان‌ها پرداخت می‌کردند. هر پزشک هم برای فرد آزمایش و داروی خاصی تجویز می‌کرد. افراد ثروتمند نیز قشر دیگری از جامعه بودند که به هر متخصص خاصی که دوست داشتند مراجعه می‌کردند. این افراد اکنون هم می‌توانند به هر متخصصی که علاقه داشته باشند مراجعه کنند و بدون بیمه درمان شوند.»

       وی ادامه داد: «متاسفانه قشر وسیعی از پزشکان نیز وضعیت نابسامانی از نظر عدالت در سلامت داشته‌اند. از طرفی به کارشناسان بهداشت حرفه‌ای، بهداشت محیط و تغذیه نیز تا به حال بی‌توجهی شده بود و آن‌گونه که باید در جامعه دیده نمی‌شدند. توجه به این کارشناسان نیز امر مهمی است که در طرح پزشک خانواده به خوبی به آن توجه شد.»

       «رئیس دانشگاه علوم‌پزشکی شیراز گفت: عده‌ای می‌گویند طرح پزشک خانواده هزینه زیادی بر دوش بیمه‌ها قرار داده است. این در حالی است که هزینه‌هایی که برای طرح پزشک خانواده به بیمه‌ها تحمیل شده تقریبا 9 درصد بیشتر از معمول بوده است. حال اینکه بیش از صد میلیارد تومان پرداخت از جیب مردم کاهش یافته است و این نکته بسیار ارزشمند است.»

       وی ادامه داد: «توزیع خوب جغرافیایی پزشکان و داروخانه‌ها در همه مناطق شهری اعم از مرکز و حاشیه شهر از دستاوردهای پزشک خانواده بوده است. در گذشته تنها در قسمت‌های اصلی شهر خدمات ارائه می‌شد که حواشی شهرها از آن بی‌بهره بودند. حال برای پزشکان و داروسازان حاشیه شهرها حتی سود بیشتری هم دارد. بیشترین رضایتمندی از این طرح مربوط به دهک‌های پایین جامعه بوده است. کمترین رضایتمندی نیز مربوط به دهک‌های بالای جامعه است.

       رئیس دانشگاه علوم‌پزشکی شیراز با بیان اینکه مراجعه به متخصصان مهم‌ترین دلیل نارضایتی مردم است گفت: «با این حال فرهنگ مراجعه به متخصص نیز رو به کاهش است. هر شش ماه که رضایتمندی مردم از این طرح سنجیده می‌شود، میزان رضایت چند درصد افزایش می‌یابد.»

وی خاطرنشان کرد: «از بهمن ماه نیز دستیار پزشک خانواده در همین دانشگاه پذیرش می‌شود. هدف این است که متخصص پزشک خانواده نیز تربیت کنیم.»

       وی ادامه داد: «اجرای طرح پزشک خانواده کاری نیست که بتوان یک شبه یا یک ساله آن را انجام داد. کار بزرگی است که به زمان نیاز دارد تا بتوان مشکلات آن را حل کرد. در حال حاضر یک سوم مردم از این طرح راضی نیستند و با رفع مشکلات این نارضایتی‌ها نیز به تدریج رفع می‌شود. افرادی که در طرح پزشک خانواده مشغول به کار هستند می‌توانند اندکی وقت بیشتری صرف کنند و با گفتن مزایای طرح به مردم، آنها را راضی کنند. هدف ما این است که در روند ایجاد پرونده‌های الکترونیک سریع‌تر عمل کنیم. اگر بتوانیم ارجاع الکترونیک هم داشته باشیم می‌توانیم افرادی که در طرح عملکرد ضعیفی داشته‌اند را از آنها که عملکرد خوبی داشته‌اند جدا کنیم.»

       ناصر کلانتری، قائم مقام معاون بهداشتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این مراسم عنوان کرد: «در حال حاضر در 2 استان فارس و مازندران طرح پزشک خانواده در حال اجرا است و تلاش می‌شود از ابتدای سال 95 در شهرهای بیش از 20 تا 50 هزار نفری به‌عنوان طرح کلی اجرا شود.»

       کلانتری افزود: «امروز زمان آن فرا رسیده تا با تربیت پزشکان و دستیاران در زمینه طرح پزشک خانواده دانشکده‌های پزشکی را فعال تا نواقصی که در این زمینه وجود دارد با تربیت سالانه بیش از 3 هزار دستیار و پزشک برطرف شود.»

       رئیس ستاد ملی اجرای طرح پزشک خانواده ادامه داد: «جامعه پزشکی نیز امروز باید به سمت سلامت‌محوری در جامعه گام بردارد و در امر پیشگیری نیز ارتقاء سلامت جامعه را به‌عنوان یک فرهنگ دنبال کنند و این مهم را بین افراد نهادینه کنیم.» وی خاطرنشان کرد: «امروز بیشترین گلایه‌مندی‌ها از طرح پزشک خانواده به عدم پذیرش مستقیم پزشک متخصص بر می‌گردد که این نیز باید با اعتمادسازی بیشتر به پزشکان خانواده رفع شود.»

       کلانتری بیان کرد: «با ایجاد تغییر نگرش‌های صورت گرفته از سال آینده علاوه بر اینکه بسته‌های خدمتی در قالب طرح پزشک خانواده و طرح تحول نظام سلامت ارتقا خواهد یافت بسیاری از نواقص رفع می‌شود.»
طیبه رفیعی