چاپ خبر
اولین نامزد پیوند کامل سر اعلام شد
عجیب‌ترین جراحی چه زمانی انجام می‌شود؟
روزنامه سپید   |   اخبار 12   |   25 فروردین 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d8851

یک جراح ایتالیایی مدتی قبل اعلام کرد که قصد دارد در آینده، اولین جراحی پیوند سر انسان را انجام دهد، او مدعی شد که قصد دارد، پیوند سر کامل انسان را انجام دهد و این خبر بازتاب گسترده‌ای در رسانه های جهان داشت، اما بسیاری از پزشکان در سرتاسر جهان این خبر را جدی نگرفتند و حتی برخی از آنها با موضع‌گیری علیه این جراح ایتالیایی اعلام کردند که او صرفا به دنبال خبرسازی و مطرح کردن خود و مشهور شدن است، اما حالا خبر می‌رسد که اولین نامزد انجام چنین جراحی غریبی هم پیدا شده است و احتمالا این جراحی در آینده نزدیک انجام خواهد شد.
دکتر سرجیو کاناوارو، جراح ایتالیایی، اعلام کرده که یک محقق و پژوهشگر علوم کامپیوتر از روسیه که 30 سال سن دارد و از یک بیماری نادر تحلیل‌برنده عضلانی که می‌تواند مرگبار باشد، رنج می‌برد، پذیرفته که اولین بیماری باشد که این جراحی روی او انجام شود.
والری اسپیریدینوف البته متذکر می‌شود که گرفتن چنین تصمیمی اصلا ساده نیست و او با سختی بسیاری این تصمیم را گرفته، این محقق می‌گوید: «من هم می‌ترسم، معلوم است که می‌ترسم، چنین کاری بسیار ترسناک است. می‌دانم که بسیاری تعجب می‌کنند که چطور من راضی شده‌ام تا داوطلب شوم، اما می‌خواهم به همه بگویم که انتخاب دیگری ندارم، هیچ انتخاب دیگری پیش روی من نیست. بیماری من پیش‌رونده است و هر روزی که می‌گذرد، وضعیت من بدتر می‌شود. اگر این کار را نکنم، به روحم بدهکار می‌شوم. باید شجاعت این اقدام و انجام آن را داشته باشم، اگر این کار را نکنم احساس می‌کنم ترسو هستم.»
این مهندس کامپیوتر از بیماری نادر وردینگ- هافمن رنج می‌برد که باعث تحلیل و از بین‌رفتن عضلات بدن می‌شود. او می‌گوید: «تصمیم من یک تصمیم قطعی و نهایی است و اصلا نمی‌خواهم آن را تغییر بدهم.»
دکتر کاناوارو می‌گوید که پس از اعلام تصمیمش، پیام‌های بسیاری از افراد متعددی دریافت کرده که خواستار انجام این جراحی روی خودشان بوده‌اند. او می‌گوید که هر روز تماس‌های تلفنی و ایمیلی در این مورد دارد که همگی در مورد درخواست انجام این جراحی روی خود هستند، اما او می‌گوید که تصمیم گرفته تا این مرد جوان روس را به عنوان نامزد اول انتخاب و جراحی کند.
البته اخیرا پزشکان چینی در این زمینه مدعی شده‌اند که اولین مورد پیوند کامل سر در حیوانات را در یک موش انجام داده‌اند و حالا این موش کاملا سالم است. البته چینی‌ها اعلام کرده‌اند که فعلا قصد ندارند که چنین کاری را روی انسان آزمایش کنند.
بسیاری از پزشکان مخالف سرسخت انجام چنین جراحی هستند. برای مثال دکتر هانت باخر، مدیر انجمن جراحان اعصاب آمریکا، در این مورد به سی‌ان‌ان گفته: «واقعا دلم نمی‌خواهد کسی چنینی جراحی را انجام دهد. اگر از من بپرسید، من به هیچ‌کس اجازه انجام چنین جراحی را نمی‌دهم و هیچ بیماری را هم نمی‌گذارم چنین کاری را بکند. مسئله فقط احتمال مرگ نیست، بلکه عوارض سخت‌تری در انتظار کسی که چنین جراحی انجام دهد، است.»
دکتر کاناوارو در مصاحبه‌ای تا حدودی آن‌چه مدنظرش است را توضیح داده و گفته است «در مرحله اول قصد دارد تا با سردکردن هر دو بدن فرد دهنده و گیرنده سر، باعث شود که سلول‌ها در خلال جریان جراحی نمیرند. سپس گردن فرد با حفظ طناب نخاعی و عروق اصلی جدا می‌شود و همین پروسه در مورد سر دهنده انجام می‌شود. سپس تمام انتهاهای شریانی و نخاع به هم دوخته می‌شود و سر دهنده روی بدن گیرنده می‌نشیند. وی همچنین در این مصاحبه گفته است که قصد دارد تا ازتزریق ماده‌ای شیمیایی به نام پلی‌اتیلن گلیکول در طی کل جراحی برای پایین آوردن احتمال رد پیوند و جمع شدن عروق و بافت‌ها استفاده کند. در مرحله نهایی هم قرار است که بافت‌ها و عضلات به هم بخیه شوند. بعد از پایان جراحی بیمار برای سه تا چهار هفته در حالت کمای مصنوعی قرار می‌گیرد تا احتمال ردپیوند کمتر شود و بدن التیام پیدا کند. در همین حال با تحریکات الکترودهای مغناطیسی تلاش می‌شود تا نخاع را تحریک کرد تا اتصالات جدید را تقویت و ارتباطات جدید بین نرون‌ها ایجاد کند. دکتر کاناوارو مدعی شده است که با توجه به گستردگی این جراحی و آسیب نخاعی باعث خواهد شد تا فرد تا حداقل یک سال نتواند بیایستد یا راه برود، اما در عین حال مدعی شده است که فرد بلافاصله پس از پایان جراحی می‌تواند با صدای خودش صحبت کند. به هرحال ادعاهای این جراح ایتالیایی بسیار خوش‌بینانه به نظر می‌رسد و باید منتظر ایستاد و دید آیا او می‌تواند به رویایش جامه عمل بپوشاند یا نه
منبع: news.com.au
ترجمه: سیما هاشمی