چاپ خبر
ابداع نخستین دارو برای درمان هر دو نوع بیماری ام. اس.
روزنامه سپید   |   اخبار 12   |   01 دی 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d7402

در اغلب بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس، علایم می‌آیند و می‌روند. 10 تا 15 درصد موارد مبتلا فرم پیشرونده هستند تا عودکننده. به نظر می‌رسد این نسخه شدیدتر بیماری در اواخر دوره زندگی بروز کرده و علایم بیماری در آن به‌طور ثابتی بدتر می‌شوند. در حال حاضر درمانی برای آن در دسترس نیست، اما شاید به لطف تحقیقات جدید، ورق به نفع بیماران برگردد.
در ماه سپتامبر، کمپانی دارویی Hoffmann–La Roche نتایج مثبت به دست آمده را از 3 کارآزمایی بالینی بزرگ که با حضور داروی اوکرلیزوماب ocrelizumab بود، منتشر کرد. اوکرلیزوماب نوعی آنتی‌بادی قابل تزریق است که سلول‌های B را هدف قرار می‌دهد و برای هر دو فرم عود کننده و پیشرونده MS تجویز می‌شود. محققان در این مطالعه‌ها دریافتند که اوکرلیزوماب در درمان فرم عودکننده MS کارآتر از اینترفرون بتا 1a یا Rebif است. Rebif در حال حاضر پرمصرف‌ترین دارو برای درمان این بیماری است. نکته مهیج‌تر آنکه، اوکرلیزوماب پیشرفت علایم را در بیماران مبتلا به فرم پیشرونده MS، در طول 12 هفته دوره مطالعه، آهسته‌تر کرده است. محققان معتقدند این دارو اثرات قابل‌توجهی بر MS عودکننده دارد و کارآیی مثبت خود را در شکل پیشرونده این بیماری هم نشان داده است.

       این حقیقت که اوکرلیزوماب روی هر دو نوع MS موثر است، یک نشانه امیدوارکننده‌ای برای دانشمندان است که تلاش می‌کنند عوامل ریشه‌ای بیماری را فهمیده و دریابند که چرا التهاب فرم‌های عودکننده درنهایت تبدیل به تخریب پیشرونده در بعضی بیماران می‌شود. نتایج به دست آمده شواهدی را به دست می‌دهند که اجزای التهابی و تخریبی MS با هم در ارتباط هستند. سوال عمده‌ای که در حال حاضر وجود دارد، این است که اگر بتوان واقعا درمان را هرچه سریع‌تر آغاز کرد، آیا می‌توانیم بیماران مبتلا به فرم‌های عودکننده را از پیشرفت به سوی مشکلات پیشرونده در مراحل بعدی بازداریم؟

       با این کارآزمایی‌ها، شرکت روشه آخرین موانع بزرگ را برای تائید اوکرلیزوماب بوسیله سازمان غذا و دارو برداشته است. این کمپانی در تلاش است تا اسناد خود را در اوایل سال 2016 به سازمان غذا و دارو فرستاده و درخواست کند اوکرلیزوماب برای هر دو نوع بیماری MS تائید شود، بنابراین می‌توان انتظار داشت داروی اوکرلیزوماب در سال 2017 روی قفسه داروخانه‌ها حضور داشته باشد.
منبع: Scientific American