چاپ خبر
از سوی دبیرخانه کمیته امنیتی، اجتماعی و انتظامی ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا
دستورالعمل مراسم عزاداری محرم ابلاغ شد
روزنامه سپید   |   اخبار 4   |   20 مرداد 1399   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d72364

دبیرخانه کمیته امنیتی، اجتماعی و انتظامی ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا، دستورالعمل و ضوابط برگزاری مراسم ماه محرم و صفر سال 99 را ابلاغ کرد.
به گزارش سپید، در این دستورالعمل، ضوابط اجرای مراسم در شهرها با توجه به روند بیماری به این شرح اعلام شده است:
- برگزاری مراسم دارای مجوز صرفاً در اماکن و فضاهای باز با رعایت فاصله‌گذاری (‌از هر طرف حداقل دو متر) و تجمعات حداقلی؛
- رعایت کاهش ساعات برگزاری مراسم (حداکثر دو ساعت)؛
- جابجایی هیات‌ها و دسته‌روی ممنوع است؛
- استفاده از طبل، سنج و وسایل مشابه در برگزاری مراسم ممنوع می‌باشد. بدیهی است مراسم سینه‌زنی و زنجیر‌زنی (با زنجیر شخصی) در محل مراسم بدون جابجائی مجاز می‌باشد؛
- ضرورت رعایت فاصله گذاری اجتماعی در مراسم عزاداری؛
- استفاده از ماسک به صورت مستمر؛
- پیش‌بینی استفاده از راهکارهای جایگزین در مناطق و شهرهایی که امکان برگزاری حضوری مراسم وجود ندارد (با هماهنگی کارگروه استانی)؛
- اجرای دقیق پروتکل‌های بهداشتی مرتبط با مراسم و نذورات؛
- تشدید نظارت بر اجرای پروتکل‌های بهداشتی مرتبط با عزاداری در شهرهای دارای وضعیت حاد بیماری توسط کمیته‌های نظارت استانی و شهرستانی؛
تبصره 1: مراسم‌های خاص در برخی استان‌ها (نظیر یوم‌العباس در زنجان، نخل‌گردانی در یزد، تشت‌گذاری اردبیل، شیرخوارگان، قالیشوران اصفهان و...) به دلیل تجمع، تراکم و جابجائی و همچنین ضرورت پیشگیری از شیوع و سرایت بیماری، ممنوع می‌باشد.
تبصره 2: حضور هیات‌ها در اماکن مقدس حرم رضوی، حرم حضرت معصومه سلام الله‌علیها، حرم عبدالعظیم حسنی، شاهچراغ، امامزاده صالح و... جهت برگزاری مراسم ممنوع می‌باشد. مدیریت تولیت‌ها نسبت به برگزاری مراسم در اماکن و فضای باز با رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی‌، اجرای پروتکل‌های بهداشتی در چارچوب ضوابط کلی فوق‌الذکر اقدام می‌نمایند.
تبصره 3: برگزاری نماز کما فی‌السابق در مساجد حداکثر به مدت یک ساعت در اماکن سربسته دارای شرایط بهداشتی و تهویه با یک چهارم ظرفیت مکان مورد نظر و رعایت فاصله‌گذاری (حداقل دو متر از هر طرف)، استفاده از ماسک و همراه داشتن وسایل شخصی‌ بلامانع می‌باشد.
نذورات
با عنایت به مخاطرات جدی نسبت به توزیع نذورات به شکل سنوات گذشته، لازم است ذیل اقدام و نظارت لازم معمول گردد:
1- ممنوعیت هرگونه پذیرائی در جریان برگزاری مراسم عزاداری؛
2- نذورات برابر نکات مندرج در دستورالعمل بهداشتی مرتبط، صرفا در قالب مواد غذایی خشک و یا خام توزیع گردد؛
3- برپایی هر نوع ایستگاه‌های صلواتی توزیع نذورات و چای (موکب‌ها، خیمه‌ها، چادر و...) در تمامی استان‌ها و شهرستان‌ها ممنوع است.
تبصره 1: سازمان تبلیغات اسلامی و ستادهای استانی دست‌اندرکاران امر را نسبت به این موضوع توجیه نموده و اطلاع‌رسانی لازم معمول دارد.
تبصره 2: نذورات خاصی که امکان تغییر نذر به دلیل مسائل شرعی وجود ندارد، با نظارت کارشناسان بهداشتی طبخ و بسته بندی می‌شود. توزیع این نذورات می‌بایست در سایر اماکن انجام تا از تشکیل تجمع، صف و تراکم جمعیت خودداری گردد.
رعایت بهداشت محیط
1- با عنایت به اهمیت حفظ بهداشت محیط در محل‌های برگزاری مراسم سوگواری، لازم است نسبت به توجیه هیات امنا و متولیان امر و مداحان مبنی بر رعایت دستورالعمل‌های ضمیمه و فراهم نمودن اقلام بهداشتی، مواد ضدعفونی، نصب پلاکاردهای آموزشی، توجیه عدم حضور افراد مسن و دارای بیماری زمینه‌ای، رعایت فاصله اجتماعی، استفاده از ماسک، مدیریت ساعت و زمان برگزاری و سایر موارد، اقدام لازم قبل از فرا رسیدن ماه محرم و همچنین در حین ایام سوگواری، صورت پذیرد.
2- مسئول برگزاری مراسم نسبت به رعایت کامل ضوابط بهداشتی، تعداد شرکت‌کنندگان، زمان برگزاری و رعایت نکات مرتبط با پذیرائی متعهد بوده و لازم است به شیوه مناسب اطلاع رسانی و توجیه صورت پذیرد.
3- مراسم صرفا در اماکن و فضاهایی دارای مجوز از سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شود.
ضمانت اجرا
در صورت عدم توجه هیئت‌ها، حسینیه‌ها، هیات امنای مساجد و همچنین مداحان نسبت به اجرای این دستورالعمل، سازمان تبلیغات اسلامی اقدامات ذیل را انجام خواهد داد:
الف- مرحله اول- ارائه تذکر کتبی به مسئولین و هیات امنای (هیئت‌ها، حسینیه‌ها، مساجد) و یا مداحان.
ب- مرحله دوم – در صورت تکرار تخلف ممنوعیت و قطع ارائه خدمات عمومی، یارانه‌ای و پشتیبانی تا پایان ماه صفر.
ج- مرحله سوم- لغو مجوز به مدت شش ماه و معرفی به مرجع قضایی جهت رسیدگی به تخلف.
پیوست رسانه‌ای
پیرو مصوبه سی امین جلسه ستاد ملی مدیریت کرونا مورخ چهارم تیرماه 99، درخصوص ضوابط برگزاری مراسم عزاداری اباعبدلله الحسین(ع) شیوه‌نامه رسانه‌ای مربوطه به شرح زیر است:
1- برگزاری مراسم به صورت عمومی با رعایت اصول «کاهش زمان مراسم، تجمع حداقلی و رعایت فاصله‌ اجتماعی و استفاده مستمر و همگانی از ماسک» انجام می‌شود.
2- هرگونه پذیرایی در جریان برگزاری مراسم عزاداری ممنوع است و اطعام و نذورات صرفاً مطابق دستورالعمل‌های بهداشتی در پخت و پز و بسته‌بندی بصورت بیرون‌بر و در ظروف غیر‌مشترک توزیع می‌شود.
3- برگزاری مراسم عزاداری عمومی در فضاهای سربسته صرفاً در ایام مشخص شده و ساعات محدود و در مساجد، حسینیه‌ها و تکایای مجاز است که به تشخیص کارگروه استانی دارای شرایط مناسب بهداشتی و مدیریتی هستند.
4- مسئول برگزاری مراسم عمومی باید نسبت به رعایت کامل ضوابط بهداشتی، تعداد شرکت‌کنندگان، زمان برگزاری و نحوه پذیرایی متعهد شود.
5- صدا‌و‌سیما و نهادهای تبلیغی و مردمی نسبت به ارائه برنامه‌های ابتکاری مناسب وضعیت فعلی کشور و تقویت فضای معنوی و فرهنگ عاشورایی در فضای تبلیغاتی و مجازی اقدام کنند.
6- کمیته اطلاع رسانی و تبلیغات ستاد ملی موظف است با هماهنگی همه دستگاه‌های اجرایی و مردمی به ویژه رسانه‌ها، صدا و سیما و هیات‌های مذهبی نسبت آماده‌سازی افکار عمومی و ارائه آموزش‌های بهداشتی ویژه ایام عزاداری اقدام نماید.
** این شیوه‌نامه رسانه‌ای برای اجرا برای معاونت سیاسی، معاونت سیما، معاونت استان‌ها،
معاونت صدا و برون مرزی در سازمان صدا و سیما، تمام خبرگزاری‌ها، روزنامه‌ها، نشریات
و رسانه‌های برتر فعالان شبکه‌های اجتماعی لازم الاجراست **
آخرین توصیه‌های وزارت بهداشت برای پیشگیری و مقابله با بیماری کرونا
1- با توجه به آخرین یافتههای علمی و گزارشهای جهانی از روند ابتلاء و گسترش ویروس کرونا، تنها راه مقابله موثر با این ویروس همراهی و همکاری مردم با نهادهای بهداشت و درمان در رعایت کامل و دائمی دستورالعمل‌های بهداشتی و استفاده از ماسک و فاصله‌گذاری اجتماعی است.
2- با توجه به تصویب دستورالعمل‌های بهداشتی پیشگیری از کرونا ترویج و تبلیغ دستورالعمل‌های نحوه برگزاری عزاداری در مکان‌های مسقف و فضای باز، دستورالعمل‌های پخت و پز و بسته‌بندی غذای نذری به صورت بیرون بر، زمان‌بندی محدود برگزاری مراسم در مساجد و تکایا منوط به تشخیص کارگروه‌های استانی و متناسب با شرایط بهداشتی و مدیریتی، ضوابط بهداشتی تعداد شرکت‌کنندگان، زمان برگزاری و نحوه برگزاری مصوبه ستاد استانی برای تمام شهرهای استان در تمام رسانه‌ها به صورت ویژه نشر و مکرراً به شیوه‌های متنوع بازنشر شود.
محورهای رسانه‌ای
1- رسانه‌ها ضمن اطلاع‌رسانی مستمر در‌خصوص رعایت دستورالعمل‌ها و استفاده از ماسک، همچنان اخبار رسمی را از مراجع متولی، دریافت و منتشر کنند و در کنار آگاهی بخشی عمومی، تذکرات گسترده و موکد، التهاب در جامعه را با هدف افزایش ضریب خودمراقبتی، مدیریت نمایند.
2- رسانه‌ها و فعالان شبکه‌های اجتماعی با عدم پرداختن به دوگانه ساختگی «عزاداری و سلامت» و زدودن زمینه‌های فکری ایجاد تقابل بین مقدسات و چارچوب‌های علمی، رعایت حداکثری دستورالعمل‌های بهداشتی را در صدر تولیدات خود قرار دهند.
3- رسانه‌ها ضمن پرهیز از هرگونه رفتار هیجانی و احساسی برای افزایش التهابات جامعه بر ضرورت نظارت بیشتر مردم بر مردم و مردم بر هیات‌های مذهبی، ایجاد مطالبه ملی «استفاده از ماسک» و برگزاری مراسم عزای سیدالشهدا‌(ع) با شرایط ویژه را برجسته نمایند.
4- از ایجاد دوقطبی‌های کاذب سیاسی و یا بین دستگاهی به ویژه میان قوای سه گانه و یا نیروهای مسلح و ترکیب این دو، به‌شدت پرهیز شود. بویژه که رسانه‌های دشمن و برخی فعالان شبکه‌های اجتماعی برای محرم امسال، تدارک ویژه دیده‌اند.
5- رسانه‌ها و فعالان شبکه‌های اجتماعی، مراقبت خط القایی دشمن در خصوص ایجاد تجمعات ساختگی و سوء‌استفاده از فضای پرشور عزاداری باشند و از رفتار هیجانی و بازتاب تحرکات اینچنین برای تحت‌الشعاع قرار دادن عزاداری مردم برای امام حسین(ع) را پرهیز نمایند.
6- رسانه‌ها و فعالان شبکه‌های اجتماعی برای توسعه و تقویت نهضت کمک مومنانه در ماه محرم، دستگاه‌های مختلف درگیر با این رزمایش ملی را کمک کنند و نسبت به ترویج این حرکت و شرح اقدامات انجام شده در سراسر کشور اقدام مقتضی را انجام دهند. بدیهی است انتشار تصاویر و یا مطالبی که باعث وهن این طرح و یا تحقیر دریافت‌کنندگان این کمک‌ها باشد، به شدت بر خلاف روح حاکم بر اجرای این رزمایش ملی به معنی تقویت همبستگی ملی و ایجاد وحدت است.
پیشنهاد برای تولید محتوا در رسانه‌ها
1- تولید محتوا و نشر حداکثری ابتکارات مردمی در برگزاری شیوه‌های جدید که در آنها زمان برگزاری باشکوه عزاداری حضرت سیدالشهدا(ع) دستورالعمل‌های بهداشتی نیز رعایت می‌شود. (استفاده از تولیدات چندرسانه‌ای، اینفوگرافی، موشن‌گرافی، فتوتیتر،...)
2- توجه به اهمیت ابتکارات جدید در پذیرایی از عزاداران نظیر استفاده از توزیع مواد غذایی خام به نیازمندان در طرح کمک مومنانه، نذر ماسک برای کمک به نیازمندان و ... به منظور نمایش جلوه‌های تعاون، دینداری و مسئولیت اجتماعی.
3- طراحی و ترویج الگوهای جدید عزاداری نظیر طرح «هر خانه یک حسینیه» و یا نصب پرچم سیاه درب همه منازل و برگزاری جلسات سخنرانی آنلاین.
4- ایجاد ساز و کارهای نظارتی در هیئات مذهبی که از دیرباز در رعایت نظم و انضباط، زبانزد خاص و عام بوده و هستند، مهمترین فعالیت رسانه‌ای و مطالبه عمومی است. ضمن استفاده از دستورالعمل‌های وزارت بهداشت در برگزاری آیین‌نامه‌های محرم، ایجاد درگاه‌های مراقبت و آزمایش‌های سرپایی(تست) در هیئات بهترین شیوه برای ایمن‌سازی و استفاده حداکثری و اعتماد آفرین مردم از مراسم این ایام است. در واقع هیئات مذهبی ضمن رعایت دقیق دستورالعمل‌های بهداشتی، ملاحظات حاشیه‌های برگزاری آیین‌نامه‌های عزاداری امسال را رعایت کنند.
5- ترویج و تقویت کمپین «نذر ماسک» و «نذر ارزاق» به جای طبخ و توزیع غذا.
6- قرائت سازی از برگزاری مراسم عزاداری با رعایت دستورالعمل برای ایجاد اجماع در کشور؛ به همین منظور انتظار می‌رود مسئولان سازمان تبلیغات و مدیریت حوزه‌های علمیه اقدامات زیر را انجام دهند:
- تهیه و نشر اظهار‌نظر مراجع معظم تقلید در توصیه به رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی در آیین‌های عزاداری.
- تهیه و نشر اظهار‌نظر ائمه جمعه در سراسر کشور و نمایندگان ولی فقیه در استان‌ها در توصیه به رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی در آیین‌های عزاداری.
- انتشار بیانیه نهادهای دینی، تبلیغی و حوزوی مانند جامعه مدرسین حوزه، دفتر تبلیغات و در موضوع مذکور... .
- اظهارنظر مداحان شاخص کشور در خصوص برگزاری مراسم عزاداری با رعایت دقیق و کامل دستورالعمل‌های بهداشتی.
- الزام به نصب بنر اجرای دستورالعمل‌های بهداشتی برای عزاداری در ورودیه مساجد، هیئات و تکایا و محل برگزاری مراسم.
ملاحظات رسانه‌ای
1- تاکید رسانه‌ها بر رعایت حداکثری دستورالعمل‌ها توسط مردم و مدیران هیئات و صاحبان تریبون.
2- جلوگیری از انتشار هرگونه خبر حاشیه‌ای، عکس و فیلم که جلوه‌های منفی شکوه عزاداری سیدالشهدا(ع) را برجسته سازد.
3- عدم انتشار مواضع انحرافی و اختلافی، تقابلی و جناحی و سازمانی در موضوع برگزاری مراسم ماه محرم و رعایت دستورالعمل‌ها.
4- عدم بازنشر القائات جریانات معاند که بنای بر تخریب اجماع و همکاری بین مردم در موضوعات مختلف از جمله عزاداری ماه محرم را دارند.
5- عدم انتشار هرگونه اطلاعات، خبر، عکس با هویت نامعلوم.
6- عدم انتشار نظرات افراد غیر‌مرتبط و غیر‌مسئول، در موضوع رعایت دستورالعمل‌ها و عزاداری مردم.
7- عدم انتشار هرگونه برنامه عزاداری از سوی مراجع غیر‌مسئول و غیر‌مرتبط.
کمیته اطلاع رسانی ‌و عملیات روانی ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا