چاپ خبر
زمان‌ مبارزه، مفهوم‌ خطر را درک ‌نمی‌کردند
روزنامه سپید   |   اخبار 9   |   21 شهریور 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d6996

باقر لاریجانی با اشاره به سابقه آشنایی با دکتر طباطبایی گفت: «زمانی‌که ایشان طبیب پدر مرحومم بودند، با ایشان آشنا شدم و بعد‌ها به‌واسطه مسئولیت‌هایی که در وزارت بهداشت داشتم و ایشان رئیس دانشکده علوم پزشکی شهید بهشتی بودند، بیشتر با روحیات و قدرت مدیریتی‌شان آشنا شدم. ویژگی بسیار بارز ایشان که برای من جالب ‌توجه است، سابقه‌شان در دفاع از انقلاب و حضرت امام خمینی (ره) است که هیچ‌گاه از خود ایشان چیزی در این مورد نشنیده‌ام و در پاسخ به این مسئله هم می‌گویند که من برای رسیدن به مطامع دنیا این کار را نکرده‌ام. اما یکی از دوستان ما به نقل از مرحوم حاج احمد آقای خمینی تعریف می‌کنند که حاج احمد آقا می‌گفتند دکتر طباطبایی در زمان مبارزه کارهایی می‌کردند که گویا خطر را درک نمی‌کردند. ویژگی دیگر ایشان صبوری و مدارا با کسانی است که ممکن است بنا به هر دلیلی رفتاری شایسته و درست نداشته باشند، ولی ایشان همیشه با مدارا رفتار می‌کردند. رفتار ایشان با بیماران هم مثال‌زدنی است؛ رفتاری محترمانه و دوستانه و با گذشت و مدارا درمورد مسائل مالی بیماران که بسیار بارز است. من به‌علت نزدیکی مطبم با ایشان، بیماران مشترک زیادی را دیدم و شاهدم که ایشان به چیزی غیر از صلاح و بهبود و درمان بیمار فکر نمی‌کنند و درمورد مسائل مالی به‌شدت اهل مدارا و ملاحظه هستند.. برای من بسیار جالب است که فردی با این حجم مشغله و مسئولیت، بتواند در زندگی فردی، به این اندازه دقیق و بامسئولیت باشد و در جریان امور و مسائل تمام اعضای خانواده باشد و برای حل مشکلات همه پیش‌قدم باشد. حتی ایشان در اختلافات دوستان و همکاران هم وارد می‌شود و به‌وضوح می‌توان در رفتار ایشان نوع‌دوستی و محبت‌کردن به همه را دید.

فردی انقلابی، متدین‌ و ولایت‌مدار
     علی‌رضا مرندی یکی دیگر از دوستان و همکاران قدیمی ایشان است ‌که ‌درخصوص ‌ایشان می‌گوید: «دکتر طباطبایی به‌دلیل رشته تخصصی که دارند، در بسیاری از مواقع در معرض افراد و بیمارانی قرار می‌گیرند که جانشان به‌شدت در ‌خطر است. در این مواقع، کار برای پزشک بسیار حساس و سخت می‌شود؛ ولی به لطف خدا ایشان کارنامه درخشانی در جراحی‌های ظریف و حساس مغز و اعصاب دارند. در کنار طبابت، ایشان در زمینه آموزش و تربیت نیروهای متخصص و جوان هم بسیار مثمر ثمر بودند. دکتر طباطبایی فردی انقلابی، متدین و ولایت‌مدارند و به‌دلیل مردم‌دوستی و اهمیتی که برای مردم به‌ویژه محرومین قائل‌اند، همیشه مورد مشورت مسئولین هستند. به عقیده من ایشان فردی خودساخته، سخاوتمند، نوع‌دوست، دلسوز، متواضع و فروتن هستند و آشنایی و دوستی با ایشان برای من افتخار است.

اخلاق ‌و انسانیت ‌اولویت ‌اول ‌‌است
   منصور بهرامی هم با اشاره به دوستی ۴۰ساله با ایشان می‌گوید: «در تمام این سال‌ها خط‌ مشی و فعالیت‌های ایشان برپایه ایمان، صداقت، ایثار، بردباری، پشتکار و عشق به خدمت بوده است. سابقه دوستی ما به دوران دستیاری برمی‌گردد. سال ۱۳۵۰ که ما در بیمارستان شهدای تجریش بودیم، ایشان با پشتکار و استقامت زیاد توانست دوره دستیاری جراحی اعصاب را با نمره عالی طی کند. در‌‌ همان دوره بود که یک روز به ایشان اطلاع دادند همسرشان در شرف وضع حمل هستند و باید به منزل بروند. هم‌زمان بیماری داشتیم که به‌طور اورژانسی احتیاج به جراحی مغز داشت. ایشان خیلی تلاش کردند تا جراح دیگری عمل را انجام دهد، اما وقتی میسر نشد، ایشان تمام امور زایمان همسرشان را به اقوام واگذار کردند و خودشان بیمارستان ماندند و جراحی را انجام دادند.» بعد‌ها همین احساس مسئولیت را در حضور فعال ایشان در جبهه‌ها می‌بینیم. زمان حصر آبادان در نزدیک‌ترین بیمارستان به خط مقدم بودند و بعد‌ها در بسیاری از عملیات‌های‌ بزرگ در بیمارستان‌های صحرایی جراحی می‌کردند. روزی که آیت‌الله هاشمی رفسنجانی مورد سوءقصد قرار گرفتند، بلافاصله حاضر شدند و در انتقال ایشان به بیمارستان و ارائه خدمات پزشکی نقش کلیدی داشتند. دکتر طباطبایی بعد‌ها به مدت ۸ سال ریاست دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی را به عهده داشتند که منشا خدمات بزرگی شدند؛ ازجمله ارتقای سطح آموزش و درمان، تا حدی که دانشگاه شهید بهشتی موفق به اخذ رتبه اول دانشگاه‌های کشور شد. احداث ساختمان دانشکده‌های پزشکی و داروسازی و پرستاری و مامایی براساس استانداردهای روز کشور، احداث دو خوابگاه بزرگ دانشجویی پسرانه و دخترانه با ظرفیت ۱۲۰۰ نفر، احداث ساختمان انستیتو تغذیه و صنایع غذایی در شهرک غرب و احداث بیمارستان سوم شعبان در شهرستان دماوند از جمله فعالیت‌های ایشان بود. یکی از فعالیت‌های جالب ایشان در زمان ریاست دانشگاه بازدیدهای سرزده و نا‌شناس از مراکز آموزشی و درمانی تحت‌ِنظر دانشگاه بود. بیشتر این بازدید‌ها نیمه‌های شب بود تا ایشان در جریان مستقیم مسائل و مشکلات باشند که این حساسیت و بازدید‌ها در مورد خوابگاه‌های دختران بیشتر هم بود و ایشان به‌طور دائم مسائل مربوط به امنیت و امکانات خوابگاه‌ها را شخصا کنترل می‌کردند. ایشان در حال حاضر ریاست دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی واحد تهران را با ۷ دانشکده و بیش از ۱۵ هزار دانشجو به عهده دارند.

مردی با ایمان قلبی
    علیرضا زالی درباره سابق دوستی دیرینه خود با دکتر طباطبایی چنین می‌گوید: «من نزدیک به 25 سال توفیق داشته‌ام که در مقاطع علمی،آموزشی، اجتماعی‌و‌حرفه ای کشور‌همراه‌ و همکار ایشان باشم. شروع این آشنایی از دستیاری جراحی اعصاب درمرکزپزشکی‌شهدای تجریش شروع شد. خصایص اخلاقی حرفه‌ای نظیر احترام به همکاران، نظم‌پذیری، توجه به‌ بیماران، برخورد‌مبتنی برکرامت با دانشجویان، صیانت ازحقوق بیماران‌و‌همراهان، التزام اخلاقی به رعایت چهارچوب های مدون علمی و حرفه ای از ویژگی‌های بارز ایشان است. یکی از فضایل مثال زدنی ایشان، ایمان و اعتقاد راسخ به مبانی‌اعتقادی‌اسلامی می باشد. التزام عملی به اجرای احکام اسلامی به وی‍ژه در سال های قبل از انقلاب، نمادی از اعتقاد قلبی ایشان بوده است. تواضع، فروتنی‌‌ توجه به حقوق اجتماعی‌سایرین‌از‌خصایص‌مهم‌ایشان‌می‌باشد. رفتار فروتنانه‌ ایشان‌تنها‌در ارتباط با همکاران منحصربه‌فرد نبوده بلکه ارتباط ایشان با بیماران و همراهان شهروندان نیز بسیار مشهود است. یکی از رموز‌موفقیت‌ایشان‌اعتقاد به نظم و حضور به‌موقع در تمام کارها‌و‌جلسات‌است.مشارکت، رفع مشکلات‌ آزادمردم،اتکا‌به‌خرد‌جمعی،مشارکت‌در‌کارهای‌تیمی‌،ترویج همگرایی‌حرفه‌ای‌و‌اخلاقی، پرهیز‌خردمندانه‌از‌نگاه‌
سلیقه‌‌ای‌و‌متعصبانه، نمونه هایی‌ازنکات‌برجسته‌ایشان به حساب‌می‌آید.

شاگرد درس‌خوان‌ کلاس‌ اول
    احمد رضایی معلم کلاس اول دکتر طباطبایی است که هنوز ارادت و دوستی عمیقی بین معلم و شاگرد وجود دارد؛ تاجایی‌که طباطبایی همچنان معتقد است که او تاثیرگذار‌ترین فرد زندگی‌اش بوده است. معلم دیروز که حالا قاضی بازنشسته دیوان عالی کشور است، مهم‌ترین ویژگی شاگردش را پشتکار وعلاقه می‌داند و می‌گوید: «از زمان خردسالی فردی متدین و منطقی و متفکر بود. او در دبستان روستای کردوان که حدود ۳ کیلومتر با خانه‌شان فاصله داشت، درس خواند و در گرما و سرما این راه طولانی را با عشق طی می‌کرد و درس و مشق را عاشقانه دوست داشت و به‌واسطه همین علاقه بود که توانست تمام مدارج علمی را با موفقیت پشت سر بگذارد. او به‌سبب علاقه و تعلقی که به زادگاهش داشت، اقدامات زیادی برای پیشرفت گرمسار انجام داد. تجهیز بخش جراحی مغز و اعصاب بیمارستان گرمسار و تشکیل انجمن خیرین گرمسار از جمله ده‌ها کار فرهنگی ایشان است.»