چاپ خبر
بحث‌های تازه درباره رهبری فردی و شورایی
روزنامه سپید   |   اخبار 2   |   29 آذر 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d6804

مصاحبه اخیر آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی که هفته گذشته در آستانه ثبت‌نام نامزدهای خبرگان رهبری منتشر شد و در آن به مباحثی چون چگونگی نظارت خبرگان بر رهبری و بحث‌های موجود درباره شورایی بودن رهبری و تشکیل هیاتی در این زمینه اشاره شده بود؛ با واکنش‌های گسترده‌ای همراه شد. اظهارات رییس قوه‌قضاییه مبنی بر اینکه نظارت خبرگان بر رهبری غیرقانونی است، اولین واکنش مهم بود. دومین واکنش را سردار فیروزآبادی، رییس ستادکل نیروهای مسلح، صورت داد که بحث رهبری شورایی را فتنه‌ای جدید خواند. اظهاراتی که با واکنش روحانیون همفکر و حامی هاشمی مواجه شده است.

رهبری شورایی در قانون اساسی اول
       آیت‌الله سیدحسین موسوی تبریزی، دبیرکل مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم در مورد اظهارات سردار فیروزآبادی گفت: «معتقدم هرکسی حتی یک نظامی هم نظر بدهند، چراکه آزادی باید وجود داشته باشد که همه نظر بدهند و جواب ایشان هم گفته شود. همین حرفی که ایشان مطرح کرده، خیلی خوب است که تمام رسانه‌ها روی این موضوع بحث کنند و یادآوری کنند که در اولین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بحث شورایی اداره شدن رهبری مطرح شده بود و همه بزرگان، علما و مراجع و همین طور خود‌ آیت‌الله خامنه‌ای به آن رای دادند؛ در آن موقع هیچ‌کس حتی یک نفر هم نگفت که این بحث مخالفت با ولایت فقیه است.»

شورای رهبری نداریم
       سید محمود علوی، وزیر اطلاعات، نیز با اشاره به اینکه «ما در قانون اساسی شورای رهبری نداریم»، تصریح کرد: « برخی هم اگر این مساله را مطرح کردند؛ در واقع فقط یک بحث تاریخی را می‌گویند. البته من برای همه کسانی که این اظهارات را بیان کرده‌اند احترام قائلم و معتقدم آنها از سر دلسوزی صحبت کرده‌اند.»

رهبر شرعا باید یک نفر باشد
       در مقابل، آیت‌الله محمد مومن قمی، عضو مجلس خبرگان رهبری، به خبرگزاری مهر گفت: «مطابق اصل 170 قانون اساسی، خبرگان رهبری تنها یک نفر را باید انتخاب کند و حق این را ندارد که دو نفر را برگزیند. شورای رهبری خلاف قانون اساسی است. اینکه رهبر یک نفر باشد تابع دلیلی است که اجازه رهبری را به غیر امام معصوم بدهد. من در کتاب «الولایه الهیه» از نظر ادله شرعی اثبات کردم رهبری تنها باید یک نفر باشد».