چاپ خبر
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در نخستین نشست خبری:
در بحث سهمیه‌ها به خطا رفتیم
روزنامه سپید   |   اخبار 4   |   13 آذر 1398   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d67242

طرح تحول سلامت، کرامت اعضای هیات علمی و پزشکان را مخدوش کرد
اولین نشست خبری رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی روز گذشته در ساختمان شماره یک ستاد این دانشگاه برگزار شد. علیرضا زالی در بخشی از سخنانش در این نشست، ضمن انتقاد از افزایش بی‌رویه ظرفیت دانشگاهای علوم پزشکی، تجلیل از ایثارگران از طریق اعطای صندلی دانشگاهی به آنها را «خطا» دانست و گفت: «اساسا هیچ کس در کشور چه در مجلس و چه دولت نسبت به تخصیص سهمیه ایثارگران حرفی ندارد. سهمیه، قانون است و ما موظف به اجرا هستیم. اما دو موضوع وجود دارد. در کنار احراز حقوق ایثارگران باید مراقبت کنیم نخبگان ما در سهمیه آزاد آسیب نخورند. حضور فرزندان شهید در دانشگاه فضا را خوب و معطر می‌کند اما نباید اشتباه کنیم. برخی کشورهای توسعه یافته هنوز هم از مصدومین جنگ تکریم می‌کنند. ما باید یک بسته اشتغالی برای آنها در نظر بگیریم. ما به خطا رفته‌ایم. صندلی اختصاص دادن مشکل آن را حل نمی‌کند. مشکل آنها بیکاری است و باید برای آنها فکر کنیم.»
به گزارش خبرنگار سپید، زالی در ابتدای این نشست، ضمن تقدیر از تلاش‌های خبرنگاران و رسانه‌های سلامت‌محور، افتخارات عرصه سلامت در سال‌های اخیر را مدیون رهیافت‌های رسانه‌ای دانست و گفت: «در حوزه آموزش عالی و سلامت شاهد تخصصی شدن ابعاد رسانه‌ای بودیم. یک نیروی انسانی نوین در عرصه خبری سلامت کشور با تبحر زیاد شکل گرفته است.»
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه این دانشگاه بزرگترین تولید کننده خدمات سلامت در کشور است، اظهار داشت: «منطقه تحت پوشش ما بالغ بر ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر جمعیت است که کاملا ممتاز است و با بسیاری از کشورهای مستقل جهانی برابری می‌کند.» وی افزود: «۷ درصد مردم ایران در منطقه تحت پوشش شهید بهشتی سکنی دارند. در استان تهران ۴۰ و نیم درصد مردم تحت پوشش دانشگاه هستند و در شهر تهران ۴۶ و نیم درصد. ابزار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برای ارائه خدمت به این جمعیت، ۱۴۴۴ هیات علمی در دانشگاه در بخش‌های پایه و بالینی و پژوهشی است. کارکنان این دانشگاه در بخش‌های مختلف ۱۷۵۰۰ نفر هستند. ۱۲ داشکده داریم که آخرین آن فناوری‌های نوین و قدیمی‌ترین دانشکده پزشکی است.۲۰ بیمارستان به صورت مستقیم به این دانشگاه تعلق دارند که ۱۲ بیمارستان آموزشی و ۸ بیمارستان درمانی هستند. ۷۵ دانشگاه دولتی، عمومی و خیریه در مجموعه تحت پوشش شهید بهشتی هستند. بالغ‌بر یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر دریافت کننده بهداشت در کارگاه‌های صنعتی در این دانشگاه هستند. ۱۵ درصد جمعیت کارگری تحت پوشش است.»
حرکت به سمت دانشگاه نسل سوم
زالی ادامه داد: «شاخص‌ها در مناطق مختلف تهران متفاوت است که این برنامه‌ریزی را سخت می‌کند. در حال حاضر رنک اول آموزش پزشکی کشور متعلق به دانشگاه شهید بهشتی است. نمای بین‌المللی دانشگاه نمای خوبی است ولی به دنبال ارتقای جایگاه بین‌المللی دانشگاه هستیم. طراحی عملیاتی و واقعی ما به سمت دانشگاه نسل سوم است. به سمتی می‌رویم که بر اسلوب دانشگاه کارآفرین و نوآفرین و دانشگاهی باشیم که براساس آن برنامه‌های نوین انجام دهیم. به سمت دانشگاه جامع پیش‌قراول نسل سوم حرکت می‌کنیم. بزگترین استراتژی فعلی ما حرکت شتابان ما به سمت دانشگاه نسل سوم است.»
وی افزود: «زمانی مسئولیت دانشگاه را به عهده گرفتم که گام دوم انقلاب شکل گرفته و شاخص اصلی بیانیه آن اخلاق، جوانان و علم‌آموزی است. در هر سه بخش دانشگاه ما با برنامه‌ریزی مشخص در تحقق واقعی منویات مقام معظم رهبری حرکات پرشوری آغاز می‌کند. بالغ بر ۱۴ هزار دانشجو داریم که با سواد علاقه‌مند و با اشتیاق هستند.»
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به برنامه‌های فرهنگی دانشجویی دانشگاه گفت: «در ۱۶ آذر می‌خواهیم برنامه‌ها را به گونه‌ای طراحی کنیم که تماما به عهده خود دانشجویان باشد. ۱۷ کانون فعال فرهنگی در دانشگاه شکل گرفته است که مملو از ایده‌های نو و طرح‌های جدید است. دانشجو اگر نتواند حرف بزند، مدیر موفقی در آینده نخواهد بود. ۵۵ انجمن علمی در همین فاصله کوتاه در حال تکامل در حوزه دانشجویی است. ما برای ۷ سال متولی در جشنواره رازی رتبه اول را داشتیم که این نشان جریان جوشان دانشجویی است.»
زالی توسعه مهارت آموزی و توانمند سازی دانشجویان در طول دوره آموزشی را از برنامه‌های این دانشگاه برشمرد و گفت: «در هفته اخیر شاهد دو حرکت خودجوش دانشجویی بودیم که من را خوشحال کرد. یکی حرکت خودجوش دانشجویان برای اطفال بی‌بضاعت و کودکان کار بود. که مشکلاتی در فصل سرما دارند، کمپین تهیه البسه گرم بود. حرکت دیگر انگ زدایی از بیماران ایدز بود.»
بهداشت و درمان
خدمات دانشگاه شهید بهشتی در حوزه‌های بهداشت و درمان، بخش دیگری از صحبت‌های رئیس این دانشگاه را به خود اختصاص داد. وی اظهار داشت: «به طور متوسط در ۸ ماهه اول امسال، بالغ بر ۲۳۰ هزار بیمار در بیمارستان‌های این دانشگاه بستری شده‌اند. معدل مجموعه اشغال تخت ما 6.81 درصد است و در تلاش هستیم که گردش تخت بیمارستانی را با علم به مزمن بودن بیشتر بیماران، به 3.6 درصد تقلیل دهیم. تاکنون ۲۴۰ هزار عمل جراحی در دانشگاه و مجموعه بیمارستان‌ها انجام شده که درخشان است. مجموعه تخت‌های مصوب ۴۲۰۰ تخت است اما آنچه مجموعا استفاده می‌کنیم ۵ هزار تخت است. در نظام بودجه‌ریزی تعداد تخت‌های هزینه‌بر ۶ هزار تخت است. بالغ بر ۱۰۲ هزار متر مربع پروژه عمرانی در دست ساخت در دانشگاه داریم. با همکاری مقام وزارت جزء اولین گروه سلامت هستیم که مصوبه شورای اقتصاد کشور برای استفاده از ظرفیت فاینانس برای تاسیس بیمارستان هزار تختخوابی در شرق تهران را به دست آوردیم.»
زالی در تشریح خدمات بهداشتی دانشگاه شهید بهشتی هم گفت: «در حوزه بهداشت هم ۳۵ پایگاه بهداشتی ۱۲۶ خانه بهداشت و ۸ شبکه بهداشتی درمانی در حال ارائه خدمات هستند. ۸ هزار و ۶۰۰ متر مربع پروژه در دست احداث داریم و ۹۰ درصد پروژه‌های بهداشتی ما تا پایان سال آینده محقق خواهد شد.»
وی اضافه کرد: «متاسفانه دانشگاه شهید بهشتی فاقد پردیس متمرکز است و این تشتت فیزیکی خوب نیست. ۱۷ خوابگاه داریم که در اقصی نقاط تهران پخش است. ۳۲۰۰ دانشجو در خوابگاه‌ها داریم که بار سنگین مالی ایجاد کرده است. بزرگترین آسیب دانشگاه نبود پردیس مرکزی است که با کمک سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی و تلاش هیات ریسه قبلی توفیق داشتیم و این کار در حال انجام است. پیش‌بینی ما این است که در دهه فجر امسال شاهد انعقاد تفاهم‌نامه این مجموعه که در حال خریداری از وزارت دفاع است، باشیم.»
انحراف
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: «در جذب دانشجویان جدید متاسفانه برنامه انحراف از ظرفیت اتفاق افتاد. درواقع بین ظرفیت اعلامی و ورودی، از انحراف ۴۹۰ نفری برخوردار هستیم. یعنی ۴۹۰ نفر به مجموعه دانشجویان ما اضافه شد که آمادگی آن را نداشتیم. بار مالی اینها در ترم اول ۱۸ میلیارد تومان است. در بحث آموزش و فصول آموزشی ۱۰۵ میلیارد تومان تا پایان سال ۹۷ کسری داشتیم. این کسری توسط کارشناسان سازمان مدیریت در سال ۹۷ پذیرفته شد و پیشنهاد آنان پایدار کردن اعتبارات بود. این عدد را نتوانستند به بودجه سال ۹۸ منتقل کنند. امسال تا پایان سال ۹۸، مبلغ ۱۰۵ میلیارد تومان کسری در فصل آموزش، تبدیل به ۱۷۰ میلیارد تومان شده و تا پایان سال ۹۹ به ۲۵۰ میلیارد تومان افزایش پیدا می‌کند. تا پایان شهریور ۹۹۰ میلیارد تومان کسری قطعی ماست. این کسری شامل ۲۳۰ میلیارد تومان در مطالبات پرسنلی، کارانه و سایر پرداخت‌ها برای پزشکان، اعضای هیات علمی و کارکنان است. ۱۸۰ میلیارد تومان به پیمانکاران و ۳۶۰ میلیارد تومان به شرکت‌های پخش و توزیع دارو بدهکار هستیم.»
زالی درخصوص مطالبات این دانشگاه هم گفت: «طلب ما از بیمه‌ها از نیمه دوم سال ۹۶ به بعد ۸۷۰ میلیارد تومان از ۱۲ نهاد بیمه‌ای است که عمدتا تامین اجتماعی و بیمه سلامت هستند.» وی ادامه داد: «در دانشگاه ردیفی تحت عنوان درآمد اختصاصی داریم که اشتباه نام‌گذاری شده است. درآمد اختصاصی از جنس هزینه است. ما هرچه درآمد داریم باید هزینه کنیم. اگر امروز نتوانیم درآمد اختصاصی را به دست بیاوریم و در جای خود هزینه کنیم، در کیفیت بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی افت می‌کنیم. قرار بوده دانشگاه شهید بهداشتی ۱۳۹۰ میلیارد تومان با ناوگان خود در بیاورد که تا الان ۵۶۰ میلیارد تومان درآورده‌ایم. چون بخش زیادی از درآمد اختصاصی ما موکول به تامین درآمد از طریق بیمه‌هاست.»
رئیس دانشگاه شهید بهشتی خاطرنشان کرد: «مشکلی در وزارت بهداشت داریم تحت عنوان نیروی انسانی. برای انجام خدماتی که امروز در بیمارستان‌های ما ارائه می‌شود اضطرارا تعدادی نیروی انسانی گرفتیم. این گروه که ردیف بودجه‌ای ندارند اما قابل حذف هم نیستند، شامل تکنسین هوش‌بری، پرستار و نیروی اتاق عمل هستند. ۳۲ درصد از پرسنل ما در این زمره هستند که برای آنها ردیف بودجه‌ای از اول نداریم و نمی‌توانیم آنها را حذف کنیم. کمبود نیروی انسانی داریم. امسال با همه تلاش دوستان در هیات رئیسه قبلی، کلا ۳۰۰ مجوز جذب داریم که تعدادی از آنها افرادی هستند که تبدیل وضعیت می‌شوند.
علیرضا زالی در بخشی از سخنانش به یک مشکل فرهنگی اشاره کرد و گفت: «امسال بیشترین میزان رقابت برای تصاحب صندلی‌های پزشکی بود. فشار سنگین خانواده روی دانش‌آموز اول دبستان قرار می‌گیرد که باید پزشک شود. این کودک ۱۲ سال با این استرس بزرگ می‌شود و با این ظرفیت یا وارد می‌شود که می‌بیند علاقه او نیست و بعدا دچار سرخوردگی می‌شود. این نیازمند فرهنگ‌سازی است. الان ۶۰ هزار دانشجوی پزشکی در حال تحصیل در کشور داریم که تمام نیازهای ۲۰ سال آینده با همین‌ها تامین است و اصرار بر افزایش پذیرش دانشجویان پزشکی بدون طراحی زیرساخت، خوب نیست. ما از نظر پزشکی اشباع می‌شویم. در فیزیوتراپی ۴۳ درصد افزایش ظرفیت داشتیم،‌ پس خانواده‌ها فشار را بردارند. چرا امروز اقبال به رشته ریاضی و مهندسی کم است؟ الان بالاترین شانس در کنکور در زیر رشته‌ها مربوط به رشته مهندسی است که صندلی خالی هم دارد. چون فارغ‌التحصیلان مهندسی شغل پیدا نکردند. همین بلا در آینده سر گروه پزشکی می‌افتد.»
خطا کردیم
علیرضا زالی در ادامه، به موضوع چالش‌برانگیز سهمیه‌ها اشاره کرد و گفت: «اساسا هیچ کس در کشور چه در مجلس و چه دولت نسبت به تخصیص سهمیه ایثارگران حرفی ندارد. سهمیه، قانون است و ما موظف به اجرا هستیم. اما دو موضوع وجود دارد. در کنار احراز حقوق ایثارگران باید مراقبت کنیم نخبگان ما در سهمیه آزاد آسیب نخورند. حضور فرزندان شهید در دانشگاه فضا را خوب و معطر می‌کند اما نباید اشتباه کنیم. برخی کشورهای توسعه یافته هنوز هم از مصدومین جنگ تکریم می‌کنند. ما باید یک بسته اشتغالی برای آنها در نظر بگیریم. ما به خطا رفته‌ایم. صندلی اختصاص دادن مشکل آن را حل نمی‌کند. مشکل آنها بیکاری است و باید برای آنها فکر کنیم. بنابراین هیچ کس با سهمیه ایثارگران مخالف نیست.»
وی اضافه کرد: «امسال مجموعه خالص کسانی که از سهمیه وارد دانشگاه شهید بهشتی شدند عدد قطعی 31.2 درصد است. یعنی 26.8 درصد بدون احتساب آن ۵ درصد سهمیه ایثارگران. سهمیه‌های مناطق و یک و ۲ و ۳ که آزاد هستند، مجموعا ۶۷ درصد می‌شود. در طول سال‌های اخیر درصد دانشجویان ورودی که در قالب سهمیه ایثارگران بودند رو به رشد بوده است.»
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار داشت: «طبق برنامه ما امسال آماده جذب ۱۵۰ دانشجوی پزشکی بودیم اما ۲۸۷ دانشجو معرفی شد. در دندانپزشکی ۷۰ نفر آمادگی داشتیم که ۱۰۵ نفر به ما اعلام شد. در داروسازی ۷۰ نفر می‌خواستیم که ۷۴ نفر به ما معرفی شد. در دکترای عمومی ۴ هزار دانشجوی در حال تحصیل داریم.»
صندلی فروشی نداریم
زالی در پاسخ به پرسشی درخصوص صندلی‌فروشی در دانشگاه گفت: «غیر از مریم مقتدری، فرد غیر دانشجوی دیگری نداشتیم که روی صندلی دانشگاه نشسته باشد. بنده شخصا به این موضوع ورود کردم و هیچ تخلفی در این زمینه نداشتیم. از روز اول که به دانشگاه آمدم، موضوع صندلی فروشی در رسانه‌ها مطرح بود. ما دانشگاه هستیم و باید این مساله را بررسی فنی کنیم. طبق تحقیقات بنده از سال ۹۳ تمام کسانی که در دانشگاه در حوزه آموزش ثبت شده بودند، تمام دانشجویانی که برای آنها کارت صادر کرده بودیم و دانشجویانی که از سازمان سنجش معرفی شده و در نظام سما ثبت شده بودند، بررسی شد. هیچ مستندی نسبت به فروش صندلی در دانشگاه شهید بهشتی پیدا نشد.»
مردم نگران تامین دارو نباشند
زالی درخصوص وضعیت دارویی کشور هم گفت: «در دانشگاه‌های علوم پزشکی در زمینه ذخایر دارویی وضع خوبی داریم. در مقاطعی ذخایر ما به ۱۵ روز رسید اما الان وضع ما خوب است. لذا مردم اصلا نگران تامین دارو نباشند. بحث زنجیره تولید دارو به شدت وابسته به نقدینگی است. این زنجیره شامل کارخانه تولید، شرکت پخش و داروخانه است. هر جای این مسیر، نقدینگی آسیب بخورد، هر ۳ آسیب می‌خورند. امروز اگر داروخانه نتواند فروش کند و نقدینگی حاصل نشود، نمی‌تواند به شرکت پخش پول دهد و آن هم نمی‌تواند به کارخانه پول بدهد. بنابراین نیازمند یک حرکت جهادی توسط مجلس و دولت هستیم.»
وی افزود: «در بخش خصوصی، اولین مساله این است که حجم زیادی از بازار دارویی ایران در اختیار بخش دولتی است. با اینکه سهم مجموعه بخش دولتی در ارائه خدمات تنها ۵ درصد است، اما نزدیک به ۵۰ درصد بازار دارویی در اختیار بخش دولتی است که این باعث شده فضا برای بخش خصوصی تنگ شود. چالش بعدی این است که به خاطر مشکلات مالی داروخانه‌ها، داروخانه‌ها از دریافت و توزیع برخی داروها محروم شدند. داروخانه باید گردش شفاف داشته باشد.» زالی ادامه داد: «۹۰ درصداقتصاد دارخانه‌ها وابسته به بیمه‌های ماست. داروخانه می‌خواهد از شرکت پخش دارو بگیرد اما پول ندارد، لذا وام می‌گیرد. وام که می‌گیرد باید سود دهد. اقتصاد اختلال یافته داروخانه موجب شده نتوانند از وضعیت اداره سنتی به وضعیت نوین راه پیدا کنند. این ماندن و محبوس شدن داروخانه در چنبره انقباضی سنتی موجب شده در بحث مالیات و گردش مالی به شدت آسیب‌‌پذیر شوند. داروخانه‌ها شده‌اند انبار توزیع شرکت پخش و هیچ نوآوری ندارند.»
رییس دانشگاه شهید بهشتی اضافه کرد: «مشکل دیگر این است که ما باید مراقبت کنیم تغییر قیمت دارو در کشور به مردم منتقل نشود، چراکه مردم به همین شکل هم مشکل معیشتی دارند. اما این دلیل نمی‌شود یک فاکتور شفاف اقتصادی در حوزه دارو را فراموش کنیم و آن اینکه دارو در کشور ما نسبت به نرم جهانی ارزان‌تر است. متوسط فروش یک داروخانه در ترکیه ۳ و نیم برابر متوسط فروش یک داروخانه در ایران است.»
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در ادامه این نشست خبری، نزدیکترین منصب اجرایی به حوزه صنفی که کمترین تعارض با آن دارد را ریاست دانشگاه دانست که وجهه آکادمیک دارد. وی گفت: «بنده در مدت کوتاه مسئولیت تلاش کردم در جاهایی که ممکن است مناقشاتی پیش بیاید، به سمتی حرکت کنم که حقوق مکتسبه صنفی در دانشگاه‌های ما مورد احترام واقع شود. تنها رئیسی بودم که در سخنرانی‌ام، بخش خصوصی را مورد تکریم قرار دادم و گفتم که آنها را رقیب نمی‌بینم.»
طرح تحول سلامت و خدشه به کرامت پزشکان
زالی با بیان اینکه یکی از اشکالات طرح تحول سلامت، مخدوش کردن کرامت اعضای هیات علمی و پزشکان بود، گفت: «تلاش ما بازیابی کرامت آنها به خصوص اعضای هیات علمی است. برخورد چکشی و از بالا به پایین و پادگانی و از جنس تحقیرآمیز برای اساتید دانشگاه پاسخ نمی‌دهد.» وی افزود: «هفته گذشته در دانشگاه مصوبه‌ای داشتیم که به پزشکان درمانی که در شهرستان‌ها کار می‌کنند و پول و حقوق هم نمی‌گیرند، اجازه مطب دهیم.»
زالی ادامه داد: «‌ما در مباحث صنفی اشتراک نظر داریم. اخیرا در دفاع از مالیات برای اعضای جامعه پزشکی دانشگاه حضور پیدا کردم و دفاع کردم. طرح پلکانی اعضای هیات علمی باید دستخوش تغییر شود. بحث گلوبال باید مورد بازنگری قرار گیرد. سعی کردیم جریان مستقیمی را برای مخاطبین خودمان فراهم کنیم و توصیه اول ما به معاونین درمان و غذا و داروی ما این بود که در سیاست‌ها حتما احترام مخاطبین حفظ شود. در همین مدت کوتاه در بحث کمیسیون ماده ۲۰ تغییراتی را برای ورود بخش خصوصی ایجاد کردیم. مصوب کردیم کلیه بازدیدهای نظارتی ما تجمیع شود و یک تیم برود. چرا که در زمینه بازدیدها بخش خصوصی را خسته کرده‌ایم.»
شورای عالی بیمه یک بار به تعرفه‌ها نگاه منطقی کند
رئیس اسبق سازمان نظام پزشکی در پاسخ به سوالی درخصوص تعرفه‌ها هم گفت: «در حوزه تعرفه‌ها امر مغفول این است که اگر یک بار نپذیریم قیمت را معادل سازی کنیم، شرایط درست نمی‌شود. ۴ سال است کای جراحی رشد نداشته است. معدل رشد تعرفه در ۴ سال اخیر پایین‌تر از تورم بوده است. برای آپاندیس به هیات علمی چقدر پول می‌دهیم؟ قابل گفتن نیست. نظام پلیسی و بگیر و ببند و فرار از واقعیت اقتصادی جواب نمی‌دهد. من نمی‌گویم از جیب مردم هزینه کنیم. باید سهمیه بهداشت و درمان تغییر کند. راه وجود دارد. اما اینکه سرکوب کنیم و به دانشگاه‌ها بگویند شلاق بزنید، در نهایت چه می‌شود؟ سه اتفاق می‌افتد. اول سوبسید پزشک می‌رود و نارضایتی برای او ایجاد می‌شود. دوم کیفیت خدمات کم می‌شود و مردم ضرر می‌کنند. سوم کار، غیر‌شفاف می‌شود. لذا برای اینکه دچار این آسیب‌ها نشویم یک بار برای همیشه شورای عالی بیمه با یک نگاه منطقی کار کند.»
شعیب شاه‌زمانی