چاپ خبر
رحمت‌الله حافظی:
وزارت بهداشت گزارش جراحی‌های تعویض مفصل زانو را بدهد
روزنامه سپید   |   اخبار 3   |   05 تیر 1398   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d66015

رشد تکنولوژی و امکان بهره‌گیری از علم در جهت تعویض اندام انسان اگرچه امری شایع در دنیای امروز است، منتهی اگر به‌درستی از آن استفاده نشود؛ موجب خسارات جبران‌ناپذیر می‌شود‌.
به گزارش سپید به نقل از سلامت نیوز، تعویض کامل مفصل زانو از آن دست اعمال جراحی است که در یک دهه اخیر رشد چشمگیری یافته است. اگرچه به دلایل نامعلوم هنوز وزارت بهداشت، آماری از این جراحی‌ها در سطح کشور ارائه نداده است، اما اقدام سازمان تامین اجتماعی در تهیه گایدلاین تعویض مفصل زانو جهت کنترل جراحی‌های غیرضرور می‌تواند بیانگر آن باشد که نگرانی‌هایی ایجاد شده است.
رحمت‌الله حافظی، متخصص توانبخشی و طب فیزیکی در گفتگو با رادیو سلامت، ضمن تایید این مسئله عنوان کرد: «تا سر حد امکان با اصلاح سبک زندگی و کنترل وزن و مراقبت‌های پیشگیری و درمان‌های حمایتی از مفصل زانو مراقبت کرد و به نقل از استادش گفت: بدترین مفصل طبیعی از بهترین مفصل مصنوعی؛ بهتر است.»
حافظی با انتقاد از نبود گزارش جامع از میزان جراحی‌های تعویض مفصل زانو در ایران گفت: «گایدلاین‌ها تدوین شده، اما به دلایل نامشخصی اجرا نمی‌شود و اقدام ارزنده تامین اجتماعی در اجرای گایدلاین‌ها متعلق به مراکز خودشان است و در سطح کشور اجرا نمی‌شود.»
حافظی خواستار انتقال بحث گایدلاین‌ها از وزارت بهداشت به وزارت تعاون و به عهده بیمه‌ها شد. حافظی توجه جدی به مقوله پیشگیری و اصلاح سبک زندگی تا جایی که در حد امکان عمل تعویض مفصل زانو صورت نگیرد‌؛ لازم دانست.
محمدتقی خسروانی‌مقدم، متخصص ارتوپدی و رئیس بیمارستان معیری نیز معتقد است: «بحث تعویض مفصل زانو نیازمند نظارت بیشتری برای تعیین اندیکاسیون و جلوگیری از اعمال جراحی غیرضرور است.»
وی با ابراز نگرانی از تعویض‌های مجدد، مفصل مصنوعی گفت؛ «در سال‌های اخیر مراجعات برای تعویض مجدد مفصل مصنوعی افزایش یافته و این علاوه بر نگرانی نیازمند آن است که مثل کشور آلمان مراکز تخصصی تعویض مجدد مفصل مصنوعی دایر شود.» خسروانی‌مقدم نقد مجری برنامه را در نبود مرجع نظارتی برای تدوین شاخص‌های استاندارد برای تعیین صلاحیت علمی و فیزیکی مراکز درمانی در انجام عمل جراحی تعویض کامل مفصل زانو یا اصطلاحاً (TKR) را تایید کرد.