چاپ خبر
انتشار اسناد کودتای ۲۸ مرداد به تعویق افتاد
روزنامه سپید   |   اخبار 13   |   29 آذر 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d6447

آنا: وزارت امورخارجه آمریکا اعلام کرد آن بخش از مکاتبات تاریخی مرتبط با کودتای ۲۸ مرداد در ایران را فعلاً منتشر نمی‌کند. آمریکا دلیل این اقدام را جلوگیری از به مخاطره افتادن مذاکرات هسته‌ای با ایران عنوان کرده است.
به‌گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، وزارت امورخارجه آمریکا روز گذشته اعلام کرد که این تصمیم در ماه سپتامبر گذشته و در جلسه کمیته اسناد رسمی دیپلماتیک وزارت امورخارجه گرفته شده است.
براساس این گزارش، «استفان رندولف» از مورخان وزارت امورخارجه آمریکا در جریان جلسه کمیته مذکور گفته بود که بهتر است انتشار این اسناد به دلیل مذاکرات جاری هسته‌ای با ایران همچنان مخفی نگه داشته شود.
اسناد تاریخی و رسمی دیپلماتیک پس از 30 سال می‌تواند در دسترس افکار عمومی قرار گیرد.
«ریچارد ایمرمن» رئیس کمیته و استاد دانشگاه «تمپل» با ابراز نارضایتی از این تصمیم گفت: دلایل ارائه شده درباره منتشر نکردن اسناد کودتای 28 مرداد ایران به‌هیچ‌عنوان قابل‌قبول نیست.
این اسناد قرار بود در تابستان گذشته منتشر شود که جلوی آن گرفته شد و به گفته «استفان رندولف»، وضعیت اسناد منتظر انتشار، همچنان همان است که در ماه سپتامبر (شهریور) بود.
به نظر می‌رسد اقدامات آمریکا در کودتای 1953 (28 مرداد 1332) تنها مساله‌ای تاریخی نیست و انتشار آن‌ها می‌تواند منجر به تغییر شرایط حتی در زمان حال شود.
تاریخ دخالت سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در برکناری دولت «محمد مصدق» در ایران در جریان کودتای 28 مرداد به‌طور مفصل در کتاب‌ها و تحقیقات مختلف بررسی شده است. اسنادی که سال گذشته منتشر شد، اطلاعات جدیدی را درباره همکاری آمریکا و انگلیس در این طرح افشا کرد.
سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) سال گذشته در سایت رسمی خود از کودتای 28 مرداد به‌عنوان «کودتایی با همکاری سیا» نام برد.
در سندی که مطابق قانون «گردش آزاد اطلاعات» از طبقه‌بندی محرمانه خارج شد و در اختیار آرشیو دانشگاه «جورج تاون» واشنگتن قرار گرفت، آمده بود: کودتای نظامی که به سرنگونی «محمد مصدق» و کابینه ملی وی انجامید با هدایت سیا در چارچوب سیاست خارجی وقت آمریکا انجام شده بود.
«باراک اوباما» رئیس‌جمهوری آمریکا در جریان سخنرانی خود در سال 2009 در قاهره گفت: «ایالات‌متحده آمریکا در جریان سرنگونی دولتی که به‌صورت دموکراتیک در ایران انتخاب شده بود، نقش داشت. از دیگر اسنادی که از سوی کمیته تاریخ وزارت امورخارجه آمریکا منتشر شده است، اسناد مربوط به قرارداد صلح میان اسرائیل و مصر در سال 1979 می‌باشد. این اسناد نقش مذاکرات دولت «جیمی کارتر» درباره مذاکرات صلح و ابعاد آن را نشان می‌دهد.»