روزنامه سپید | اخبار 3 | 08 آذر 1397 | لینک خبر:
sepidonline.ir/d63580
کنترل مستمر محصولات گوشتی توسط آزمایشگاه معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی ایران
در شش ماهه گذشته تعداد 114 نمونه از فرآورده های گوشتی شامل سوسیس، کالباس و همبرگر توسط آزمایشگاه معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی ایران مورد آزمایش قرار گرفت .
به گزارش سپید، مواد غذایی با منشا دامی بدلیل دارا بودن منابع غنی پروتئین، چربیهای حیوانی، ویتامین و مواد معدنی، همچنین طعم و مزه مناسب از جمله مواد غذایی بسیار پر طرفدار و پرمصرف میباشند. در شش ماهه گذشته تعداد 114 نمونه از فرآورده های گوشتی شامل سوسیس، کالباس و همبرگر توسط آزمایشگاه معاونت غذا و دارو دانشگاه ایران مورد آزمایش قرار گرفت. از نمونههای مورد آزمایش قرارگرفته شده، 90 مورد از نظر بافت شناسی مورد بررسی قرار گرفت و 19 مورد از آنها دارای پروتئین سویا، پوست، بافت استخوانی و غضروف فوقانی دستگاه تنفسی بود. همچنین 42 مورد از نمونه ها از نظر استفاده از رنگ مصنوعی مورد بررسی قرار گرفت که 12 مورد شامل رنگهای کینولین یلو، بریلیانت بلو، پونسیو رد و سان ست یلو بوده است. سلامت گوشت بستگی به عوامل وسیعی از چرخه تولید تا عرضه دارد، بدین معنی که عوامل بسیاری از محل دامداری و مرغداری تا کشتارگاه و در آخر مراکز عرضه و فروش، بر سلامت و کیفیت این محصولات تاثیر دارند.
وجود مواد مغذی در فرآوردههای گوشتی،این محصولات را به شدت مستعد فساد میکروبی و شیمیایی میکند. بدلیل استعداد بالای فسادپذیری این مواد و مسمومیتهای خطرناک ناشی از مصرف مواد غذایی فاسد، سازمان غذا ودارو تا حد ممکن به کنترل محصولات فرآیند شده با منشا دامی میپردازند و کنترل سلامت دامها و محصولات خام دامی بر عهده سازمان دامپزشکی میباشد. رعایت اصول GMP در مراحل تولید و پرهیز از هرنوع تخلف و تقلب سبب تولید محصولات و فرآوردههای گوشتی سالم و بهداشتی میشود. برچسبگذاری اصولی و مطابق با ضوابط سازمان غذا و دارو سبب میشود تا مصرف کننده ضمن مشاهده شماره پروانه ساخت،از تاریخ تولید و انقضا مطلع شده و درخصوص مواد متشکله آگاهی پیدا کند.
تولیدکنندگان فرآوردههای گوشتی موظفاند گوشت مورد استفاده برای تولید محصولات خود را از مراکز معتبر و زیر نظر سازمان دامپزشکی تهیه نمایند و تمامی موارد بهداشتی در تولید و نگهداری گوشت و فرآوردههای گوشتی را رعایت نمایند. رعایت فرمول ساخت و پرهیز از تغییر آن یا استفاده از افزودنیهای غیرمجاز از نظر سازمان غذا و دارو تخلف یا تقلب محسوب میشود. استفاده از بافت های غیرمجاز در تولید فرآورده ممنوع بود و رعایت فرمول ساخت و عدم استفاده از گوشت مرغ بجای گوشت قرمز یا استفاده از بافتهای پوست و پیوندی یا سویا بجای گوشت در تولید فرآورده تخلف محسوب میشود. استفاده از بافتهای دیگر و گوشت مرغ بجای گوشت قرمز احتمالا تولیدکنندگان را مجبور به استفاده از رنگ جهت القای رنگ گوشت میکند.
کنترل محصولات در زمان تولید اولین سری ساخت و تمدید یا اصلاح پروانه، نمونهبرداری به منظور کنترل مستمر و نمونه برداری و ارسال به آزمایشگاه در قالب طرح PMS انجام میشود. آزمونهای میکروب شناسی و شیمی مواد غذایی طبق ضوابط بر روی نمونه انجام میگردد. آزمون بافت شناسی به منظور بررسی وجود بافت غیرمجاز در فرآورده گوشتی و آزمون رنگ مصنوعی به منظور بررسی وجود رنگ غیرمجاز و القا رنگ طبیعی گوشت به خصوص در مواردی که از گوشت مرغ به جای گوشت قرمز استفاده میشود یا از سایر بافتهای غیرمجاز یا سویا به جای گوشت قرمز استفاده میشود، انجام میشود.
معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی ایران ضمن ادامه روند کنترل مستمر محصولات، پرونده تولیدکننده های متخلف را به مراجع ذیصلاح ارجاع داده است.