چاپ خبر
هشدار کارشناسان درباره ذبح غیربهداشتی دام در عید قربان
خطر ابتلا به تب‌ کریمه‌کنگو جدی است
روزنامه سپید   |   اخبار 3   |   31 مرداد 1397   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d62459

رئیس مرکز تحقیقات بیماری‌های عفونی و گرمسیری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نسبت به خطر ابتلا به تب کریمه کنگو، در هنگام ذبح غیربهداشتی دام‌ها، هشدار داد.
به گزارش سپید، مسعود مردانی در آستانه عید سعید قربان گفت: «یکی از خطراتی که همه ساله در زمان عید قربان گریبان‌گیر مردم می‌شود ذبح خارج از زنجیره کشتارگاه‌های مجاز در کشور است.»
مرگ ۱۹۰ نفر براثر ابتلا به تب کریمه‌کنگو
وی نسبت به خطر شیوع بیماری تب کریمه کنگو هشدار داد و گفت: «بسیاری از حجاج و افرادی که حاجی دارند، طبق سنت دیرین در این ایام دام زنده تهیه و در معابر عمومی قربانی می‌کنند و سپس بلافاصله گوشت آن را به‌عنوان نذری بین مستمندان تقسیم یا مصرف می‌کنند. درصورتی‌که اگر حیوان را که خارج از زنجیره کشتارگاه و به دور از نظارت دامپزشک ذبح کنند، خطر ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو بسیار است.»
مردانی افزود: «طبق آمار ثبت شده طی ۲۰ سال گذشته حدود ۱۴۰۰ نفر به تب کریمه کنگو در کشور آلوده شده‌اند که از این تعداد، حدود ۱۹۰ نفر فوت شدند که بالغ‌بر ۱۳ درصد افراد مبتلا را شامل می‌شود.»
این متخصص بیماری‌های عفونی و گرمسیری دلیل عمده فوت این افراد را مواجهه با تهیه گوشت قصابی و سلاخی دام در مراکز غیربهداشتی اعلام کرد. به گفته وی، سازمان دامپزشکی طبق روال همه ساله با نزدیک شدن به ایام عید قربان مراکزی را برای عرضه دام زنده سالم تحت نظارت دامپزشک برای فروش یا کشتار مجاز تعیین به هموطنان معرفی می‌کند. مردانی افزود: «در تماس افراد عادی با خون تازه حیوان، خطر ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو بسیار زیاد است. ازاین‌رو توصیه می‌شود هموطنان از اقدام خودسرانه برای ذبح حیوان در منازل یا گذرگاه‌های عمومی جدا خودداری کنند.»
احتمال ابتلا به سیاه‌زخم
رئیس مرکز تحقیقات بیماری‌های عفونی و گرمسیری گفت: «در سال جاری به‌خصوص در منطقه غرب کشور و در استان کردستان بیماری عفونی شاربن(سیاه‌زخم) مشاهده شده که این نوع بیماری هم در تماس انسان با دام و ذبح غیربهداشتی دام در معابر اتفاق می‌افتد؛ بنابراین برای اینکه هموطنان از ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو یا شاربن در امان بمانند، به‌هیچ‌وجه نذورات قربانی را خارج از زنجیره کشتارگاه‌های سنتی و صنعتی ذبح نکنند و از محل‌هایی که سازمان دامپزشکی برای این امر در نظر گرفته، استفاده کنند.» وی با بیان اینکه خونریزی دستگاه گوارش از علائم این بیماری است، یادآور شد: «بیماری شاربن که با نام‌های متفاوتی ازجمله بیماری سیاه‌زخم یا تب طحال شناخته می‌شود، یکی از مهم‌ترین بیماری‌های مشترک بین انسان و حیوانات است که منشائی باکتریایی دارد.»
این متخصص بیماری‌های عفونی و گرمسیری به هموطنان توصیه کرد: «گوشت قربانی به‌هیچ‌وجه بلافاصله پس از کشتار گوشت مصرف نشود. درواقع پس از گذشت ۲۴ ساعت از کشتار قربانی باید آن را مصرف کرد چراکه در این مدت چنانچه گوشت به ویروس تب کریمه کنگو آلوده باشد، هرگونه آلودگی آن از بین خواهد رفت و مصرف آن بلامانع است.» مردانی تاکید کرد: «هموطنان حتماً در زمان تقسیم گوشت دام از دستکش یک‌بارمصرف استفاده کنند.» رئیس اداره مدیریت بیماری‌های قابل انتقال از حیوان به انسان معاونت بهداشت وزارت بهداشت گفت: «رعایت نکات بهداشتی در ذبح دام در عید قربان از بسیاری از بیماری‌های قابل انتقال بین حیوان و انسان جلوگیری می‌شود.»
حسین عرفانی افزود: «سنت حسنه قربانی کردن دام در اقصی نقاط کشور مصادف با ایام تشریق(دهم ذی‌الحجه) انجام می‌شود، اما همان‌قدر که این کار ثواب دارد، حفظ سلامت هم از واجبات محسوب می‌شود.»
وی ادامه داد: «هنگام تماس با دام در تمام مراحل اعم از ذبح، پوست‌کنی، قطعه‌بندی گوشت دام و سایر موارد باید نکات بهداشتی لازم شامل پوشیدن روپوش و دستکش، ماسک، عینک مخصوص، پیش‌بند و چکمه را رعایت کنیم.»
گوشت گرم نخورید
رئیس اداره مدیریت بیماری‌های قابل انتقال از حیوان به انسان خاطرنشان کرد: «هرگونه تماس با دام در صورت آلودگی دام، پتانسیل انتقال بیماری را افزایش می‌دهد؛ بنابراین حتماً دام‌هایی مانند بز، گوسفند، گاو و شتر باید از مراکزی تهیه شوند که مورد تایید سازمان دامپزشکی کشور بوده و کارشناس دامپزشکی بر آن نظارت داشته باشد.»
عرفانی با بیان اینکه کشتارگاه‌ها بهترین محل برای ذبح قربانی بوده و مورد تایید سازمان دامپزشکی هستند، افزود: «از قصابی‌های محل که مورد تایید سازمان دامپزشکی هستند نیز می‌توانیم برای قطعه‌بندی و توزیع دام استفاده کنیم تا کمترین تماس را با دام داشته باشیم.»
وی در ادامه تصریح کرد: «در دفع فضولات دام باید دقت لازم صورت گیرد. همچنین در کشتارگاه، لاشه دام باید حداقل ۲۴ ساعت در سالن سرد نگهداری شود تا در اثر جمود نفسی و تغییر اسیدیته نسوج دامی، تب کریمه کنگو از بین برود.»
رئیس اداره مدیریت بیماری‌های قابل انتقال از حیوان به انسان ادامه داد: «پس از ذبح در منزل نیز لاشه باید ۲۴ ساعت در شرایط درجه صفر تا ۴ درجه سانتی‌گراد نگهداری شود.» وی با تاکید بر اینکه همگان باید از خوردن جگر قرمز به‌صورت خام یا نیم‌پز پرهیز کنند، گفت: «مواد پروتئینی مانند گوشت و جگر باید به‌صورت پخته مصرف شوند.»
عرفانی در پایان تاکید کرد: «راه دیگر برای افرادی که به این شرایط دسترسی ندارند این است که به نیت قربانی مبلغ آن را به مراکز خیریه ازجمله پرورشگاه‌ها بدهند تا مبلغ آن صرف امور خیریه شود چراکه از نظر شرعی نیز این اقدام مورد تایید مراجع عظام است.»
گفتنی است بیماری ویروسی تب خونریزی‌دهنده کریمه کنگو (CCHF) با گزش یک کنه از خانواده Bunyaviridae منتقل می‌شود. گرچه میزبان اصلی آن حیوانات است ولی موارد پراکنده آن در انسان نیز دیده می‌شود. تب، درد عضلانی، گردن درد، سفت شدن بافت گردن، درد چشم، حساسیت چشم نسبت به نور، تهوع، استفراغ، اسهال، شکم‌درد، گلودرد، نوسانات خلقی شدید و خواب‌آلودگی از مهم‌ترین علائم تب خونریزی دهنده کریمه کنگو است. سیاه‌زخم یا آنتراکس بیماری باکتریایی ویژه گیاهخواران اهلی مانند گوسفند، بز و گاو است که انسان برحسب تصادف بدان مبتلا می‌شود.