چاپ خبر
ماده اصلی ماری‌جوآنا، درمان موثر اپی‌لپسی؟
روزنامه سپید   |   اخبار 13   |   24 آذر 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d6223

در یکی از بزرگترین مطالعاتی که تاکنون انجام شده، محققان به داروی ضدتشنجی دست‌یافته‌اند که از یکی از مواد اصلی فعال ماری‌جوآنا استفاده کرده و می‌تواند به‌طور موثر و ایمنی تشنج‌ها را در بیماران جوان کاهش دهد. این نتایج که در شصت و هشتمین نشست سالیانه جامعه اپی‌لپسی آمریکا ارایه شد، تاکید می‌کند که کارآیی مصرف کانابیدیول cannabidio- یا CBD در درمان اپی‌لپسی شدید بسیار زیاد است. کانابیدیول یکی از مواد اصلی و فعال موجود در ماری‌جوآنا است.

       این دارو که نام تجاری آن اپی‌دیولکس Epidiolex است، شکل مایع کانابیدیول بوده و در حال حاضر در فاز سوم کارآزمایی‌های بالینی سازمان غذا و دارو در حال بررسی است. 4 مقاله جدیدی که در این نشست علمی معرفی شدند، کارآیی و اثربخشی دارو را در بیماران جوان مبتلا به تشنج، همچنین اثر بالقوه آن را برای تداخل با دیگر داروهای ضدتشنج که ممکن است بیمار مصرف کند، بررسی کرده‌اند.

       در یکی از این مطالعه‌ها، 261 بیمار مبتلا به اپی‌لپسی شدید که اغلب کودکان حدود 11 سال بوده‌ و به دیگر درمان‌ها هم پاسخ نداده‌اند، به منظور یافتن درمانی که بتواند تشنج‌های آنها را تحت کنترل درآورد، بررسی شدند. بعضی از این بیماران، علاوه بر اپی‌دیولکس که در این مطالعه به آنها داده شد، حداقل 3 داروی ضدتشنج دیگر هم مصرف می‌کردند. دوز داروی اپی‌دیولکس به تدریج افزایش پیدا می‌کرد. این دوره درمان 12 هفته به طول انجامید.

       نتایج نهایی حاکی از آن بود که اپی‌دیولکس به کاهش تشنج‌ها تا میانگین 45 درصد کمک کرد، در حالی که تقریبا نیمی از بیماران بیش از 50 درصد کاهش را تجربه کردند. 9 درصد از بیماران هم کاملا بدون تشنج شده بودند. این مساله برای کودکان از اهمیت خاصی برخوردار است، زیرا این تشنج‌ها می‌تواند خطر ناتوانی‌های یادگیری را افزایش دهد.

       البته اپی‌دیولکس دارای عوارض جانبی هم هست. 10 درصد از بیماران دچار خواب‌آلودگی، اسهال و خستگی شدند. علاوه براین، در 12 درصد از آنها نیز درمان بی‌اثر بود. با وجود این موارد، نتایج به‌طور کلی امیدوارکننده هستند و از ایمنی و اثربخشی دارو حمایت می‌کند و دریچه‌ای است به سوی یک زندگی بدون تشنج‌های ناتوان کننده. نکته مهم این مطالعه آن است که کانابیدیول، علایمی را که با مصرف ماری‌جوآنا دیده می‌شود و مسئول آن هم تتراهیدروکانابینول tetrahydrocannabino- است، ایجاد نمی‌کند و از این نظر خطری را متوجه مصرف کنندگان نمی‌کند.
منبع: Medical daily