چاپ خبر
رئیس سازمان نظام پزشکی رتبه رشته‌های مختلف از نظر قصور پزشکی را اعلام کرد
زنان و زایمان و نازایی در صدر جدول
روزنامه سپید   |   اخبار 5   |   08 خرداد 1397   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d61318

رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور، بالاترین میزان قصور پزشکی را متعلق به رشته زنان، زایمان و نازایی دانست و اظهار کرد: «بیشتر این قصورها در زایمان‌های اورژانسی اتفاق می‌افتد.»
به گزارش سپید، احمد شجاعی در گفت‌وگویی که با خبرگزاری جمهوری اسلامی انجام داد، حرفه پزشکی را حرفه‌ای پر‌تنش و همراه با استرس خواند و گفت: «بنا براین همراه با درصدی از قصور و کوتاهی پزشکی است و به دلایل مختلفی میزان شکایت در این حرفه رو به افزایش است. آمار خدمات پزشکی و همچنین اعمال جراحی بالا رفته و موضوع آگاهی بیماران برای گرفتن حق و حقوق خود و همچنین تحریکاتی که از سوی دیگران انجام می شود از دیگر عواملی است که به شکایت‌هایی بیشتر منجر می‌شود.» وی قصور پزشکی را به دو بخش تقسیم کرد و گفت: «قصور پزشکی شامل دو بخش است یکی اینکه پزشک کوتاهی کرده و دیگری اینکه در روند درمان قصور پیش آمده باشد.»
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور، بالاترین میزان قصور پزشکی را متعلق به رشته زنان، زایمان و نازایی دانست و اظهار کرد: «بیشتر این قصورها در زایمان‌های اورژانسی اتفاق می‌افتد که عموما منجر به این شده است که نوزاد فوت کند یا اینکه برای مادر اتفاقی بیفتد.» وی افزود: «سال گذشته‌ جراحی زنان و زایمان و نازایی با 833 پرونده شکایت ارجاعی به پزشکی قانونی رتبه اول بالاترین شکایات قصور پزشکی را به خود اختصاص داد. از این تعداد پرونده ارجاعی به مراکز پزشکی قانونی سراسر کشور 242 پرونده مقصر شناخته شدند و 591 پرونده نیز تبرئه شدند. تقریبا در اکثر زایمان هایی که با یک حادثه مواجه است به دنبال آن شکایتی نیز به وقوع می‌پیوندد. این قصور در همه جا و در همه شهر‌ها دیده می‌شود، اما در شهرهایی که از امکانات کمتری برخوردار هستند، بیشتر به چشم می‌خورد.»
پزشکان به اعمالی که تخصص لازم را برای آن ندارند ورود نکنند
شجاعی ادامه داد: «در پرونده‌هایی از این دست گاهی مشاهده می‌شود که پزشک صلاحیت لازم را ندارد و در عمل، صلاحیت او نیز زیر سوال است. البته جامعه پزشکی ایران فهیم، دانشمند و خدمتگزار است و برخی هم قصد دارند که آبروی جامعه پزشکی را ببرند، اما پزشکان باید دقت و انصاف داشته باشند در برخی از اعمال جراحی که از صلاحیت‌های و تخصصی لازم برخوردار نیستند، ورود نکنند.» وی افزود: «در بحث قصور پزشکی مشکلات اخلاقی و برخی از تجاوزها نیز مطرح شده است، در این مورد به خصوص در بحث تجاوز تاکنون هیچ گونه پرونده ارجاعی نداشته‌ایم، ولی در مورد اینکه پزشکی خارج از صلاحیت و تخصص خود کار کرده باشد و مرتکب قصور شده باشد پرونده هایی قابل مشاهده است. باید جامعه پزشکی از تعداد اندکی از این افراد که کاسب‌مابانه با این موضوع برخورد می‌کنند، پاک شود، تا آبروی جامعه پزشکی حفظ شود.»
رتبه‌بندی رشته‌ها از نظر قصور پزشکی
رئیس سازمان پزشکی قانون کشور رشته‌های دندانپزشکی، جراحی عمومی، جراحی ارتوپدی و پزشکی عمومی را در رتبه‌های بعدی قصور پزشکی معرفی کرد و گفت: «دندانپزشکی با 656 پرونده ارجاعی به مراکز پزشکی قانونی سراسر کشور دارای رتبه دوم قصور پزشکی در سال 96 است که از این تعداد پرونده ارجاعی در سال گذشته، 402 پرونده مقصر شناخته شدند و 245 پرونده هم تبرئه شدند. در رشته جراحی عمومی هم 610 پرونده شکایتی به پزشکی قانونی در سال گذشته ارجاع شد که در مجموع 292 پرونده مقصر تشخیص داده شدند و 318 پرونده نیز تبرئه شدند. در رشته جراحی ارتوپدی نیز 479 پرونده ارجاعی داشتیم که 138پرونده مقصر بودند و 359 پرونده هم تبرئه شدند. همچنین در رشته ارتوپدی به دلیل اینکه در کشور با حوادث متعددی مواجه هستیم و در جریان درمان، انواع ترمیم‌ها، شکستگی‌ها و جراحی‌ها در نزاع‌ها وجود دارد، شاهد درصدبالایی از شکایت هستیم. پزشکی عمومی نیز با 369 پرونده ارجاعی دارای رتبه بعدی در قصور پزشکی در سال گذشته است که 235پرونده مقصر شناخته شدند و 134 پرونده هم تبرئه شدند.»
شجاعی اضافه کرد: «با توجه به اینکه در حال حاضر در جامعه شاهد افزایش اعمال زیبایی هستیم و قصور و شکایت در خصوص اعمال زیبایی نیز زیاد است و با توجه به اینکه جراحی پلاستیک درآمد و حق العمل بالایی دارد و میان رشته محسوب می‌شود و کسانی این نوع جراحی هایی را می کنند انتظار و نتیجه زیبایی و ترمیم بهتر را دارند و چنانچه به این نتیجه نرسند، ممکن است که از پزشک خود شکایت کنند. بنابراین پزشکانی که در این خصوص کار می‌کنند باید توجه داشته باشند که در این رشته اگر توانایی و تخصص کافی را ندارند هرگز برای انجام عمل جراحی زیبایی اقدام نکنند. گاهی بیمار راضی نمی‌شود و ممکن است چندین عمل حتی پنج تا شش عمل دیگر انجام شود که تازه بیمار به حالت اولیه خود برگردد و در این حالت فرد دچار انزوا می‌شود.»
وی افزود: «پزشکان و کارشناسانی که در رشته‌های زیبایی و جراحی پلاستیک تبحر دارند و در عین حال از انصاف نیز برخوردار هستند، اعلام نظرمی‌کنند. در 50 درصد از پرونده‌های اعلام شکایت، جراحی پلاستیک، قصور آنها ثابت می‌شود و این در صورتی است که در برخی از رشته‌ها، مانند چشم پزشکی در یک‌سوم از پرونده‌های شکایت قصور به اثبات می‌رسد.»
رئیس سازمان پزشکی قانونی در پاسخ به سوالی درخصوص تزریق خون نامتجانس، اظهار داشت: «پزشکی قانونی این امر را به شدت محکوم و به صراحت اعلام نظر کرد و پزشک مخاطی نیز محکوم شد. البته پرونده‌هایی از این دست خیلی کم است، اما به هر حال برای این نوع موارد پرونده قصور پزشکی تشکیل می‌دهند و بعد از تشکیل پرونده فرد خاطی را به دادگاه معرفی می‌کنند و در صورت خاطی بودن پزشک، جریمه‌ و حتی زندان هم می‌توان برای او در نظر گرفت.»
برای رعایت حرمت جامعه پزشکی حکم زندان اجرا نمی‌شود
شجاعی در ادامه، خاطرنشان کرد: «برای رعایت حرمت جامعه پزشکی، حکم زندان انجام نمی‌شود، به این دلیل که این امر دارای تبعات منفی است و شاید منجر به این شود که پزشکان به بیماران با ریسک بالا دست نزنند و همچنین به خصوص در مورد درمان بیماران مسن نیز از خود رغبتی نشان ندهند. بنابراین از سوی سازمان پزشکی قانونی و همچنین نظام پزشکی درخواست شده است که حکم زندان این‌گونه پزشکان که مرتکب قصور شده‌اند اجرا نشود و دیه و محکومیت‌هایی غیر از زندان برای آنها درنظر گرفته شود.»
وی درخصوص جایگزینی مجازات‌های جایگزین برای جرائم قصور پزشکی هم گفت: «دست قاضی در این خصوص باز است و می‌تواند این کار را انجام دهد و در این مقوله نیز پرونده‌هایی داشته‌ایم.»