چاپ خبر
تحقیقـات امیـدوارکننـده بـرای درمـان دیـابـت نـوع1
روزنامه سپید   |   اخبار 6   |   04 بهمن 1396   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d59589

نتایج آخرین بررسی‌های آزمایشگاهی نشان می‌دهد که نوعی روش درمانی مبتنی بر تغییر ژنتیک می‌تواند به درمان دیابت نوع 1 کمک کند. در این حالت عملکرد سلول‌ها تغییر می‌کند تا میزان ناکافی انسولین با تولید مجدد این هورمون جبران شود.
محققان بیمارستان اطفال پیتسبورگ و دانشگاه شیکاگو به تازگی موفق شدند روش درمان ژنتیکی را روی موش‌های آزمایشگاهی انجام دادند که باعث تولید مجدد مقدار انسولین ناکافی در مبتلایان به دیابت نوع 1 می‌شود. دیابت نوع 1 بیماری است که در نتیجه عدم توانایی بدن در تنظیم قند خون بروز می‌کند. سیستم ایمنی سلول‌های بِتا پانکراس که عامل تولید انسولین هستند را از بین می‌برد. در این حالت بیمار مجبور است برای جبران کمبود انسولین، روزانه یک یا چند نوبت انسولین تزریق کند.
در جزایر لانگرهانس پانکراس علاوه بر سلول‌های بتا، سلول‌های دیگری به نام آلفا وجود دارند. این سلول‌ها نیز در تنظیم قند خون و تولید هورمون دیگری به نام گلوکاگون نقش دارند.
در این روش نوین، محققان از طریق یک ناقل ویروسی دو ژن PDx1 و MAFA که نقش کلیدی در تولید انسولین داشتند را به این سلول‌ها اضافه کردند. در نتیجه سلول‌های آلفا وظیفه سلول‌های بتا را عهدار شده و از آنجا که ماهیت یکسانی با سلول‌های بتا ندارند مورد حمله سیستم ایمنی بدن قرار نمی‌گیرند. نتیجه این اقدام این بود که سطح قند خون طی یک دوره 4 ماهه به عنوان یک دوره نسبتا طولانی با توجه به عمر موش‌های آزمایشگاهی ثابت باقی ماند. محققان امیدوارند به زودی بتوانند این روش را در مورد انسان نیز عملی کنند.
این پژوهش در ژانویه 2018 در نشریه Cel- Stem Cel- به چاپ رسید و نخستین روش درمان تا به حال محسوب می‌شود.
مریم سادات کاظمی
Top Santé.fr