چاپ خبر
شناسایی ژن‌های دخیل در اسکیزوفرنی و چاقی
روزنامه سپید   |   اخبار 12   |   28 مهر 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d5809

محققان دانشگاه UCL، در تحقیقی موفق شدند ژن‌های دخیل در اسکیزوفرنی و چاقی را مشخص کنند تا راهی باشد برای درک بهتر از واریانت‌های DNA که خطر بروز این شرایط را تحت تاثیر قرار می‌دهند و کمک می‌کنند تا استراتژی‌های پیشرفته‌ای برای پیشگیری و درمان این شرایط ابداع شوند.
این نتایج که در نشریه Annals of Huma- Genetics منتشر شده، آنالیز بیش از یک میلیون واریانت ژنتیکی را در بیش از 2 هزار فرد مبتلا به اسکیزوفرنی یا کسانی که در دوران کودکی چاقی شدید داشتند، آورده است. این مطالعه، قسمتی از پروژه UK10K است (که قبلا در این روزنامه در مورد آن صحبت شده است). پروژه مذکور یک برنامه تحقیقاتی در بریتانیا است که قصد دارد ژن‌های چندین هزار فرد داوطلب را بررسی کند.
نتایج این مطالعه ژن‌هایی را نشان داده که واریانت‌های آنها، اغلب در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی یا چاق دیده می‌شوند. به نظر می‌رسد، هر دوی این شرایط سهم ژنتیکی قابل‌توجهی دارند که در حال حاضر کمتر شناخته شده‌اند. این مطالعه راهی را نمایان کرده که فن‌آوری توالی ژنتیکی می‌تواند به پیشرفت آن کمک شایانی کند.
همانطور که انتظار می‌رفت، دو واریانت در ژن MC4R که قبلا مشخص شده بود در برابر پیشرفت چاقی محافظت ایجاد می‌کند، در افراد چاق به ندرت دیده می‌شود. از سوی دیگر، واریانت‌های نادر در ژن‌های موسوم به CRHR1 و SNORD115، اغلب در افراد چاق مشاهده می‌شود. این موضوع پیشنهاد می‌کند، اگر این ژن‌ها به‌طور طبیعی کار نکنند، خطر چاقی افزایش می‌یابد.
نکته جالب آنکه، SNORD115درون ناحیه‌ای از کروموزوم 15 قرار گرفته که در سندرم پرادر ـ ویلی حذف می‌شود. مبتلایان به این سندرم، هوس شدیدی به غذا خوردن دارند. بنابراین، این نتایج پیشنهاد می‌کنند که، SNORD115 شاید مسوول بروز این علایم باشد. هم SNORD115 و هم CRHR1 که با هم واکنش متقابل دارند، در عملکردهای متابولیک بدن دخیل هستند، اما برای نخستین‌بار است که نشان داده شده در خطر چاقی هم نقش دارند.
افراد مبتلا به اسکیزوفرنی هم انواع مکرر واریانت‌ها را در NLGN2 یدک می‌کشیدند. کارکرد این ژن در حصول اطمینان از عملکرد درست سیناپس‌ها است. این مطالعه پیشنهاد می‌کند که شاید اسکیزوفرنی نتیجه اختلالاتی باشد که در عملکرد سیناپسی ایجاد شده است.
منبع: Medica- Xpress