چاپ خبر
طرح تحول سلامت هیچ نگاهی به اکثریت داروسازان ایران نداشت
سالانه1500 فارغ التحصیل، فقط 400 فرصت شغلی
روزنامه سپید   |   اخبار 7   |   25 مهر 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d5587

پدیده مظفری
همایش راهبردهای صنفی نوین جامعه داروسازی به همت انجمن داروسازان ایران در پژوهشگاه نیرو برگزار شد. در این همایش چالش‌های پیش روی داروسازان در سه محور بررسی شد. محور اول و اصلی همایش، تبیین آینده داروخانه‌ها پس از اجرای طرح تحول نظام سلامت بود. محور دوم راهکارهای توانمندسازی داروخانه‌ها و ارتقای کیفیت ارائه خدمات و محور سوم بررسی نقش انجمن داروسازی ایران در چالش‌های صنفی پیش رو بود.
برای این همایش 15 مقاله به انجمن ارسال شد که از این تعداد 9 مقاله انتخاب شد. 4 مقاله در ارتباط با تبیین آینده داروخانه‌ها، 3 مقاله در ارتباط با راهکارهای توانمندسازی و 2 مقاله نیز در خصوص بررسی نقش انجمن داروسازان ایران بود.
در ابتدای این همایش، رئیس انجمن داروسازان ایران با ارائه توضیحات مختصری در خصوص همایش گفت: «در سمیناری که به همت انجمن داروسازان ایران برگزار می‌شود، در مورد دو مساله اساسی بحث خواهد شد و امیدوارم نتایج کاربردی و بسیار خوبی در جهت بهبود چالش‌های پیش روی جامعه داروسازی کشور به‌دست آید.»
رهبر مژدهی‌آذر افزود: «یکی از مسائلی که بحث خواهد شد در مورد داروخانه‌هاست. البته در دو بند از این برنامه اعلام شده، نام داروخانه آمده است. این نشان می‌دهد امروزه با توجه به اینکه وضعیت فارع‌التحصیلان کشور مناسب نیست و مشکلاتی در امور اقتصادی کشور داریم، همچنین با توجه به اینکه صنایع ما با ظرفیت پایینی کار می‌کنند و با توجه به تحریم‌ها و مسائلی که اتفاق افتاده، تنها محلی که داروساز می‌تواند معیشت خود را تامین کند، داروخانه است.»
وی تاکید کرد: «سرنوشت داروسازان کشور از اهمیت خاصی برخوردار است. به خصوص که متاسفانه در طرح تحول سلامت مسئولین هیچ‌گونه توجهی به سرنوشت اکثریت داروسازان کشور نکرده‌اند و این باعث نگرانی‌های زیادی در جامعه شده است.»
مژدهی‌آذر، هیات مدیره انجمن داروسازان ایران را پیش‌قراول داروسازان در مسائل و مشکلات موجود دانست و افزود: «چشم‌ها و گوش‌ها همه منتظرند ببینند در این سمینار چه نتایجی به‌دست خواهیم آورد.»
وی همچنین به نقش داروسازان در چالش‌های پیش روی صنفی اشاره کرد و گفت: «این مورد نیز به طور غیر‌مستقیم به همان مساله داروخانه‌ها بر می‌گردد، اما به طور کلی اصولا داروسازان به طرف فضای نگران کننده‌ای در حال حرکت هستند، زیرا افزایش بی‌رویه دانشگاه‌های داروسازی در سطح کشور را داریم که بدون در نظر گرفتن فرصت‌های شغلی برای آنها، افزایش می‌یابند.»
رئیس انجمن داروسازان ایران خاطرنشان کرد: «افزایش فارغ‌التحصیلان، نگرانی‌هایی را در هیات مدیره انجمن ایجاد کرده و سعی می‌کنیم این نگرانی‌ها را به مسئولین منتقل کنیم. طبق آمار موجود، حدود هزار و 499 فارغ‌التحصیل در سال داریم که شاید تنها برای 400 نفر فرصت شغلی ایجاد می‌شود و مابقی معلوم نیست که در 10 سال آینده چه سرنوشتی خواهند داشت. در اینجا از مسئولین کشور می‌خواهم که توجه ویژه‌ای به سرنوشت این قشر تحصیل‌کرده کشور داشته باشند.»
در ادامه این همایش دبیر انجمن داروسازان تبریز با اشاره به طرح تحول سلامت گفت: «اجرای طرح تحول سلامت در شهرستان‌ها به خصوص شهرستان‌های کوچک بسیار وضعیت داروسازان و داروخانه‌ها را در خطر قرار داده است. اتفاقی که افتاده به این صورت است که از سطح شهر تمامی پزشکان متخصص و فوق تخصص را جمع کرده و در یک بیمارستان یا کلنیک تخصصی متمرکز کرده‌اند. قاعدتا داروخانه‌ها که خرجشان از پزشکان مربوطه به‌دست می‌آید، از آن محروم شدند و مابقی داروخانه‌های سطح شهر از نظر اقتصادی با وضعیت اسفباری مواجه شدند. این عوارض خود را در کلان شهرها نیز نشان داده است.»
ضیاء تصریح کرد: «قبلا تجمیع پزشکان در بیمارستان‌ها و کلینیک‌های تخصصی و فوق تخصصی نقض عدالت در توزیع پزشک بود، ولی تصمیمی بود که وزارت بهداشت گرفته بود. در بسیاری از مراکز استان‌ها و شهرهای دانشگاهی شاهد بودیم که کلینیک‌های تخصصی هر کدام با حدود صد پزشک به داروخانه‌های اطراف آن سرویس می‌دهند و بقیه داروخانه‌های سطح شهر از پراکندگی پزشک محروم هستند. این برنامه مفهوم عدالت در توزیع سلامت را نیز خدشه‌دار کرده است. امیدواریم انجمن داروسازان با همکاری دوستان بتواند طرحی ارائه دهد که با درخواست سازمان غذا و دارو، بازنگری شرایط داروسازان ناشی از اجرای طرح تحول سلامت در نظر گرفته شود.»
همچنین رئیس انجمن داروسازان تهران نیز با اعلام این موضوع که یک نارضایتی در خصوص داروخانه‌ها به چشم می‌خورد گفت: «شاید این نارضایتی شامل مردم، مسئولین و خود همکاران باشد. بنابراین باید طرحی نو درانداخت و تغییراتی ایجاد کرد. ما در انجمن داروسازان ضمن احترامی که برای تمام نظرات همکاران محترم و کارشناسان قائل هستیم، سعی کردیم از تمام نقطه نظرات استفاده کنیم، تمام صحبت‌ها را بشنویم و تمامی مطالب را در معرض انتخاب جامعه داروسازی قرار دهیم.»
جلیل سعیدلو تصریح کرد: «در نهایت به این نتیجه رسیدیم که ارتقای خدمات در مجموعه داروخانه‌های موجود نیز قابل اجراست. به نظر می‌رسد که در شرایط فعلی، عدم توازنی در تقسیم درست منابع و داروها وجود دارد. آنقدر برای داروسازان ما به عنوان موسس در داروخانه حاشیه ایجاد شده که اصل مطلب که باید ارتقای خدمات باشد، کاری بعید و مشکل شده است. قوانینی که ناقض همدیگر هستند و همچنین تراکم کاری باعث شده داروساز داروخانه کمتر به وظایف اصلی خود برسد.»
وی ادامه داد: «انجمن داروسازان در نهایت به این نتیجه رسیده که در همین شرایط داروخانه‌های بخش خصوصی می‌توانند ارتقای خدمات دهند و طرح‌هایی در این خصوص آماده شده که امید است در کل کشور مورد توجه قرار بگیرد و همکاران کمک کنند تا این طرح‌ها به ارتقای خدمات منجر شود و در نهایت رضایت بیماران، مسئولین و همچنین رضایت خود متخصصین را به دنبال داشته باشد.»
قابل ذکر است در پایان همایش با حضور جمعی از مسئولان از کارت رفاهی انجمن با همکاری بانک ملی رونمایی شد.