روزنامه سپید | اخبار 3 | 10 مرداد 1396 | لینک خبر:
sepidonline.ir/d55478
وزارت بهداشت: مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با هشدار درباره پایین بودن سرانه مصرف شیر در کشور گفت: «این امر باعث شده کلسیم رتبه دوم کمبود ماده مغذی را در رژیم غذایی افراد جامعه از آن خود کند.» زهرا عبدالهی با بیان اینکه شیر کاملترین غذا و سرشار از مواد مغذی است که عمده نیازهای بدن انسان را از کودکی تا کهنسالی تامین میکند، گفت: «این نوشیدنی حیاتبخش منبع غنی از پروتئین، کلسیم، فسفر، ویتامینهای گروه B و A، قند، چربی و انرژی است و دانشمندان هر روز ابعاد تازهای از اسرار این غذای کامل را کشف و به جوامع ارائه میدهند.» وی ادامه داد: «امروزه میزان مصرف سرانه شیر و فرآوردههای آن در هر جامعه یکی از مهمترین شاخصهای توسعه فرهنگی بهشمار میآید. براساس آخرین یافتههای علمی در بررسی ارزش غذایی شیر و فرآوردههای آن، مصرف سالیانه ۲۰۰ لیتر از این ماده غذایی ارزشمند علاوه بر افزایش رشد و تضمین سلامت جسمی افراد موجب ارتقای هوش و قدرت فراگیری آنان میشود. افزایش توان کاری، طول عمر و پیشگیری و به تاخیر انداختن ازکارافتادگی زودهنگام از دیگر مزایای مصرف روزانه آن است. این ویژگیها زمانی تحقق خواهد یافت که مصرف شیر در تمام طول زندگی تداوم داشته باشد و مصرف آن در هیچ مقطع سنی قطع نشود.» عبدالهی تاکید کرد: «شیر باارزشترین ماده غذائی است که تقریباً حاوی تمامی مواد لازم و ضروری جهت رشد و ادامه حیات است. میزان مصرف سرانه این کالا با سطح درآمد خانوارها ارتباط مستقیم دارد. اهمیت مصرف شیر به حدی است که میزان مصرف روزانه آن در یک کشور تا حدی میتواند وضعیت تغذیه، بهداشت و سلامت افراد یک جامعه را نشان دهد.» وی با تاکید بر اینکه متاسفانه مصرف سرانه شیر در کشور ما بسیار کمتر از میزان مطلوب و استاندارد موجود است، افزود: «نتایج مطالعات مصرف غذایی خانوارهای ایرانی بیانگر آن است که سرانه مصرف از ۱۳۰گرم در روز به ۱۹۰ گرم افزایش یافته است، ولی همچنان از مقدار توصیه شده در سبد مطلوب غذایی کمتر است. با توجه به پیامدهای ناشی از عدم مصرف کافی شیر و لبنیات ازجمله پوکی استخوان، سوءتغذیه، کندی رشد، کاهش بهره هوشی، بیماریهای لثه و دندان و کوتاهی قد و ناراحتیهای پوستی و... ضرورت تبیین ارزش غذایی شیر و ترویج فرهنگ مصرف آن تا نیل به استانداردی مطلوب (متوسط سرانه جهانی ۱۶۵ کیلوگرم در سال) حائز اهمیت است.» عبدالهی اظهار داشت: «اهمیت مصرف مواد لبنی وقتی بیشتر آشکار میشود که بدانیم کلسیم پس از آهن دومین مادهای است که در ایران کمبود آن در رژیم غذایی افراد مشاهده شده است. همچنین شیر به لحاظ ارزش پروتئینی از اهمیت ویژهای در بین مواد غذایی برخوردار است و به لحاظ اقتصادی نیز جهت تامین پروتئین مورد نیاز بدن استفاده از شیر مقرونبهصرفه است. همچنین قابل ذکر است که میزان ارزش غذایی یک لیتر شیر به لحاظ وجود مواد مغذی در آن بیشتر از ۲۰۰ گرم گوشت است.