چاپ خبر
نشست خبری رئیس سازمان غذا و دارو به مناسبت روز جهانی غذا
37قلم کالای مضر سلامت به صدا و سیما اعلام شد
روزنامه سپید   |   اخبار 7   |   22 مهر 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d5447

پدیده مظفری
16 اکتبر هر سال در سراسر کشور روز جهانی غذا نامگذاری شده است. در ایران نیز امسال 25 مهر همکاران در کانون صنایع غذایی، دفتر تغذیه فائو در ایران، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو به همین مناسبت در اجلاس سران دور هم جمع می‌شوند و این روز را گرامی می‌دارند. در همین راستا سازمان غذا و دارو نشست خبری با حضور رئیس سازمان تشکیل داد. در این نشست رئیس سازمان غذا و دارو با تاکید بر اینکه محور روز جهانی امسال موضوع «امنیت غذایی و تامین پایدار غذا» است، گفت: «با توجه به تم امسال اینکه، نگاه سلامت محور مطرح است؛خوشبختانه در کشور مشکل دسترسی عادلانه به غذا وجود ندارد، اما مشکل غذای سالم یکی از نگرانی‌های اصلی است.»
رسول دیناروند افراط در فراورده‌های غذایی را از دیگر معضلات جامعه دانست و افزود: «میانگین دریافت کالری ما 20 درصد و مصرف شکر نیز بیش از 20 درصد بالاتر از حد مطلوب است. مصرف نمک نیز بسیار بالاتر و می‌توان گفت در حد دو برابر حد معمول است.»
وی با بیان اینکه در تغذیه سالم تا نقطه مطلوب فاصله داریم و در کاهش استفاده از روغن و ترکیبات روغنی نیز تلاش‌ها باید ادامه پیدا کند، گفت: «شاید 10 سال دیگر طول بکشد تا چرخه اسید چرب ترانس را به صفر برسانیم.» وی در ادامه در خصوص سلامت گروه‌هایی از مواد غذایی نظیر فراورده گوشتی، لبنیات و...، گفت: «با وجود حواشی که هنوز در این زمینه وجود دارد، خوشبختانه همگرایی در این حوزه در دولت بیشتر شده است و سازمان‌هایی که در این حوزه مسئولیت دارند نظیر سازمان دامپزشکی، سازمان غذا و دارو، سازمان استاندارد و... نگاه‌هایشان منسجم‌تر و همکاری‌هایشان بهتر شده است. هرچند هنوز با شرایط مطلوب فاصله داریم، اما با گذشت زمان وضعیت بهتر شده است و دستگاه‌های مختلف در اجرای وظایف‌شان راسخ‌تر هستند و حمایت جدی دولت نیز در این زمینه وجود دارد.» رئیس سازمان غذا و دارو ضمن تاکید بر حمایت از صنعت ملی افزود: «ما سعی می‌کنیم آسیبی به اشتغال وارد نشود، اما هرجایی که سلامت مردم با خطر مواجه باشد، وظیفه خود را انجام می‌دهیم و در موضوع سلامت مردم کوتاه نمی‌آییم. خوشبختانه حمایت دولت نیز در این زمینه وجود دارد. اعتراضاتی هم که پیش از این در دولت وجود داشت، درحال حاضر بسیار کمتر شده است.»
تمدید پروانه‌ها منوط به نصب چراغ راهنمای تغذیه‌ای است
وی درباره چراغ‌راهنمای تغذیه‌ای که از سال گذشته مقرر شد تولیدکنندگان محصولات غذایی طی فرصتی 18 ماهه جهت نصب این چراغ بر روی محصولاتشان اقدام کنند، گفت: «این موضوع مقداری صنعت را نگران کرده است، چراکه از طرفی هزینه‌های آنها را افزایش می‌دهد و از طرف دیگر کالایی که چراغش قرمز باشد، فروشش کاهش خواهد یافت. به همین دلیل است که استقبال چندانی از این طرح نشده است.»
رئیس سازمان غذا و دارو افزود: «البته تعداد زیادی از تولیدکنندگان نیز برای درج چراغ راهنمای تغذیه‌ای اقدام کرده‌اند. حتی در فراورده اسنک که معمولا نمک و چربی بیش از حد مجاز دارند، برخی شرکت‌ها چراغ را نصب کرده‌اند که از آنها تشکر می‌کنیم.» دیناروند ادامه داد: «کمتر از 6 ماه دیگر زمان باقی است تا سایر شرکت‌ها هم جهت درج این چراغ تغذیه‌ای اقدام کنند. البته اکنون در مورد فراورده صادراتی اجباری نداریم، اما فراورده ای که توزیع کشوری دارند حتما باید برای نصب چراغ راهنمای تغذیه‌ای روی محصولاتشان اقدام کنند. در غیر این صورت پروانه‌های جدید به آنها داده نمی‌شود و در مجموع تمدید پروانه‌ها منوط به نصب چراغ راهنمای تغذیه‌ای است.» رئیس سازمان غذا و دارو در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره اظهارنظر سازمان‌های مختلف نظیر دامپزشکی و استاندارد درباره سلامت محصولات غذایی گفت: «یکی از اشکالات در اختلافات میان دستگاه‌ها، طرح مباحث در رسانه‌هاست. این موضوع نه به مردم و نه به دستگاه‌ها کمکی نمی‌کند. ما به عنوان سازمان غذا و دارو مسئولیت قانونی سازمان‌های دیگر را به رسمیت می‌شناسیم، اما هرجایی که سلامت و صحت کالایی مورد تاییدمان نباشد، مطمئنا اجازه ورود آن کالا به بازار را نمی‌دهیم. مردم هم در این زمینه نگران نباشند. مثلا وقتی می‌گوییم خمیر مرغ را تایید نمی‌کنیم، مطمئن باشید که این خمیر وارد هیچ فرآورده گوشتی نمی‌شود.»
در مورد نان مشکل جدی داریم
دیناروند همچنین درباره نان‌های مصرفی گفت: «متاسفانه در مورد نان مشکل جدی داریم. نان سنتی هم می‌تواند با رعایت مواردی، سالم باشد، اما اکنون در مورد بسیاری از نان‌ها این موارد رعایت نمی‌شود. به عنوان مثال نمکی که در نان سنتی استفاده می‌شود، بیش از حد مجاز است. در برخی از موارد از جوش‌شیرین استفاده می‌شود و پخت نان هم با استفاده از حرارت مستقیم صورت می‌گیرد و به همین دلیل شاهد سوختن و دوده گرفتن نان هستیم که تمام این موارد مضر است. سیاست ما آن است که نان صنعتی جایگزین نان سنتی شود، اما متاسفانه مردم از این موضوع استقبال نکردند.»
ممنوعیت تبلیغ برخی کالاها در صدا و سیما
در ادامه این نشست خبری، مدیرکل نظارت بر مواد غذایی، آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو با اشاره به تدوین فهرست 37 قلم کالای مضر سلامت از ابلاغ این فهرست به صدا وسیما از سوی وزارت بهداشت جهت ممنوعیت تبلیغ خبر داد.
هدایت حسینی درباره ماده 37 قانون برنامه پنجم توسعه در زمینه تهیه فهرست کالاهای آسیب‌رسان سلامت گفت: «به این منظور جلسات متعدد کارشناسی با حضور گروه‌های مختلفی از مسئولان محصولات غذایی برگزار و کالاهای مربوطه که دارای چربی، نمک و شکر زیاد هستند، تدوین شد. همچنین این کالاها جهت ممنوعیت در تبلیغ از سوی وزیر بهداشت به سازمان صدا و سیما ابلاغ شده است.» وی در خصوص برنامه وزارت بهداشت برای کیفیت آبلیمو نیز گفت: «از سال گذشته برنامه ارتقاء کیفیت آبلیمو را در دستور کار داریم. علت تقلب در آبلیموها به علت تعدد نام‌های تجاری و همچنین تولیدهای قراردادی است. در این راستا محدودیت‌های جدی برقرار کردیم و در سطح عرضه نیز نمونه‌برداری‌های متعدد انجام شده است.»