چاپ خبر
برترین سرفصل‌های گاستروانترولوژی
روزنامه سپید   |   اخبار 6   |   21 خرداد 1396   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d54236

مهارکننده‌های پمپ پروتون (PPIs)، غربالگری کولونوسکوپی، و بیماری التهابی روده، مواردی بودند که در میان برترین سرفصل‌های 2016 گاستروانترولوژی خودنمایی می‌کردند. شما تا چه اندازه با این اخبار آشنایی دارید؟ آنچه در زیر می‌آید، نگاهی است به آخرین تحولات در این زمینه.
مهارکننده‌های پمپ پروتون ممکن است پرمخاطره باشند
PPIs به‌طور گسترده‌ای تجویز می‌شوند. داده‌ها حاکی از آن هستند که بیش از 15 میلیون آمریکایی در سال 2013 تحت درمان با این داروها قرار داشته‌اند. در همین حال، یافته‌ها مطرح کننده این موضوع هستند که در حدود 70 درصد این تجویزها بدون اندیکاسیون مناسب صورت گرفته و شواهد روبه افزایشی نیز وجود دارند که تجویز آنها نیز بدون خطر نیست.
سوال: مطالعاتی که منتشر شده‌اند، نشان می‌دهند استفاده مزمن از PPIs با افزایش خطر کدام یک از شرایط زیر ارتباط محکمی دارند؟
1) فقط استروک
2) فقط بیماری مزمن کلیوی
3) فقط دمانس
4) فقط دمانس و استروک
5) استروک، دمانس، و بیماری مزمن کلیوی
توضیح: داده‌های جدید نشان می‌دهند که استفاده مزمن از PPIs خطر بروز 3 وضعیت را افزایش می‌دهند: استروک، دمانس و بیماری مزمن کلیوی. در مورد دمانس، به‌طور مثال، این خطر تا حدود 40 درصد میان مصرف کنندگان PPIs در مقایسه با غیرمصرف کنندگان افزایش می‌یابد. هرچند همه داده‌های موجود در این زمینه از مطالعات مشاهده‌ای برآمده و نمی‌توانند ارتباط علیتی را ثابت کنند، محققان می‌گویند، پزشکان باید از خطرات بالقوه آن آگاه بوده و PPIs را فقط برای بیمارانی تجویز کنند که واقعا به آنها نیاز دارند.
پاسخ درست: گزینه 5.
مقایسه سر به سر اینفلیکسیماب و آدالیموماب در بیماری کرون
تعداد گزینه‌های درمانی برای بیماران مبتلا به کروه رو به افزایش است، اما داده‌های کمی وجود دارند که مستقیما داروهای این کلاس دارویی را با هم مقایسه کرده باشند. به همین دلیل، محققان در هلند داده‌های رجیستری خود را برای یافتن پیامدهای طولانی‌مدت، میان بیمارانی که با یک یا دو نوع از داروهای مهارکننده TNF-alpha درمان شده‌اند، بررسی کردند.
سوال: کدام یک از داروهای زیر با پیامدهای بهتری طی 5 سال همراه بوده است؟
1) Adalimumab
2) Infliximab
3) The drugs were similar
توضیح: محققان هلندی در بررسی‌های خود تفاوتی را میان این دو دارو طی 5 سال نیافتند. نرخ قطع درمان به هر دلیلی میان بیماران تحت درمان با adalimumab، در مقایسه با infliximab، اندکی بیشتر بود، اما نرخ شکست درمانی در این گروه کمی کمتر گزارش شد. محققان در نهایت نتیجه‌گیری کردند که شواهدی مبنی بر تفاوت میان این دو عامل درمانی وجود ندارد و انتخاب هر یک می‌تواند براساس ترجیح بیمار یا پزشک یا هزینه درمانی باشد. یکی از محققان که درگیر این مطالعه نبوده، می‌گوید: «داده‌ها اطمینان‌بخش است، اما قطعی نیست.»
پاسخ درست: گزینه 3.
تائید Ustekinumab برای بیماری کرون
در همین حال، برای بیماران مبتلا به بیماری کرون که به درمان‌های موجود پاسخ نمی‌دهند، سازمان غذا و داروی آمریکا در سپتامبر سال 2016، داروی Ustekinumab را برای تجویز در بیماران 18 سال و بالاتر مبتلا به بیماری کرون با فعالیت متوسط تا شدید تائید کرد.
سوال: هدف بیولوژیکی Ustekinumab چیست؟
1) Interleuki- 12/23
2) Interleuki- 2
3) TNF-alpha
4) α4β7 integrin
توضیح: Ustekinumab نوعی آنتی‌بادی مونوکلونال انسانی است که به اینترلوکین 12 و 23 باند می‌شود. این دارو برای استفاده در بیماران مبتلا به کرون که روی درمان با ایمونومدولاتورها یا کورتیکواستروئیدها با شکست مواجه شده یا آن را تحمل نمی‌کنند، اما هیچگاه با یک مهارکننده TNF درمان نشده‌اند، یا روی درمان با آنها با شکست درمانی مواجه شده یا آن را تحمل نمی‌کنند، تجویز می‌شود.
پاسخ درست: گزینه 1.
Medscape