چاپ خبر
در ادامه تجمعات اعتراضی پاتولوژیست‌ها
دکتر روحانی، وزیر شما صدای پزشکان را نمی‌شنود
روزنامه سپید   |   اخبار 4   |   09 خرداد 1396   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d54061

تجمع اعتراضی پاتولوژیست‌ها پس از سازمان نظام پزشکی و مجلس این بار در مقابل نهاد ریاست‌جمهوری صورت گرفت. تدوین آیین‌نامه‌ای که ورود غیرپزشکان به حیطه تشخیص آزمایشگاهی را مجاز می‌شمارد دلیل این اعتراض است و معترضین تاکید دارند که تخصص آزمایشگاه یک تخصص پزشکی است و با این دستورالعمل یک گام به عقب برداشته و کسانیکه پزشک نیستند مجوز مدیریت آزمایشگاه را پیدا می‌کنند.
« آقای روحانی، وزیر شما 4 سال است که هر انتقادی از وزارت بهداشت را با تخریب جایگاه اجتماعی پزشکان پاسخ داد. دکتر روحانی وزیر شما صدای پزشکان را نمی شنود، شما صدای ما باشید.» «پی اچ دی علوم پایه با رانت وزارت بهداشت یک شبه تخصص بالینی پزشکی می‌گیرد. راه ورود به حوزه بالین رقابت سالم و طی مدارج علمی است و نه تغییر قوانین آموزشی» «آقای وزیر حاضرید عمل‌های جراحی چشم را به همکاران اپتومتریست خود بسپارید؟ هر شغلی در حیطه وظایف خود کارکرد دارد.» این جملات از جمله شعارهایی انتقادی نسبت به سیاست‌های وزارت بهداشت است که بر روی پلاکاردهای معترضین نوشته شده است.
فرید کرمی نایب رئیس انجمن آسیب‌شناسی ایران معتقد است که این دستورالعمل یک گام به عقب تلقی می شود و کسانی که پزشک نیستند مجوز مدیریت آزمایشگاه را پیدا می‌کنند و در واقع این اقدام وزارت‌خانه تحت تاثیر لابی قوی PHD های علوم پایه انجام گرفته است.
حال چترسفید تبدیل به نماد پاتولوژیست‌ها شده است تا درنهایت اعتراض خود را به گوش مسئولان برسانند.
طاهره یوسفی، رزیدنت پاتولوژی در گفت‌وگو با سپید در خصوص جزئیات این تجمعات گفت: « سالهاست که هیئت بورد و انجمن پاتولوژی بر عدم اجرای این قانون تاکید دارند ولی اخیرا مشخص شد که شخص وزیر بهداشت با این موضوع موافقت کرده و آن را امضاء کرده است. همانطور که می‌دانید پس از این تصمیم وزارت بهداشت نمایندگان پاتولوژیست پس از سازمان نظام پزشکی روز یکشنبه با برخی از نمایندگان مجلس صحبت کردند که در نهایت به صورت شفاهی حمایت شدند و قرار است با تشکیل کمیته‌ای در مجلس این موضوع پیگیری شود.تجمع مقابل نهاد ریاست جمهوری نیز به خوبی انجام شد و نامه و امضاء پاتولوژیست‌ها همانند مجلس برای دکتر روحانی ارسال شد که امیدواریم به نتیجه برسد.»
در سال 1367 مجلس شورای اسلامی مصوبه‌ای را تصویب کرد که به موجب آن دارندگان مدرک دکترای علوم آزمایشگاهی در صورتی که دوره تکمیلی بالینی را بگذرانند می‌توانند به صورت تک نفره نیز مجوز تاسیس آزمایشگاه بگیرند.یوسفی در این زمینه گفت: «مساله این است که این قانون در سال 67 و زمانی تصویب شد که تعداد پاتولوژیست‌ها به اندازه کافی وجود نداشت تا در سراسر کشور و در مناطق محروم بتوانند مسئولیت فنی تمام آزمایشگاه‌ها را بر عهده بگیرند. در واقع در آن شرایط چنین قانونی تصویب شده است. بعد از آن چندین بار این قانون در مرحله اجرا با مشکل روبرو می‌شود.چند سال بعد تعداد پاتولوژیست‌ها به اندازه کافی افزایش می‌یابد و وزارت بهداشت وقت و نمایندگان مجلس به این نتیجه میرسند که این موضوع را کمرنگ کنند و به سمتی حرکت کنند که در کل دنیا اجرا می‌شود. در حال حاضر 30 سال است که این موضوع متوقف شده است ولی مشکل اینجاست که قانون تغییر نکرده است.این قانونی است که باید بر روی آن تجدید نظر شود چرا که اکنون شرایط با گذشته بسیار تغییر کرده است و این اقدام بازگشت به عقب است.»
وی ادامه داد: «در تمام کشورهای پیشرفته چنین راه میانبری وجود ندارد چرا که برای مسئول فنی شدن آزمایشگاه اول باید پزشک بالین را آموخته باشد. مسئول فنی آمایشگاه پلی بین آزمایشگاه و بالین است . مساله اصلی ارتباط بین جواب آزمایشات و وضعیت بالینی بیمار است که بدون آشنایی با بالین این مهم امکان پذیر نیست و قطعا با چند ماه آموزش که به صورت تکمیلی برای پی اچ دی‌ها تعریف شده است این فهم و درک از بالین هرگز ایجاد نمی‌شود.»
این رزیدنت پاتولوژی تاکید کرد که تا جایی که به صورت کتبی عدم اجرای این آئین‌نامه از سوی وزیر بهداشت ابلاغ نشود این موضوع را رها نخواهیم کرد. وی گفت: «رزیدنت‌ها چند روز است که دست از کار کشیده‌اند و تا زمانی که از این موضوع جلوگیری نشود این اقدام ادامه خواهد داشت.»
وی در خصوص صحبت ایرج حریرچی سخنگوی وزارت بهداشت مبنی بر اینکه تجمعات خیابانی کمک‌کننده و زیبنده ما نیست، اقشار روشن‌فکر می‌توانند مسائل را با گفتمان حل کنند، چون گروه‌های مختلف نظرات و اهداف و مصالح متفاوت دارند، پس باید به تولیت اعتماد شود. ما مصالح مردم و گروه‌های مختلف را در نظر می‌گیریم، گفت: «این قضیه طولانی مدت است و همیشه مخاطب صحبت‌های پاتولوژیست‌ها وزارت بهداشت بوده است. ولی این دفعه به صورت غافلگیر کننده‌ای این اقدام انجام شد که باعث شد ما از چند کانال وارد این قضیه شویم تا از آن جلوگیری شود. مدت‌هاست که بر عدم اجرای این قانون بحث شده ولی با این حال وزارت بهداشت مصر به اجرای آن است. با وجود این مسائل ما نیز می‌خواهیم که با وزارت بهداشت صحبت کنیم و به صورت کارشناسی این قضیه حل شود و اگر چنین پیشنهادی باشد و واکنش مثبتی از طرف وزارت بهداشت ببینیم حتما در این زمینه گفت‌وگو نیز خواهیم کرد.»
این رزیدنت پاتولوژی در پایان گفت: « ما رزیدنت‌های پاتولوژی 7 سال دوره پزشک عمومی را گذرانده‌ایم و پس از آن چند سال طرح و طبابت که در تمام این مدت‌ها شاهد این قضیه بودیم که نتایج آزمایشات چه نقش مهم و تعیین کننده ای در تشخیص بیماری ها و تصمیم گیری درمانی بیماران دارد و با این شناخت وارد این رشته شدیم که در این بخش تشخیصی بهترین خدمات را به بیماران ارائه دهیم و به سیر تشخیص و درمان آنان کمک کنیم. غافل از اینکه این رشته پایه‌ای چنین مورد بی‌مهری قرار خواهد گرفت و چنین میانبری برای افراد غیر پزشک ایجاد خواهد شد.»
لیلا شاهی