چاپ خبر
گویا: آنفلوآنزا به کرمانشاه و آذربایجان شرقی می‌رسد
شمار قربانیان آنفلوآنزا رو به افزایش است
روزنامه سپید   |   اخبار 3   |   17 آذر 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d5212

سایه ترس از یک بیماری عفونی را می‌شود در جامعه حس کرد. حتی مردم کوچه و بازار از شیوع این بیماری و راه‌های پیشگیری و مقابله آن صحبت می‌کنند. بیماری خطرناکی که تا لحظه تنظیم این گزارش بیش از سی نفر از هموطنانمان را به کام مرگ کشانده است.

       نوذر نخعی معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان تعداد بیمارانی که در این استان تا کنون جان خود را از دست داده‌اند را 28 نفر اعلام کرد. البته هنوز آمار قابل استنادی از جان باختگان سایر استان‌ها در دست نیست. از استان سیستان و بلوچستان اخبار مختلفی به گوش می‌رسد. از یک سو ریاست دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در تازه‌ترین اظهارنظر خود، آمار مبتلایان منجر به فوت در این استان را 3 نفر اعلام می‌کند و از سویی دیگر حسینعلی شهریاری نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی، خبر از تعداد 8 نفر کشته می‌دهد. در این میان اخبار ضد و نقیض دیگری هم از برخی استان‌های دیگر به گوش می‌رسد. اما مسلم آن است که بار دیگر ویروس آنفلوآنزا آن هم از نوع H1N1 در کشور ما قربانی می‌گیرد و کنترل آن، نیازمند یک عزم ملی و همکاری مجدانه دولت و مردم است.

       رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت در گفت‌وگو با «سپید» از آمادگی کامل وزارت بهداشت برای مقابله با این بیماری در سراسر کسور خبر داد و خاطرنشان کرد: «آمار کسانی که مبتلا به این بیماری شده‌اند محدود است و این وضعیت قابل کنترل است و چنانچه در بیمارستان‌ها نیازی به ایزوله کردن یا اقدامات لازم دیگری باشد، این آمادگی وجود دارد.» محمدمهدی گویا اضافه کرد: «آمار ابتلا به این بیماری به شکل مواج است. یعنی اینطور نیست که به شکل تصاعدی و رو به بالا باشد. چند روزی شاهد رشد بیماری هستیم و چند روز بعدی کاهش آن.»

       رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت در پاسخ به سوال سپید درباره ابتلاء کادر درمانی بیمارستان‌ها به آنفلوآنزا گفت: «آمار دقیقی در دست نیست ولی از آنجا که گزارش خاصی به ما نرسیده یا اینکه محدودیتی در خدمت‌رسانی به وجود آمده باشد، معلوم است که شرایط در بیمارستان‌ها شرایط عادی است. البته ممکن است تعدادی از پرسنل هم بیمار شده باشند که در اینصورت قطعا خود این افراد هم تحت درمان قرار خواهند گرفت.»

       وی همچنین گفت: «در ابتدای فصل آنفلوآنزا در کشور قرار داریم و با سردتر شدن هوا طی روزها و هفته های آینده احتمال افزایش ابتلا به این بیماری بیشتر خواهد شد .» گویا گفت: «بر اساس اطلاعات سامانه نرم افزاری انتظار می رود در هفته آینده و هفته های بعد این بیماری در استان‌های کرمانشاه و آذربایجان شرقی بروز بیشتری داشته باشد. بعد از این دو استان، استانهای کردستان، لرستان ، خوزستان، چهارمحال بختیاری، اصفهان، تهران، سمنان و خراسان شمالی استان‌هایی هستند که طی هفته های آینده درگیر این بیماری خواهند شد.»

28 نفر در کرمان جان باختند
       معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کرمان هم در بیان اینکه منشا بروز این بیماری کدام شهر یا استان یا کشور خارجی بوده است، به خبرنگار «سپید» گفت: «برای خود ما هم به درستی روشن نیست که این بیماری از خود کرمان آغاز شده یا اینکه قبل از کرمان در جاهای دیگری از کشور وجود داشته ولی در کرمان زودتر مورد شناسایی قرار گرفته. تنها راه فهمیدن این موضوع گذشت زمان است.»

       نوذر نخعی درخصوص وجود آزمایشگاه‌های مناسب برای کشت نمونه و تشخیص این بیماری، گفت: «آزمایشگاه ما در کرمان قطب جنوب شرق کشور است که هم مورد تایید وزارتخانه است و هم اینکه از سازمان بهداشت جهانی مورد بازدید و تایید قرار گرفته است. هرماه و هر هفته هم کنترل کیفی می‌شود.» وی درپاسخ به این سوال که چه تعداد از موارد کشت بیماران، مثبت بوده است گفت: «من درحال حاضر فقط مواردی که منجر به فوت شده را در ذهن دارم که این تعداد در کرمان 28 نفر بوده‌اند. با توجه به اینکه جواب این آزمایشات با تاخیر 24 ساعت تا 48 ساعت آماده می‌شود، تاکنون جواب کشت 13 نفر از بین این 28 نفر مثبت بوده است.» نخعی میزان داروی تامی‌فلوی موجود در استان را کافی دانست و تصریح کرد: «داروی تامی‌فلو از سیستم دولتی به دست ما می‌رسد و ما هم به صورت رایگان در اختیار بیماران بستری و خانم‌های باردار قرار می‌گیرد. خوشبختانه این دارو به تعداد کافی در دسترس هست و فعلا کمبودی نداشته‌ایم.» معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کرمان در معرفی بیمارستان‌های درنظر گرفته شده برای درمان مبتلایان گفت: «بیمارستان‌های سطح شهر کرمان شناخته شده هستند چون پیش از این با اپیدمی سروکار داشته‌اند. مثلا یک زمانی بحث بیماری کرونا بود. اما بیماران آنفلوآنزای H1N1 در دو بیمارستان بستری می‌شوند. یکی بیمارستان افضلی‌پور که قطب اصلی شهر کرمان است و همینطور بیمارستان پیامبر اعظم (ص) که مربوط به تامین اجتماعی است.» وی افزود: «این دو بیمارستان به آن مفهوم که گفته می‌شود قرنطینه نیستند. مشکل ما درحال حاضر، شیوع عفونت از داخل بیمارستان به بیرون نیست. به دلیل پراکندگی بیماری در سطح شهر، ما نگران شیوع بیماری از بیرون به داخل بیمارستان هستیم. به همین دلیل جهت ورود و خروج به داخل بیمارستان سخت‌گیری‌های بیشتری اعمال می‌شود و ورود به بیمارستان ممنوع نیست بلکه محدود است. تنها ورود به بخش‌های خاصی مثل آی‌سی‌یو، سی‌سی‌یو و بخش‌هایی که بیماران با خطر بالا و مادران باردار حضور دارند، ممنوع شده است.»

وزیر بهداشت به کرمان می‌رود
       از طرفی مدیرکل روابط عمومی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از سفر وزیر بهداشت به استان کرمان خبر داد. عباس زارع‌نژاد درخصوص دلایل این سفر به خبرنگار «سپید» گفت: «شرکت در جلسه کارگروه امنیت و سلامت غذای استان از دلایل این سفر است. ضمن اینکه با روسای دانشگاه‌های جنوب شرق کشور هم جلسه‌ای داریم و پس از آن هم از مراکز بهداشتی درمانی کرمان بازدیدی خواهیم داشت و در این سفر روند درمان بیماران مبتلا هم بررسی خواهد شد.»

آنتی‌بیوتیک‌های شایع هیچ اثری روی آنفلوآنزا ندارند
       امید شیرزادی عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار «سپید» درخصوص بیماری آنفلوآنزا خوکی توضیحاتی ارائه کرد: «ویروسی که الان شایع شده، H1N1 است. این ویروس ابتدا در بدن خوک مشاهده شده و اولین بیماران، از خوک مبتلا شده‌اند و به همین دلیل به این نوع آنفلوآنزا، آنفلوآنزای خوکی هم گفته می‌شود. ابتلا به این ویروس با ابتلا به ویروس آنفلوآنزا فصلی شباهت زیادی دارد. شیوع این بیماری به این صورت است که افرادی که دچار بیماری شده‌اند این ویروس را به وسیله قطرات تنفسی که از عطسه و سرفه خارج می‌شود در هوا منتشر می‌کنند که این قطرات هم در هوا باقی می‌ماند و هم بر روی سطوح مختلف می‌نشیند و اگر فردی این قطرات را تنفس کند و یا اینکه با سطوح آلوده با این قطرات تماس داشته باشد، ویروس به بدن فرد منتقل می‌شود.» این متخصص داخلی تاثیر مستقیم سرمای هوا در شیوع آنفلوآنزا را رد کرد و گفت: «تحقیقات زیادی انجام شده که نشان می‌دهد صرف سرمای هوا، نه بر آنفلوآنزا و نه حتی بر سرماخوردگی اثر مستقیمی ندارد. سرمای هوا در فصل سرد باعث می‌شود که افراد بیشتر دور هم جمع شوند و با یکدیگر تماس بیشتری داشته باشند و این مساله باعث انتشار ویروس می‌شود.» شیرزادی در تشریح علائم این بیماری اظهار کرد: «برخی از علائم این بیماری کاملا شبیه علائم آنفلوآنزای فصلی است که عبارتند از سرفه، تب، گلودرد، آبریزش بینی، احساس پرشدگی در بینی، بدن درد، سردرد، احساس لرز و خستگی. در آنفلوآنزای H1N1 این علائم با شدت بیشتری ظاهر می‌شوند. گاهی عفونت وارد ریه فرد مبتلا می‌شود که به آن پنومونی یا ذات‌الریه یه عفونت ریه گفته می‌شود و معمولا علت مرگ افراد مبتلا به آنفلوآنزا همین نارسایی تنفسی است که ایجاد می‌شود. البته ممکن است علائم دیگری همچون سرگیجه و تهوع و استفراغ هم درپی داشته باشد.» وی به روش تشخیص آنفلوآنزا H1N1 اشاره و خاطرنشان کرد: «تشخیص آنفلوآنزای فصلی معمولا از طریق علائم بالینی انجام می‌شود، ولی چنانچه فرد بیمار بدحال و لازم به بستری شود، لازم است که تست‌های تایید تشخیص هم انجام شود. تایید تشخیص آنفلوآنزا با کشت انجام می‌شود. به این صورت که سواپی از ته حلق نمونه‌برداری می‌شود و کشت داده می‌شود.» امید شیرزادی با منع خوددرمانی و استفاده از داروهای نامرتبط با بیماری تاکید کرد: «آنتی‌بیوتیک‌های شایع که به چرک خشک‌کن معروف هستند، هیچ‌کدام روی آنفلوآنزا اثر ندارند. چون این آنتی‌بیوتیک‌ها بر روی باکتر‌ها اثر می‌کند درصورتی‌که منشا بیماری آنفلوآنزا ویروس است. داروی ضدآنفلوآنزایی که در ایران استفاده می‌شود،oseltamivir است که با نام تجاری تامی‌فلو شناخته می‌شود.»
شعیب شاه‌زمانی