چاپ خبر
دلایل افزایش قند خون صبحگاهی
روزنامه سپید   |   اخبار 13   |   19 اسفند 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d51543

دلایل افزایش قند خون صبحگاهی، (هیپرگلیسمی صبحگاهی) متعدد است اما با دقت و همکاری پزشک معالج، می‌توانید هم مشکل و هم راه حل آن را بیابید.
در شماره گذشته، در مورد 3 علت آن، یعنی پدیده داوون، تزریق انسولین به مقدار کم و کاهش قند خون نیمه شب اشاره شد. در ادامه، دیگر علل را از نظر خواهیم گذراند.
دلایل افزایش قند خون صبحگاهی
کاهش قند خون نیمه شب (هیپوگلیسمی نیمه شب):
هیپوگلیسمی نیمه شب نیز ممکن است سبب افزایش قند خون صبحگاهی شود، زیرا هنگامی که قند خون به شدت کاهش یابد، بدن انسان به طور خودکار هورمون‌هایی چون آدرنالین و گلوکاگن ترشح می‌کند که مخالف انسولین عمل می‌کند و باعث افزایش قند خون صبحگاهی می‌شوند.
شناسایی مشکل: در این مورد،‌ همچون موارد قبل لازم است طی شب، چندین بار قند خون کنترل شود تا متوجه کاهش احتمالی قند خون بشویم. از جمله علایم هیپوگلیسمی حین خواب که ممکن است متوجه آن نشده باشید،‌ بیدار شدن هنگام صبح در حالی که خیس عرق هستید، سردرد دارید و در خواب نیز کابوس دیده‌اید.
حل مشکل: در این مورد نیز لازم است زیر نظر پزشک معالج، در میزان انسولین پایه و زمان تزریق آن تغییراتی داده شود. می‌توان برای کاهش هیپرگلیسمی صبحگاهی ناشی از هیپوگلیسمی شبانگاهی، قبل از خواب، 2 واحد (2 واگ) مواد کربوهیدرات‌دار دیر داشته باشید که فعالیت شدید جسمی بعدازظهر، به ویژه در فصل تابستان که روزها طولانی هستند و کودکان و نوجوانان در حال فعالیت‌های شدید،‌ احتمال هیپوگلیسمی در نیمه‌های شب را تشدید می‌کند و همین امر سبب افزایش قند خون صبحگاهی می‌شود.
تغذیه نامناسب یا پرخوری: تغذیه نامناسب و یا پرخوری نیز هر یک ممکن است به افزایش قند خون صبحگاهی (هیپرگلیسمی صبحگاهی) بینجامد.
شناسایی مشکل: گاهی عده‌ای از افراد دیابتی، به جای شام، میوه فراوانی میل می‌کنند یا به مقدار زیاد مواد پروتئینی، لبنیات و ماست مصرف می‌کنند. به این ترتیب است که طی شب، بخشی از این مواد در کبد تبدیل به قند یا گلوکز می‌شود و همین امر سبب افزایش قند خون صبحگاهی خواهد شد.
ممکن است برای شام، مواد کربوهیدرات‌دار یا مواد غذایی حاوی چربی فراوان، آن هم به مقدار زیاد میل کرده باشید (برای مثال‌ خورش فسنجان، پیتزا، تنقلاتی چون آجیل و ...). همان طور که می‌دانید، چربی‌ها روند هضم کربوهیدرات‌ها یا نشاسته‌ها را کند می‌کنند و این قند خونشان در حد مطلوب بوده، اما نمی‌دانند چرا قند خون صبحگاهی‌شان افزایش‌ یافته است؟!
حل مشکل: برای حل این مسئله باید توجه کنید که برای شام نباید مقدار فراوان پروتئین، مواد غذایی پر چربی و نیز مقدار زیادی میوه میل کنید. علاوه بر این، حتماً با پزشک خود مشورت کنید که آیا لازم است میزان انسولین پایه شما تغییر کند یا خیر؟
منبع: Diabetes Care