چاپ خبر
در جلسه مشترک دولت و مجلس درباره بحران اخیر
وزیر نیرو برای حل مشکل خوزستان یک میلیارد دلار بودجه خواست
روزنامه سپید   |   اخبار 2   |   05 اسفند 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d50824

جلسه کمیسیون انرژی مجلس و مجمع نمایندگان استان خوزستان با حضور بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت، حمید چیت‌چیان، وزیر نیرو، معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل، به منظور رسیدگی به وضعیت استان خوزستان و ارائه گزارش وزارت نیرو، وزارت نفت و سازمان حفاظت محیط زیست درباره پدیده ریزگردها و گرد و غبار برگزار شد. در این بین، بحثی میان دو نماینده عضو کمیسیون انرژی و وزیر نیرو ایجاد شد. به گزارش انرژی امروز، پس از آن وزیر نیرو به بیان توضیحات و ارائه گزارش پرداخت و در ادامه به این نکات اشاره کرد:
ما در هشتم و نهم بهمن هجوم گردو خاک داشتیم و این بار موضوع ریزگرد نبود که در منطقه شرق و جنوب شرق اهواز بلند شد، که این گرد و غبار در اهواز و سایر شهرها بر تاسیسات برق قرار گرفت و با کمی باران به گل تبدیل شد و وضعیتی را به وجود آورد که از ۸۷۰۰ کیلومتر خط انتقال ۴۸۲۰کیلومتر تحت تاثیر پدیده قرار بگیرد و از مدار خارج شود.
از ۲۰۷ پست توزیع استان ۱۰۵ تا مورد هجوم گرد و خاک قرار گرفت. اینها هم از مدار خارج شد. در نتیجه برق در اهواز و چند شهر دیگر خوزستان قطع شد به دنبال آن آب هم در اهواز قطع شد و۶۰ درصد مشترکین آب در معرض بی‌آبی قرار گرفتند. زمان آن هم از ۴ صبح تا ۳ بعداز ظهر یعنی ۱۱ ساعت بود.
در ۲۳ بهمن مه غلیظی با رطوبت ۹۷ درصد ایجاد شد، دوباره این مه غلیظ با گردوخاکی که بر روی تاسیسات بودباعث قطع برق اهواز و ۱۱ شهر شد. نیروگاه‌های رامین، خرمشهر، آبادان و ماهشهر از مدار خارج شد. آب اهواز از ۴:۳۰ صبح تا ۱۲ ظهر قطع شد و ۸۰ درصد مشترکین آب نداشتند.
حادثه سوم در ۲۹ بهمن اتفاق افتاد. در این زمان هم نم باران آمد و از ساعت ۷ غروب تا ۱۰ صبح ۲۰۰ فیلر از ۳۲۰ فیلر اهواز قطع شد. پس قطع برق را فقط در اهواز دارد. برخی مناطق ۴۸ ساعت قطعی آب و برق داشتند، گویا گزارش درست به شما ارائه نمی‌دهند و شما فقط توجیه می‌کنید.
این گرد و غبار در تاریخچه استان خوزستان استثنا بود. لایه ضخیمی از خاک روی تجهیزات بود و باران نه آنقدر شدید بود که این خاک را بشوید و نه کم که مشکل ایجاد نکند. این رطوبت موجب شد که مقره‌ها به‌ هادی تبدیل شدند. وقتی چنین شود، جرقه می‌زند و با تغییرات بعدی به تاسیسات آسیب فراوان وارد می‌کند یا باعث می‌شود رله‌های حفاظتی آن تجهیزات را از مدار خارج کند. این نه در یک نقطه بلکه در صدها نقطه به صورت همزمان افتاد، که بی‌سابقه بود.
اهواز به دلیل دشت و مسطح بودن نیاز به پمپاژ آب دارد. ما در سایر استان‌ها به دلیل ارتفاع ذخیره آب تا چندساعت داریم؛ اما در اهواز اینگونه نیست از طرفی طی ۳۰ یا ۴۰ سال گذشته شاهد چنین اتفاقی نبودیم؛ پس انتظار چنین مشکلی را نداریم. ما برق برای توزیع و تصفیه آب را از چند پست مختلف تامین می‌کردیم که در صورت بروز مشکل جایگزین هم شوند انتظار از کار افتادن همه پست‌ها را نداشتیم. در حادثه سوم که شدیدتر از دو حادثه قبل بود به دلیل تامین برق از بخش دیگری قطعی آب را شاهد نبودیم.
توفان کاترینا در امریکا موجب قطع برق یک سوم مشترکان در برخی جاه‌ها تا هفت روز شد. زلزله ازمیر ترکیه باعث قطع برق ۲۳ درصد کل شبکه برق ترکیه در ساعت‌های متوالی شد. حادثه فوکوشیما که سونامی بود هم موجب قطع برق ۷۰۰ هزار مشترک شد. توفان در کانادا هم ۹۰۰ هزار مشترک را به مدت یک هفته با قطعی برق روبرو کرد. گاه حوادث طبیعی حتی در کشورهای پیشرفته هم بر پیش‌بینی‌ها غلبه می‌کند.
حال که فصل بودجه است، حداقل یک میلیارد دلار از صندوق توسعه ارزی برای وزارت نیرو با اولویت استان خوزستان تخصیص داده شود. ما در خوزستان، تهران و مازندران بیشترین نگرانی را درباره برق داریم با این کار باید تقویت شبکه انجام گیرد. ما ذره‌ای فروگذار نمی‌کنیم؛ اما اعتبار نیاز است و باید برای پیشبرد برنامه‌ها آن را در نظر بگیریم.