چاپ خبر
مایکل فلین از شورای امنیت ملی آمریکا استعفا کرد
واترگیت دوم در آمریکا
روزنامه سپید   |   اخبار 2   |   27 بهمن 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d50561

این روزها دولت آمریکا در فضای تنش‌آلودی تنفس می‌کند؛ فضایی که شاید مشابه آن در تاریخ آمریکا سابقه نداشته باشد، به‌غیراز وقایعی که در سال 1975 اتفاق افتاد و شهره شد به «واترگیت». حالا این اتفاق در کاخ سفید تکرار می‌شود با انتشار مقاله‌ای در روزنامه واشنگتن‌پست برای «مایکل فلین» و درنهایت استعفای او از شورای امنیت ملی آمریکا. رسانه‌ها دائماً مشغول رصد اظهارنظرها و اقدامات دولت جدید آمریکا هستند؛ دولتی که از همان ابتدای استقرارش با آن‌ها سر جنگ داشته است. طی 3 هفته‌ای که از آغاز به‌کار دولت جدید می‌گذرد، دونالد ترامپ چهل و پنجمین رئیس‌جمهور آمریکا، اغلب خود کانون بحران و تنش در فضای سیاسی این کشور بوده است اما غیراز او، چهره‌های جنجالی تیمش هم کم نیستند. «مایکل فلین»، مشاور امنیت ملی رئیس‌جمهور اولین کسی بود که از تیم ترامپ استعفا کرد. فردی که «شورای امنیت ملی آمریکا» با حضور او آشفته‌ترین روزهایش را در سه‌هفته گذشته سپری کرد؛ نهادی که در تعیین سیاست‌های رئیس‌جمهور آمریکا برای تعامل با جهان خارج نقش محوری ایفا می‌کند.
مرد 57 ساله و ژنرال بازنشسته ارتش که بین سال‌های 2012 و 2014 رئیس «سازمان اطلاعات دفاع» آمریکا و در جریان رقابت‌های انتخاباتی از مشاوران اصلی ترامپ بود. فلین همچون ترامپ به همکاری نزدیک با مسکو اعتقاد داشت. از زمانی که آژانس امنیت ملی آمریکا اعلام کرد صدای ضبط‌شده فلین را در تماس تلفنی‌اش با سفیر روسیه در واشنگتن در اختیار دارد، موقعیت خود او هم در شورای امنیت ملی آمریکا به خطر افتاده است. گفته می‌شود مایکل فلین، پیش از ورود ترامپ به کاخ سفید، در مورد لغو تحریم‌های روسیه قول‌هایی به سفیر این کشور داده است.
زمانی که رسانه‌ها در مورد این اقدام فلین جنجال به پا کردند، «مایک پنس»، معاون ترامپ، در گفت‌وگو با یکی از شبکه‌های تلویزیونی آمریکا به مردم این کشور اطمینان داد که هیچ مکالمه‌ای در مورد روابط واشنگتن و مسکو بین فلین و سفیر روسیه ردوبدل نشده است. فلین به پنس گفته بود که این تماس تلفنی کاملاً غیررسمی و برای تبریک کریسمس بوده است. با انتشار خبر وجود فایل صوتی این مکالمه، اکنون فلین به دروغ‌گویی هم متهم شده است. تا اینکه با انتشار این فایل صوتی و گزارش روزنامه واشنگتن‌پست، سرنوشت فلین رقم خورد همان‌طور که توئیت‌های دونالد ترامپ، سیاست خارجی او را شکل می‌دهد و این بی‌سابقه‌ترین رویکرد در میان روسای جمهور آمریکاست.
واشنگتن‌پست از ماه دسامبر سال گذشته و درزمانی که «سالی یتس» هنوز دادستان کل آمریکا بود در مورد این ارتباطات مخفی - قبل از شروع رسمی ریاست جمهوری دونالد ترامپ - هشدار داده و گزارش‌هایی منتشر کرده بود. سالی یتس بعدازآنکه از تایید فرمان ترامپ در منع ورود مسلمانان به آمریکا خودداری کرد از سوی وی برکنار شد. گزارش‌های مربوط به این ارتباطات بر اساس گفته‌ها و اسنادی است که بسیاری از مقامات ایالات‌متحده در اختیار رسانه‌ها قرار داده بودند. ارتباطاتی که اسناد آن به حتی قبل از زمان انتخابات یعنی 8 نوامبر نیز می‌رسد؛ انتخاباتی که هنوز مسئله دخالت روسیه در آن به نفع دونالد ترامپ جدی است و درباره این مسئله بارها واشنگتن‌پست و نیویورک‌تایمز گزارش منتشر کرده‌اند.
ماجرای تماس فلین با سفیر روسیه چه بود؟
روزنامه واشنگتن‌پست می‌نویسد: «تماس تلفنی فلین با سفیر روسیه در کریسمس گذشته و قبل از روی کار آمدن ترامپ فاش شده است؛ زمانی که هنوز اوباما رییس‌جمهور آمریکا بود. فلین در این تماس تلفنی، به سفیر روسیه حرف‌هایی علیه امریکا و سیاست‌های غالب کشورش بیان کرده و وعده‌هایی به روس‌ها داده است. در روزهای پایانی ریاست جمهوری اوباما، دولت او دستور اخراج ۳۵ دیپلمات روسیه را صادر کرده بود.» در ادامه این مقاله آمده است: «همان زمان فلین با سفیر روسیه به‌صورت پنهانی صحبت کرده و روس‌ها را قانع کرده بود تا واکنش انتقامی نداشته باشند. کسی از آمریکایی‌ها اخراج نشد و این موضوع برای همگان جای سوال داشت تا اینکه با فاش شدن گفتگوی مخفیانه فلین و سفیر روسیه، مشاور ارشد امنیت ملی کاخ سفید مجبور به استعفا شد.»
مهم‌ترین موضوعی که باعث شده ارتباطات فلین با سفیر روسیه جدی شود، این بوده که ماجرا و مسئله تحریم‌های روسیه از موارد اساسی بحث میان این دو بوده است. آن‌هم قبل از زمانی که دونالد ترامپ رسماً دولت را در دست بگیرد. قانون ایالات‌متحده شهروندان عادی آمریکایی را از هرگونه ارتباط سری و سیاسی با کشورهای خارجی منع می‌کند.
وزارت قضایی آمریکا گزارش هشداردهنده‌ای به ترامپ ارائه کرده مبنی بر اینکه آقای فلین سعی بر گمراه کردن مقامات امنیتی در مورد ارتباطاتش با سفیر روسیه در آمریکا داشته است. همچنین ظنِ موردِ سوءاستفاده واقع‌شدن (blackmail) وی توسط روس‌ها نیز وجود دارد. فلین در مدت حضور تقریباً یک‌ماهه‌اش در کاخ سفید چندین مرتبه از طریق سخنرانی و یا توییت ایران را تهدید به رفتاری بسیار تندتر نسبت به اوباما کرد. او بعد از انجام آزمایش موشک بالستیک ایران گفته بود: «به‌صورت رسمی از امروز ایران را زیر نظر داریم.» دونالد ترامپ، در ماه اول حضور خود در کاخ سفید، یکی از مشاوران ارشد خود را از دست می‌دهد، او که شهره بود به مخالفت با ایران.
انتصاب کیت کلاگ به جانشینی فلین
هنوز اخبار مربوط به استعفای فلین داغ بود که به‌سرعت بیانیه‌ای از سوی کاخ سفید منتشر شد و بیان کرد که کیت کلاگ ژنرال بازنشسته ارتش آمریکا به‌عنوان جانشین عملیاتی فلین منصوب‌شده است. در متن این بیانیه با اشاره به سوابق نظامی کلاگ آمده است که وی دو دوره در جنگ ویتنام شرکت کرده و سه نشان افتخار و پیروزی در کارنامه خود دارد. کیت کلاگ، 72 ساله در اوهایو متولدشده و 36 سال خدمت نظامی کرده است؛ در ویتنام و به‌عنوان نیروی ویژه در کلمبیا و همچنین طی دوره اول جنگ عراق که در ستاد عملیاتی لشکر هشتاد و دوم هوایی آمریکا حضورداشته است. گفته می‌شود او به‌شدت از ایدئولوژی ضد ایرانی حمایت می‌کند.