چاپ خبر
گام‌های تنش‌آفرین در روابط منطقه‌ای ایران
روزنامه سپید   |   اخبار 2   |   24 بهمن 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d50355

کارشناسان ارشد روابط بین‌الملل دلایل لگدمال شدن عکس امیر کویت در راهپیمایی 22 بهمن را بررسی کردند
وزارت امور خارجه به یکی از عکس‌های منتشرشده از راهپیمایی 22 بهمن‌ماه واکنش نشان داد. پرتره امیر کویت در کنار عکس سران برخی از کشورها، سنگفرش خیابان‌های تهران بود و این عکس از راهپیمایی مردم در شبکه‌های مجازی و سایت‌ها دست‌به‌دست شد تا اینکه واکنش بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه را در پی داشت. سخنگوی وزارت امور خارجه انتشار تصویری مشکوک در جریان برگزاری راهپیمایی باشکوه ۲۲ بهمن‌ماه در جهت ضربه زدن به روابط کشورمان با دولت و مقامات کویت را تقبیح کرد و گفت: «انتشار وسیع یک تصویر مشکوک در فضای مجازی که متضمن تصویر و دیدگاهی غیرواقعی از این کشور همسایه است، مورد تایید دولت و مردم ایران نیست.» او افزود: «روابط ما با کویت و دیگر همسایگان حسنه است و انتشار تصویری در توهین به مقامات کویت و برخی دیگر از سران کشورهای همسایه مشکوک و نابخردانه بوده و مورد تایید دولت و ملت ایران نیست.» به نظر‌می‌رسد این بار کویت هدف مخالفت تندروها قرارگرفته و پرتره امیر کویت زیر پا افتاده است. دولت‌ در موارد متعددی از اقدام خودسرانه برخی از گروه‌ها در برخورد با سفارت کشورها لطمه دیده است؛ آخرین نمونه آن حمله تندروها در 12 دی‌ماه 1394 به سفارت عربستان بود که نتیجه این اقدام قطع روابط ایران و عربستان بود. حالا مرحله دیگری را تندروها نشانه گرفته‌اند و پرتره امیر کویت را زیر پا انداخته‌اند به نشانه اعتراض؛ اما چرا باید با امیر کویت این‌گونه رفتار شود؟
چرا کویت؟
رابطه ایران و کویت، به‌دوراز تنش و دوستانه است؛ آخرین پیام امیر کویت به ایران روز 22 بهمن امسال بود که سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی را به حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران، تبریک گفت. اما بیشترین اخبار مربوط به این کشور به حوزه نفت برمی‌گردد. ایران و کویت دو کشور نفت‌خیز عضو اوپک هستند که هرکدام منافع ملی خود را در اوپک پیگیری می‌کنند. یکی از اخباری که درباره اقدامات کویت علیه ایران منتشرشده به پرونده میدان گازی مشترک آرش برمی‌گردد که طبق اخبار منتشرشده کویت می‌خواست سهم ایران را در «آرش» به عربستان ببخشد. یا اظهارات نوال الفزایا، نماینده کویت در اوپک، که اعلام کرد: «کشورهای تولیدکننده نفت می‌توانند در نشست دوحه در مورد کاهش سقف تولید نفت خام یا حفظ آن در سطح ماه ژانویه به توافق برسند؛ حتی اگر ایران از این اقدام که باهدف کمک به افزایش قیمت نفت صورت می‌گیرد، حمایت نکند.» اما آیا این‌ها می‌تواند بهانه‌ای باشد بر اینکه عده‌ای چنین اقدامی انجام دهند؟
نباید به این رفتارهای بی‌خردانه عکس‌العمل نشان داد
داود هرمیداس باوند، تحلیلگر مسائل بین‌الملل، در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی روزنامه سپید می‌گوید:‌ «زیر پا گذاشتن پرتره امیر کویت رفتاری هیجانی و به‌دوراز عقلانیت سیاسی است؛ لذا نباید این رفتارهای هیجانی را موردتوجه قرار داد.» او معتقد است: «رفتارهای هیجانی و تمرکز روی این رفتارها نه به نفع ملت ایران است و نه به نفع دولت؛ انعکاس این رفتارها باعث می‌شود که مجریان این موارد به خطا، رفتار خود را تکرار کنند.» او در مورد واکنش وزارت امور خارجه به این رفتار نادرست معتقد است: «نباید به این رفتارهای بی‌خردانه عکس‌العمل نشان داد؛ باید این افراد را نادیده گرفت. اما رفتار کلی مردم در این راهپیمایی خوب بود؛ پیام این راهپیمایی صلح بود و نمونه عملی آن اینکه پرچم کمتری به آتش کشیده شد.»
عملکرد وزارت امور خارجه را تخریب می‌کنند
فریدون مجلسی، دیپلمات باسابقه ایرانی، نیز به خبرنگار سیاسی سپید گفت: «واکنش وزارت امور خارجه به رفتار برخی از افرادی که عکس امیر کویت را زیر پا گذاشته‌اند رفتار درستی بود. از زمانی که ایران مذاکرات برجام را شروع و قبل از آن به اعتبار کلید عقلانیت و اعتدال رای آورد؛ وزارت امور خارجه نقش اصلی خود که صلح و تعامل با دنیاست را بر عهده گرفت. پیام سخنگوی وزارت امور خارجه در راستای همان سیاست است.» وی افزود: «متاسفانه در برابر وزارت امور خارجه، نهاد‌های دیگری در سیاست خارجی دخالت می‌کنند که همواره سعی آن‌ها نه‌تنها همکاری نبوده که تخریب در عملکرد وزارت امور خارجه بوده است. این رفتار هم در راستای همان رفتار است. ما نمی‌توانیم راهپیمایی 22 بهمن را از سیاست‌های رسمی دولت و نظام جدا بدانیم؛ واکنش دولت صلح با همه کشورهایی است که منافع ایران را به رسمیت می‌شناسند.» او تاثیر این رفتارهای خودسرانه را منفی می‌داند: «در شرایط حاد امروز جهانی، نباید عده‌ای رفتار غیرمسئولانه از خود نشان دهند. ما باید درهرصورت منافع ملی خود را با الگوی برد-برد در پیش بگیریم. این برخوردهای هیجانی نتیجه‌ای جز باخت ندارد و جنگ نتیجه‌ای در پی ندارد.؛ ما نباید ایران را به کام جنگ، تنش و ناامنی بفرستیم. ضربه به دشمن مسائل ما را حل نمی‌کند؛ ما در ایران زندگی می‌کنیم که می‌خواهیم اقتصاد بالنده‌ای داشته باشیم که به کمک اقتصاد بالنده شویم نه به کمک قهر سیاسی یا رفتارهای غیر متمدنانه.» مجلسی در پاسخ به این پرسش که «چرا عده‌ای کویت را نشانه گرفته‌اند؟»، می‌گوید: «هدف این افراد کویت نیست؛ هدف دولت و تیم دیپلماسی دولت یازدهم است. کویت در بین کشورهای اتحادیه خلیج‌فارس که از عراق ضربه دیده، حالا نمی‌خواهد از عربستان ضربه ببیند؛ مایل است بین ایران و عربستان حالت تعادلی ایجاد کند. این‌طرف حمله به کویت یا برهم زدن تعادل نه به نفع دیپلماسی ایران است و نه به نفع کویت.» او درباره واکنش سخنگوی وزیر امور خارجه می‌گوید: «این واکنش‌ها در داخل مخالفان دولت را تندتر می‌کند؛ اما در بیرون از ایران نشان‌دهنده ثبات عقیده دولت و تیم دیپلماسی آن است و اینکه دولت به دنبال تعامل و دوستی بادنیاست.»