چاپ خبر
جشنواره تئاتر فجر امسال با اجراهایی از گروه‌های بیماران خاص
با بال شکسته پر کشیدن
روزنامه سپید   |   اخبار 16   |   09 بهمن 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d49396

سپید: سی و پنجمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر چند روزی است که کار خود را با اجرای تئاترهای صحنه‌ای و خیابانی در تهران آغاز کرده است. این رویداد بین‌المللی در این دوره برخلاف دوره‌های گذشته فرصت نسبتاً برابری را فراهم کرده تا اقشار مختلف جامعه بتوانند در آن شرکت داشته باشند. به‌عنوان نمونه دو نمایش در جشنواره امسال حضور دارد که بازیگران آن از میان نابینایان و ناشنوایان انتخاب‌شده‌اند و سه نمایش در بخش صحنه‌ای و خیابانی نیز با حضور هنرمندان معلول ذهنی و بیماران مبتلابه سندرم داون اجرا می‌شود. برگزاری گردهمایی ناشنوایان و نابینایان نیز از دیگر فعالیت‌های این دوره از جشنواره تئاتر فجر بود.
اجرای نمایشی با عنوان«حواست کجا بود؟» با حضور تعدادی از جانبازان اعصاب و روان بیمارستان نیایش به کارگردانی علیرضا دهقانی نیز از دیگر بخش‌های قابل‌توجه در این رویداد فرهنگی بود.
علیرضا دهقانی درباره اجرای اثری نمایشی با حضور جانبازان اعصاب و روان بیمارستان نیایش گفت: « نمایش «حواست کجا بود؟» را بر اساس داستان «دعای موش کوچولو» نوشته کلر ژوبرت، نویسنده فرانسوی مقیم ایران که توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان چاپ‌شده،با حضور تعدادی از جانبازان اعصاب و روان بیمارستان نیایش به صحنه بردیم.»
او افزود:« این اثر به‌عنوان یکی از برنامه‌های تئاتر درمانی است که با جانبازان اعصاب و روان انجام می‌دهیم و این جانبازان عزیز از صفرتا صد امور موردنیاز تولید و اجرای نمایش اعم از ساخت عروسک و دکور را زیر نظر مشاوران و کارشناسان انجام داده‌اند.»
دهقانی بیان کرد:«حدود ۱۰ رزمنده دیروز جبهه‌های جنگ و جانبازان ، درصحنه نمایش «حواست کجا بود؟» به ایفای نقش می‌پردازند و حدود ۶ تن از این عزیزان هم در کارگاه طراحی و ساخت عروسک و دکور نمایش فعالیت می‌کنند.» او درصد جانبازی جانبازان اعصاب و روان حاضر در نمایش «حواست کجا بود؟» را از ۲۵ تا ۸۰ دانست. این کارگردان هدف از اجرای این نمایش با حضور جانبازان اعصاب و روان بیمارستان نیایش،را علاقه این افراد به فعالیت دانست و گفت:« تئاتر درمانی باعث ایجاد شور و هیجان در جانبازان اعصاب و روان می‌شود. ما به این عزیزان اعلام کردیم که خانواده‌هایشان هم می‌توانند به تماشای نمایش «حواست کجا بود؟» بنشینند و این موضوع انگیزه بسیار بالایی به آن‌ها داده است.»
نمایش «افسانه دشت بی‌باران» توسط اولین گروه تئاتر خیابانی با افراد سندرم دان در جهان، در سی و پنجمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر اجرا می‌شود. رسول حق‌شناس از دیگر کارگردان‌هایی است که در این دوره از برگزاری جشنواره با حضور بیماران مبتلابه سندرم داون سه نمایش را اجرا می‌کند. او دراین‌باره گفت:« سال‌هاست که با افراد سندرم داون تئاتر درمانی کار می‌کنم. من خیلی مایل نیستم که بگویم افراد «مبتلابه سندرم دان» بلکه به‌جای واژه «مبتلا» از واژه «با» استفاده می‌کنم. امسال با این گروه، ۲ نمایش در بخش صحنه‌ای و یک نمایش در بخش تئاتر خیابانی جشنواره داریم.» این کارگردان در ادامه به بیان تفاوت میان معلولان پرداخت و گفت:« در تئاتر معلولان جای بازیگر معمول از بازیگر معلول استفاده و روی یک نمایشنامه ایرانی یا خارجی کار می‌شود اما در تئاتر درمانی متنی از پیش نوشته‌نشده بر اساس تکنیک‌های تئاتر درمانی پیش می‌رود و درنهایت می‌بینیم که تکنیک‌ها با کدام نمایشنامه همخوانی دارد و آن اثر را انتخاب می‌کنیم. در اصل هدف ما اجرای نمایش نبوده است.» او دغدغه اصلی‌اش در حوزه تئاتر درمانی را بحث آموزش دانست و ادامه داد:« افرادی که در این زمینه متخصص هستند به تعداد انگشتان یک دست نمی‌رسند. من حاضرم در سراسر ایران با برگزاری کارگاه‌های آموزشی چندروزه به آموزش علاقه‌مندان به حوزه تئاتر درمانی بپردازم.» این گروه که فعالیت‌های تئاتر درمانی انجام می‌دهند، در این دوره از برگزاری جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر با حضور 15 بازیگر مبتلابه این بیماری نمایش‌های «افسانه ننه ماهی» و «چترهای سپید» را در بخش صحنه‌ای و نمایش «افسانه دشت بی‌باران» را در بخش تئاتر خیابانی اجرا کردند.البته گروه حق‌شناس امسال سومین دوره است که در جشنواره تئاتر فجر شرکت دارند و در جشنواره تئاتر کودک و نوجوان نیز برگزیده شدن اثری از این گروه در سال ۲۰۱۲ در جشنواره‌ای در کشور هند نیز شرکت داشتند.
سمیرامیس محمدی