چاپ خبر
خشونت روانی، شایع‌ترین نوع خشونت در همسران
روزنامه سپید   |   اخبار 7   |   05 بهمن 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d49153

حبیب‌الله مسعودی فرید، معاون اجتماعی سازمان بهزیستی کشور به ایلنا گفت: «شایع‌ترین نوع خشونت در همسران، خشونت روانی است که توهین، تحقیر و کوچک کردن‌ها از مصادیق این نوع از خشونت به شمار می‌رود.»
فرید با اشاره به خشونت خانگی و انواع متعدد آن اعم از جسمی، جنسی، روانی و اقتصادی ادامه داد: «اگر زن به شوهرش توهین کرده یا او را با فرد دیگری مقایسه کند یا اینکه برعکس این کارها را مرد در مقابل زن خود انجام دهد به معنای خشونت روانی است. برخلاف اینکه فکر می‌کنیم خشونت بیشتر جنبه کتک زدن دارد، بیشتر خشونت‌ها از جنس روانشناسی است.» معاون اجتماعی سازمان بهزیستی کشور در ادامه به تشریح عوامل ایجادکننده خشونت‌های خانگی پرداخت و گفت: «فقر یک عامل خطر برای خشونت‌های خانگی ازجمله خشونت روانی به شمار می‌رود؛ برای اینکه آسیب اجتماعی ایجاد شود نیاز به عوامل خطر است به آن معنا که فقط یک عامل خطر وجود ندارد. به‌طور مثال در سرماخوردگی چند عامل ویروس، ضعیف بودن بدن، بیماری‌های زمینه‌ای و سن دخالت دارند؛ در آسیب‌های اجتماعی هم همین‌طور است.»
او ادامه داد: متاسفانه برخی کارشناسان و مدیران در تحلیل‌های خود دچار اشتباه می‌شوند و به‌طور مثال می‌گویند عامل طلاق فقط فقر است یا بیکاری عامل اعتیاد است درحالی‌که این‌طور نیست و یک عامل در کنار عوامل دیگر با وزن‌های مختلف منجر به آسیب اجتماعی می‌شود. فرید تاکید کرد که عوامل اقتصادی و فقر هم می‌تواند به‌عنوان یکی از عوامل خشونت‌های خانگی مطرح باشد؛ اما اینکه همه خشونت‌ها را به فقر وصل کنیم منطقی نیست؛ بسیاری از افراد فقیر، خانواده‌های خوبی دارند و خشونتی به خرج نمی‌دهند و برعکس برخی افراد پولدار دست به خشونت می‌زنند. همه این موارد وجود دارد. نمی‌توان تمام تقصیر خشونت‌های خانگی را فقط به گردن یک عامل مثلا فقر بیندازیم. معاون اجتماعی سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: «در موضوع خشونت خانگی و خشونت روانی چند عامل خطر وجود دارد که یکی از عوامل آن در سطح فردی است به آن معنا که فرد نحوه زندگی و مدیریت هیجانات را نمی‌داند.»
به گفته معاون اجتماعی سازمان بهزیستی کشور، اختلالات روان‌شناختی یکی دیگر از عوامل خشونت‌های خانگی و روانی است و اگر فرد اضطراب و اختلال سایکوتیک داشته باشد یا اینکه افسرده باشد، دست به خشونت‌های خانگی می‌زند که ممکن است فیزیکی یا روانی باشد.
او ادامه داد: «همچنین اگر فردی معتاد باشد، میزان خشونت‌ها در آن خانواده افزایش می‌یابد؛ خانواده‌ای که همش در آن دعوا و بزن بزن است، بجای اینکه گفت‌وگو داشته باشند، می‌زنند، یا اگر فردی در خانواده‌ای که پدر و مادر دائما با هم مشاجره دارند یا در بین فرهنگ خشونت، رشد کرده باشد مطمئنا روش والدین خود را دنبال می‌کند پس نقش خانواده خیلی مهم است.»
معاون اجتماعی سازمان بهزیستی کشور گفت: «نقش رسانه هم در این بین بسیار حائز اهمیت است اگر رسانه دائما اخبار خشونت را منعکس کند یا فیلم‌هایی با موضوع خشونت به تصویر بکشد می‌تواند روی رفتار افراد تاثیر بگذارد.» مسعودی فرید ادامه داد: «فرهنگ عمومی جامعه هم در بروز خشونت‌ها موثر است، به‌طور مثال وقتی تصادف شود آیا باید همدیگر را کتک زد و بعد افسر راهنمایی و رانندگی را خبر کنند یا اینکه هنگام تصادف باید منتظر افسر ماند.»