چاپ خبر
ارتباط دیابت و عفونت‌های انتروویروسی
روزنامه سپید   |   اخبار 11   |   04 بهمن 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d49077

نتایج یک مطالعه جدید حاکی از آن است که کودکان مبتلا به دیابت نوع 1، پیش از مواجهه با پروسه‌های اتوایمیون که منجر به بروز این نوع دیابت می‌شود، با بروز بالاتر عفونت‌های انتروویروسی روبرو هستند.
این مطالعه بوسیله دانشمندان فنلاندی دانشگاه Tampere انجام و در مجله Diabetologia (نشریه رسمی انجمن مطالعات دیابت اروپا (EASD)) منتشر شده است.
فاز تحت بالینی دیابت نوع 1 می‌تواند با تشخیص اتوآنتی‌بادی‌ها در خون تشخیص داده شود. مشاهده ارتباط انتروویروس‌ها با دیابت نوع 1 در مطالعات، نشان از افزایش تواتر این ویروس‌ها در خون و پانکراس افراد مبتلا به دیابت و اتوآنتی‌بادی مثبت دارد. همچنین افزایش تواتر آنتی‌بادی‌های انتروویروس در افراد مبتلا به دیابت نوع 1 نیز مشاهده شده است. البته این ارتباط در همه مطالعات دیده نشده است.
در مطالعه حاضر، محققان به بررسی این موضوع پرداختند که آیا وجود انتروویروس‌ها در نمونه‌های مدفوع با ظاهر شدن اتوایمیونیتی سلول‌های جزایر در «مطالعه پیش‌بینی و پیشگیری از دیابت نوع 1» در فنلاند، ارتباطی دارند یا خیر. مطالعه حاضر، بزرگترین مطالعه‌ای است که تا به امروز انجام شده تا به بررسی و آنالیز انتروویروس‌ها در نمونه‌های مدفوع جمع‌آوری شده در طول زمان از کودکانی بپردازد که نشانه‌های پروسه آسیب‌دیدگی سلول‌های بتا را نشان می‌دهند.
در مجموع، 1673 نمونه مدفوع از 129 کودک جمع‌آوری شد که تست‌های چندگانه اتوآنتی‌بادی برای سلول‌های بتا آنها مثبت بودند. همچنین 3108 نمونه مدفوع از 282 کودک به عنوان گروه کنترل جمع‌آوری شد که با کودکان گروه مقابل هماهنگ شده و از نظر وجود RNA انتروویروس‌ها بررسی شدند. در کل دوره پیگیری، 108 مورد عفونت انتروویروسی تشخیص گذاشته شد که 129 مورد در گروه کودکانی دیابتی و 282 مورد نیز در گروه کودکان کنترل بودند (میانگین 8/0 در مقابل 6/0 عفونت به ازای هر کودک). این تفاوت همچنین در عفونت‌هایی که پیش از ظهور آنتی‌بادی‌ها رخ داده بودند نیز قابل مشاهده بود (6/0 در مقابل 4/0 عفونت به ازای هر کودک).
آنالیزهای بیشتر حاکی از آن بودند که عفونت‌های بیشتر در کودکان گروه مورد، بیش از 12 ماه پیش از انجام نخستین نمونه اتوآنتی‌بادی مثبت رخ داده بود. در طول این دوره، به‌طور میانگین 62/0 عفونت به ازای هر کودک در گروه مورد و 33/0 عفونت به ازای هر کودک در گروه کنترل مشاهده شد، به عبارت دیگر یعنی 3/6 در مقابل 1/2 عفونت در هر 10 سال پیگیری. این مطلب را اینگونه هم می‌توان تفسیر کرد که کودکان مبتلا به دیابت نوع یک، 3 برابر بیشتر از کودکان گروه کنترل با عفونت‌های انتروویروسی مواجه می‌شوند.
محققان می‌گویند: «مطالعه حاضر پیشنهاد می‌کند عفونت‌های انتروویروسی در کودکان کم‌سن و سال با ظهور اتوآنتی‌بادی‌های جزیره، با یک زمانی حدود یک سال مرتبط هستند. این یافته‌ها از مطالعات مشاهده‌ای قبلی نیز حمایت می‌کند که عفونت‌های انتروویروسی ممکن است نقش کلیدی در آغاز پروسه تخریب سلول‌های بتا داشته باشند.»
آنها می‌افزایند که مطالعات بزرگ بین‌المللی در حال انجام هستند تا این ارتباط را در کشورهای مختلف بررسی کرده و مکانیسمی را درک کنند که باعث می‌شوند این ویروس‌ها سلول‌های تولید کننده انسولین را در پانکراس آلوده کنند. همچنین ذکر این نکته مهم است که احتمال ابداع واکسنی علیه این ویروس‌ها مورد بررسی قرار گیرد تا مشخص شود آیا می‌تواند از بروز دیابت نوع 1 پیشگیری کنند یا خیر.
منبع: Medica- Daily