چاپ خبر
آستانه پایان داستان سوریه؟
دور تازه‌ای از مذاکرات برای حل بحران سوریه امروز در پایتخت قزاقستان آغاز می‌شود
روزنامه سپید   |   اخبار 2   |   04 بهمن 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d49066

پنج از سال از بحران در سوریه می‌گذرد؛ بحرانی که نشست‌های متعدد سیاسی و دیپلماسی برای یافتن راه‌حل برای این گره کور برگزار شده است و نتیجه این نشست‌ها اگرچه بعضا امیدبخش بوده؛ اما کافی نبوده است. این بار هیئت کشورهای ایران، ترکیه و روسیه به قزاقستان می‌روند، شاید این اجلاس می‌تواند متفاوت از نشست‌های قبلی باشد؛ چراکه بازیگران اصلی و کشورهای مهم منطقه در این فرآیند حضور دارند. آستانه، پایتخت قزاقستان، امروز و فردا میزبان وزرای خارجه ایران، روسیه و ترکیه است. هیئت ایرانی به سرپرستی حسین جابری انصاری، معاون عربی و آفریقای وزیر امورخارجه، برای شرکت در اجلاس دو روزه در آستانه، پایتخت قزاقستان حضور دارند. هیئت جمهوری اسلامی ایران روز گذشته، در دو ملاقات جداگانه با هیئت روسیه به سرپرستی لاورنتیف، نماینده ویژه پوتین در امور سوریه، و هیئت ترکیه به سرپرستی سدات اونال، معاون منطقه‌ای وزیر امور خارجه این کشور، در خصوص آخرین تحولات اجلاس آستانه و برنامه های این اجلاس گفت وگو و تبادل نظر کردند. استفان دی میستورا، فرستاده سازمان ملل به سوریه، نیز به همراه تعدادی از معاونانش به قزاقستان وارد شده در حالی که اتحادیه اروپا نیز گفته در حد سفیران خود در این نشست حضور دارد. استفان دی‌میستورا در سفرش به قزاقستان با غیرت عبدالرحمانوف، وزیر خارجه این کشور دیدار کرد.
حضور سوری‌ها و مخالفان
محمد علوش، رئیس هیئت مخالفان مسلح، به همراه تعداد زیادی از مشاوران حقوقی وابسته به هیئت‌عالی مذاکرات در ریاض و نیز دیگر مخالفان دیروز وارد آستانه شدند که به گفته منابع خبری، بیش از ۴۰ تن هستند. در حالی‌که گفته شده جبهه جنوبی وابسته به ارتش آزاد نیز به مذاکرات پیوسته است. از سوی دیگر، هیئت دولت سوریه به ریاست بشار جعفری، و عضویت احمد عرنوس به‌عنوان مشاور، احمد الکزبری عضو پارلمان، ریاض حداد سفیر سوریه در مسکو، امجد عیسی و اسامه علی و حیدر علی احمد به عنوان دیپلمات و نیز چند افسر امنیتی در آستانه به سر می‌برند.
حضور آمریکا در سطح سفیر؟
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه، درباره حضور برخی از کشورهای از جمله آمریکا در مراسم افتتاحیه این اجلاس می‌گوید: «قزاقستان به عنوان میزبان برگزاری این اجلاس، از برخی از کشورها و نهادهای بین‌المللی برای حضور در افتتاحیه این نشست دعوت کرده است، در همین چارچوب آنها از سفیر آمریکا در قزاقستان نیز دعوت کرده‌اند که در افتتاحیه اجلاس آستانه حضور پیدا کند.» قاسمی با بیان اینکه «در چارچوب موضوع، هیئت ایرانی نشست‌هایی جداگانه با روسیه و ترکیه برای ایجاد هماهنگی‌های برگزار کرد»، گفت: «اجلاس آستانه یک اجلاس سوری- سوری است که قرار است نمایندگان دولت سوریه و مخالفان با یکدیگر گفت‌وگو و رایزنی کنند.» آمریکا هم اعلام کرده که وزارت خارجه این کشور هیئتی را به قزاقستان نخواهد فرستاد؛ بلکه سفیرش در این کشور به نمایندگی از آمریکا در این نشست حضور دارد. وزارت خارجه آمریکا روز شنبه اعلام کرد که به علت مشغول بودن به کارهای گذار قدرت در واشنگتن هیئتی را به آستانه نمی‌فرستد. مارک تونر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: «جورج کرول، سفیر آمریکا در قزاقستان در این نشست شرکت خواهد کرد.»
دستور نشست چیست؟
جلسه افتتاحیه نشست آستانه، در هتل ریکسوس پشت درهای بسته برگزار می‌شود. این نشست در ساعت یک ظهرامروز به وقت آستانه با سخنرانی نور سلطان نظربایف، رئیس‌جمهوری این کشور آغاز می‌شود. برخی هیئت‌ها یعنی روسای هیئت‌ها نیز سخنرانی کوتاهی خواهند داشت. بعداز استراحت کوتاهی، اولین جلسات مذاکرات بین دولت سوریه و هیئت مخالفان مسلح به صورت مذاکرات غیرمستقیم آغاز خواهد شد که این مذاکرات از طریق دی‌میستورا و رمزی عزالدین رمزی معاونش انجام خواهد گرفت. از طرف ترکیه نیز معاون وزیر خارجه ترکیه به همراه نماینده سازمان اطلاعات ترکیه و نماینده ریاست ستاد ارتش حضور خواهند داشت. نماینده روسیه الکساندر لافرنتیف، فرستاده ویژه ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه در روند صلح در سوریه و میخائیل بوگدانف، معاون وزیر خارجه روسیه وارد قزاقستان شده‌اند. کنفرانس پایانی این نشست راس ساعت ۱۴ بعد از ظهر ۲۴ ژانویه خواهد بود، البته ممکن است به تاخیر بیفتد. انتظار می‌رود این دیدار منجر به صدور بیانیه مشترک درباره دور اول مذاکرات آستانه شود. یک مقام قزاقستانی گفت: «روز دوم نشست، شاهد مذاکرات دوجانبه بین دو هیئت سوری و سپس مشارکت کشورهای ناظر خواهد بود.» درعین حال، یک منبع در هیئت روسی در مذاکرات آستانه گفته است: «نمایندگانی از وزارت دفاع روسیه در مذاکرات آستانه حضور دارند. ما ماموریتی سخت پیش‌رو داریم. قبلا تنها مذاکرات نمایندگان سیاسی برگزار می‌شد، اما این اولین بار است که نمایندگان نظامی هم با یکدیگر دیدار می‌کنند.»
دمشق در مذاکرات آستانه جدی است
عماد خمیس، نخست‌وزیر سوریه، هم درباره این نشست می‌گوید: «دمشق در مذاکرات آستانه جدی است و اولویتش بیرون کردن تروریست‌های خارجی از سوریه است.» او افزود: «ما از هر طرحی برای احیای صلح و امنیت استقبال می‌کنیم.» به گفته خمیس مذاکرات آستانه کاملا سوری - سوری خواهد بود.»